Lidové noviny

Čína klepe v Grónsku na dveře

-

NUUK Americký prezident Donald Trump strávil většinu svého profesního života uzavíráním obchodů s nemovitost­mi. Nakoupit je, zhodnotit a pak je buď držet, anebo se ziskem prodat.

Když proto navrhl šestimilio­novému Dánsku, že ho zbaví každoroční povinnosti dotovat největší ostrov světa, Grónsko, 700 miliony dolarů, očekával ze strany kodaňské vlády vděčnost. Namísto toho uštědřila premiérka Mette Frederikse­nová Trumpovi diplomatic­ký políček a návrh na odkoupení ostrova odmítla.

Samotný nápad připoutat Grónsko nějakou formou těsněji k USA není od věci. Ostrov, z jehož více než dvou milionu čtverečníc­h kilometrů není pouze 15 procent trvale zaledněno, leží na půli cesty mezi Spojenými státy a Dánskem. Oběma směry je to přibližně dva tisíce kilometrů. Od konce války tam Američané udržují leteckou základnu Thule.

O Grónsko se ovšem začala v posledních letech zajímat také Čína. Lákají ji obrovské zásoby nerostných surovin, jež se nyní zdají být v důsledku tání ledovců dostupnějš­í. Jde hlavně o železnou rudu, zásoby mědi, niklu, zinku, vzácných zemin, ropy, zemního plynu nebo uranu.

Washington zřejmě začíná být nervózní i kvůli tomu, že Grónsko je branou k Severnímu ledovému oceánu. Pokud by zde Peking nějakým způsobem zakotvil, získal by tím i přístup k důležitým dopravním trasám.

Součást hedvábné stezky?

Čína má od roku 2013 status pozorovate­le v Arktické radě, což je grémium osmi států, jejichž území zasahuje do Arktidy. O pět let později už sama sebe prohlásila za stát „blízký Arktidě“, ačkoli je severní pól vzdálený od Číny přes 5 tisíc kilometrů.

Čínská vláda zjevně usiluje o vybudování jakési „polární varianty“své „Nové hedvábné stezky“, jíž se snaží posílit svůj globální ekonomický vliv. Severní cestou by mohla Čína dopravovat zboží do Evropy až o 15 dní rychleji oproti současné trase přes Malacký průliv a Suezský průplav. Grónsko může při uskutečňov­ání těchto plánů sehrát klíčovou roli. Ostrov s necelými 60 tisíci obyvatel má sice řadu let vysokou míru autonomie na domovském Dánsku, dlouhodobě ale usiluje o plnou nezávislos­t. Po ekonomické stránce je ale příliš slabé, aby mohlo stát na vlastních nohách. Místní vláda proto pravidelně jedná s potenciáln­ími zahraniční­mi zájemci, kteří by rádi získali přístup ke grónskému nerostnému bohatství a slibují investice.

Opakovaně se takto v Nuuku ukázali i zástupci čínských firem, avšak často z toho nic nebylo – i díky intervencí­m zvenčí. Číňané chtěli postavit tři letiště umožňující lepší spojení s Evropou. Dánská vláda původně nejevila zájem, o to silněji se ozvaly USA.

Ve Washington­u se obávali krizového scénáře, že pokud by Grónsko nedokázalo splatit čínské úvěry, Peking by nad nimi získal kontrolu a mohl je proměnit ve vojenská letiště. Přesto ale nezůstalo vábení Číňanů úplně bez odezvy. Zatím dostali příležitos­t investovat do dvou dolů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia