Lidové noviny

Forejtek si zaslouží šanci

Český nehrající daviscupov­ý trenér Jaroslav Navrátil vysvětluje, proč proti Bosně vsadil na Jonáše Forejtka Los zápasu Bosna a Hercegovin­a – ČR

- DAVID MRZENA

ZENICA (Od našeho zpravodaje) Dalšího člena nadějné tenisové generace čeká debut v Davis Cupu. Po únorové premiéře Jiřího Lehečky se tentokrát v českém dresu na kurt postaví teprve 18letý Jonáš Forejtek, čerstvý vítěz juniorskéh­o US Open.

A právě rozehranos­t z amerických betonů rozhodla ve Forejtkův prospěch. „Vyhrál tři turnaje v řadě, má sebevědomí a zaslouží si, aby dostal šanci,“komentoval výběr týmové dvojky kapitán Jaroslav Navrátil.

Forejtek k utkání prvního kola evropsko-africké zóny Davis Cupu dorazil ve znamenité formě. Kromě dosud největšího triumfu ve dvouhře na US Open přidal ještě předtím trofej z menšího mužského turnaje v Rakousku a pardubické juniorky. Navíc aktuálně vévodí světovému juniorském­u žebříčku.

Jeho vítězná šňůra čítá 16 zápasů! Další může přidat v sobotu od 15 hodin proti Mirzovi Bašičovi, jedničce Bosny a Hercegovin­y.

O pozici české dvojky soupeřili Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka?

Okolnosti výběr zúžily, protože Dalibor Svrčina si při tréninku udělal výron, Tomáše Macháče zase trápily žaduleční potíže a Jirka Veselý byl jasnou jedničkou, protože je zkušený.

Proč jste se tedy rozhodl právě pro Forejtka?

Sportovní formu mají oba kluci stejnou. Na trénincích hráli spolu i s Jirkou (Veselým) vyrovnaně. Jonáš ale vyhrál tři turnaje za sebou, má sebevědomí a zaslouží si dostat šanci.

V trénincích navíc působil sebevědomě.

Rychle si na pomalejší povrch zvykl. A dělal méně chyb než Jirka (Lehečka). Ten sice hraje rychlejší hru s vítěznými údery, ale Jonáš je malinko vyrovnaněj­ší.

Právě Lehečka se v únoru srdnatě rval před domácím publikem v Ostravě. S Nizozemcem Haasem prohrál po bitvě ve třech setech. Čekáte podobný výkon od Forejtka?

Davis Cup není grandslam. Viděl jsem plno lepších hráčů, kteří úvodní duel v týmové soutěži prohráli. Znám ho ale dlouho. Je to klidný, vyrovnaný kluk, který hraje v poslední době velmi dobrý tenis. Věřím, že získá první bod.

LN Není problém, že klání o postup do kvalifikac­e na finálový turnaj Davis Cupu 2020 v očekávané bouřlivé atmosféře načne?

Naopak je dobře, že jde první. Protože bude stav 0:0, nebude na něj žádný tlak a v klidu předvede svou hru.

1. kolo evropsko-africké zóny DC

(Zenica, hala – tvrdý povrch)

Sobota (15:00, přímý přenos ČT

sport): Bašič (220. dvouhra ATP) – FOREJTEK (560.), Brkič (545.) – VESELÝ (131.). Neděle (13:00, ČT sport): Bašič, Brkič – VESELÝ, LEHEČKA, Bašič – VESELÝ, Brkič – FOREJTEK.

 ?? FOTO FACEBOOK CZECH DC TEAM ?? Forejtek trénuje v Bosně na premiéru v Davis Cupu.
FOTO FACEBOOK CZECH DC TEAM Forejtek trénuje v Bosně na premiéru v Davis Cupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia