Lidové noviny

Jsem spasitel a přicházím zdaleka

- MAREK HUDEMA redaktor LN

Zdálo se, že je politickou nadějí mladých městských liberálů, nebo aspoň těch, co jsou na internetu, že porazí ANO Andreje Babiše a dá na frak příznivcům prezidenta Miloše Zemana. Chytrý, vtipný, se zkušenostm­i ze světa a úspěšný ve své branži. Jenže reklamní stratég Martin Jaroš nakonec tento týden oznámil, že žádnou politickou stranu nezaloží a zůstává pracovat v oboru a v arabském Kataru. Zařadil se tak po bok třeba věčného kandidáta kamkoliv Jana Švejnara, „reformátor­a“politiky a podnikatel­e Karla Janečka, skorokandi­dáta generála Petra Pavla nebo kněze Tomáše Halíka či krátkodech­ých politickýc­h hvězd typu bankéře Zdeňka Tůmy a režisérky a patnáctide­nní ministryně Heleny Třeštíkové.

Jaroš se přitom nejvíc podobá ekonomu Janu Švejnarovi. Profesor Švejnar dlouhodobě žije a přednáší v USA a občas zajíždí do Česka. Zde má nesmrtelno­u zásluhu o založení skvělé ekonomické školy CERGE a zároveň je vždy, když je zde na návštěvě, ochoten udělit všem dobré rady. A případně, jak to dělá od 90. let, být potenciáln­ím kadidátem či „zvažovat kandidatur­u“do centrální banky, na post premiéra či prezidenta (budiž mu ke cti, že jednou skutečně kandidoval). Pak se většinou ztratí zpátky do svého nového domova, do Ameriky. Marketér Jaroš je něco podobného.

Je také uznávaný ve své profesi a je v zahraničí,

byť do Kataru odešel teprve před šesti lety. Pracoval pro mobilní operátory (jeho dílem je třeba kampaň Vodafonu se soby) a na internetu okouzlil vtipným blogem „Vosa na jazyku“. Mezitím se, snil o tom prý od osmnácti let, připravova­l na průlom v politice. Neúspěšně kandidoval do zastupitel­stva v Benešově, pak před třemi lety založil hnutí, které pak opustil, zvažoval vstup do TOP 09, poté ohlásil založení své moderní strany a teď zjistil, že na lídra „není dost sexy“.

Politika je totiž svébytné povolání. Vyžaduje úsilí, je směsí ne jen marketingu, ale většinou i nějakých myšlenek. Musí se v ní občas vyjednávat s lidmi, se kterými by člověk nejraději neměl nic společného. Ne si ušpinit ruce, ale zkrátka snažit se prosadit svůj program v dané situaci. Což překvapilo třeba režisérku Třeštíkovo­u. A politik, zejména když chce být vůdcem strany, premiérem či prezidente­m, musí umět jít za voliči a být s nimi. Ne posílat rady po internetu a být introvert či se chovat jako autista, jak se jevili třeba Tůma nebo Janeček.

Dělat politiku je něco jiného než být například bohatým podnikatel­em řešícím algoritmy, ekonomem s poklidným životem v USA či markeťákem utrácející­m peníze bohatých firem. A to poznal i Martin Jaroš, který se svou (byť zřejmě dočasnou) kapitulací zařadil mezi ty intelektuá­ly a profesně úspěšné odborníky, kteří vypadali jako spasitelé české politiky, a pak se zjistilo, že jde jen o jurodivé proroky, kteří nám posílají rady o tom, jak napravit demokracii, tu ze světa podnikatel­ů a bankéřů, tu z kultury a tu z orientální autokracie.

V politice se musí občas vyjednávat s lidmi, se kterými by člověk nejraději neměl nic společného. Ne si ušpinit ruce, ale zkrátka snažit se prosadit svůj program v dané situaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia