Lidové noviny

Lvi zkusí zaskočit srbská esa

- MIROSLAV NĚMÝ

To nejlepší na konec? Svým způsobem ano. „Pro mě jsou jedním z nejlepších týmů na světě, osobně jsem je před turnajem tipoval na vítěze,“říká Tomáš Satoranský o kvalitě Srbska. Právě zápasem proti velmoci z Balkánu se basketbalo­vá reprezenta­ce dnes rozloučí s úspěšným šampionáte­m v Číně.

PEKING

Kdo viděl, jak Bogdan Bogdanovič přesně pálí trojky metr za obloukem, a ještě k tomu přes zdvižené americké ruce, jen smekal. „Hraje tu neskutečně, na toho se těším,“říká křídelník Jaromír Bohačík. „Doufám, že se špatně vyspí. A bude to super zápas.“

Česká derniéra na mistrovstv­í světa startuje v sobotu v 14.00 SELČ. Bodganovič střílí na šampionátu v průměru 21,7 bodu za zápas, v tabulce kanonýrů byl čtvrtý a v pořadí těch, co ještě na turnaji působí, druhý za australský­m postrachem Pattym Millsem.

Srbové toho ovšem nabízejí mnohem více. Bodganovič­ův parťák ze Sacramenta Nemanja Bjelica, superstar NBA Nikola Jokič, obři Miroslav Raduljica či Boban Marjanovič… Má snad cenu pokračovat?

„Bude to strašně těžký soupeř,“souhlasí český reprezenta­nt Martin Peterka. „Bogdanovič je určitě jejich největší zbraň – a samozřejmě pivoti. Velká síla, budeme muset zase dobře týmově bránit a zkusit je trochu rozběhat. Ale je to jeden zápas, může se stát cokoliv.“

Bojují o historický úspěch

Čeští lvi, jak se týmu přezdívá, se budou loučit s turnajem, na němž překvapili všechny. Případné 5. místo by znamenalo vylepšení českoslove­nského maxima, 6. příčky z mistrovstv­í světa 1970. Plus jsou tu nevyřízené účty z minulosti.

„Mají jiný tým a my také,“vrací se Blake Schilb ke dvěma nedávným důležitým vzájemným soubojům, v nichž vždy slavili Srbové. Naposledy v Bělehradu v roce 2016 v olympijské kvalifikac­i o Rio, rok předtím v Lille uspěli ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy.

„Chybí nám Jan (Veselý), ale zase se každý v týmu od těch zápasů zlepšil. Jdeme na to – a chceme vyhrát.“

A kdyby to náhodou nevyšlo… „Od začátku tady říkáme, že můžeme jít do zápasů tak, abychom si je užili. V sobotu to bude platit na sto procent,“říká kapitán Pavel Pumprla.

„Několikaná­sobně jsme překonali očekávání jak svoje, tak všech okolo. Tohle je zápas za odměnu. Což ale neznamená, že jim to necháme zadarmo!“

Také on patřil mezi hráče, kteří si do posledního mače přáli Srby, nikoli USA. Tihle dva titáni se nesetkali ve finále, nýbrž pro oba poměrně potupně ve fázi o 5. až 8. místo. Srbsko na závěr osmifinálo­vé skupiny prohrálo se Španělskem a pak senzačně nestačilo na Argentinu.

„S Američany už jsme tady hráli,“ připomíná Pumprla. „Srbové jsou mužstvo, se kterým se počítalo do finále, ale shodou náhod, tedy spíš kvůli soupeři, který jim nesedl, jsou ze hry o medaile. Nicméně v posledním utkání proti Americe dokázali, že jsou top týmem.“

Znamená pro Bogdanovič­e a spol. souboj o pátou pozici něco významného, když se dávno museli vzdát snů o cenných kovech i přímém postupu na olympiádu do Tokia? Uvidí se od úvodního rozskoku; Čechy takovéto myšlenky netrápí.

„Co klukům řeknu? Dejte do toho všechno, co ve vás ještě je,“neváhá trenér Ronen Ginzburg. „Jasně, jsou to na papíře mnohem lepší basketbali­sté, měli si tu dojít pro zlato, a ne pro páté nebo šesté místo. Ale náš tým má takové srdce, že nemusím nikoho motivovat a chodit za hráči: Prosím, ještě makejte.“

Všichni vědí, že tohle už je naposledy. A že sváteční pekingské kulisy spojené s ohromující silou soupeře zápas proměňují v basketbalo­vý svátek.

Podrobnou online reportáž ze zápasu sledujte na www.lidovky.cz/sport

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ubránit Bogdanovič­e. Proti Srbům bude klíčem k úspěchu neutraliza­ce hvězdného střelce (v černém), hájícího v NBA barvy Sacramenta.
FOTO ČTK/AP Ubránit Bogdanovič­e. Proti Srbům bude klíčem k úspěchu neutraliza­ce hvězdného střelce (v černém), hájícího v NBA barvy Sacramenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia