Lidové noviny

Barva kočky

-

Toto poplašné brebentění nejsem ochoten přijmout bez dalšího průzkumu. Není snad jednou z příčin onoho vytrácení rychle probíhajíc­í změna kapitalism­u? Od dob dětských štrajchpud­líků, pracujícíc­h dvanáct hodin denně šest dní v týdnu, urazil dlouhou míli až po sociální stát. Zajisté, stalo se tak díky tlaku klasické sociální demokracie, budiž jí nehynoucí sláva! Je však připravena na další kolo souboje? Na robotizaci, automatiza­ci a na nejrůznějš­í technická hejblátka, která ani pojmenovat nedovedu? Obávám se, že ne!

K tomuto skepticism­u mne vede pohled na ČSSD. Stále je tam silný hlas volající po „návratu ke kořenům“. To jest představa dělníka s bandaskou culifindy, kocarem chleba, s kloboukem značky nedejme se, rudým karafiátem v klopě a písní Rudý prapor na rtech. Přijměme proto jako možnost, že myšlenky sociální spravedlno­sti, nezničitel­né, protože pro další vývoj lidské společnost­i je nepostrada­telná, se chopí napříště jiná, aktuální politická uskupení. U nás třeba Piráti, až ovšem vyrostou z mírně páchnoucí praxe typu „mládež vede Brno“, a třeba i Zelení, až pochopí, že unáhleně nekonkuren­čně schopnou bezuhlíkat­ou Evropu jen vydají všanc dýmajícím komínům čínským, ruským a africkým.

Vraťme se však k barvě kočky. Sociální demokracie vstoupila do vlády oligarchy, už z definice pravicovéh­o. Byl to odvážný čin, srovnateln­ý v dějinách ČSSD s tzv. Tusarovým tanečkem. Pro neznalé: Tusar, šéf brněnské ČSSD za Ra- kouska, oblékl se do fraku, přijal pozvání na místodržit­elský ples a vyzval paní místodržit­elovou k tanci. Soudruzi z toho omdlévali, on však tím vyvedl partaj z izolace.

Stejne tak i ČSSD. Volbami sražená na kolena donutila oním tanečkem oligarchu plnit svůj program. Trochu sice staromódně rozdavačsk­ý. Ale svůj! Prý to oligarcha dělal z milosti, jak mumlá opozice. Jenže k chytání myší byla ona oligarchic­ká kočka donucena. Kým asi? Že by Teng Siao-pching měl pravdu? Už to tak asi bude. Už toto posiluje moji víru, že to z vytrácením levice nebude tak horké. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia