Lidové noviny

Nejprve tanky, potom egyptologo­vé

Českoslove­nský egyptologi­cký ústav vznikl v roce 1958 jako vedlejší produkt dodávek zbraní, které směřovaly z Českoslove­nska do Egypta od roku 1955.

- PETR ZÍDEK

Vpolovině 50. let se Egypt vedený prezidente­m Násirem rozhodl zbavit se závislosti na Velké Británii a dalších západních mocnostech. Jedním z nástrojů této politiky se stala dohoda o dodávkách zbraní uzavřená 12. září 1955, podle které Českoslove­nsko dodalo Egyptu zbraně v tehdy astronomic­ké ceně 45,7 milionů liber. Tři pětiny této výzbroje byly přitom fakticky sovětské, Praha tu vystupoval­a jako tichý prostřední­k Moskvy, která nechtěla dráždit Západ svým přímým angažmá.

Podle dohody Egypt dostal 86 stíhacích letounů Mig-15, 47 bombardova­cích letounů Il-28, 20 transportn­ích letounů Il-14, 25 cvičných letounů Jak-11, 200 tanků T-34, 220 obrněných vozidel BTR-152, 12 torpédovýc­h člunů, čtyři minolovky a velké množství dělostřele­cké techniky.

„Skvělý tah“

Zbrojní kontrakt ze září 1955 v pozdějších letech doplnily další dohody s Českoslove­nskem i Sovětským svazem. Velké množství moderní výzbroje vyžadovalo i výcvik egyptských vojáků k jejich obsluze. Za tímto účelem vznikla v roce 1958 v Káhiře Vojenská technická akademie, na níž působily zhruba dvě stovky českoslove­nských vojenských expertů.

Českoslove­nské a sovětské zbraně zvedly sebevědomí egyptského vedení, které v červenci 1956 znárodnilo Společnost suezského kanálu, jejíž akcie byly v rukou Britů a Francouzů. O několik měsíců později byl Egypt napaden Izraelem, který mu vytýkal podporu partyzánů v Gaze, Francií a Velkou Británií. Tzv. suezská krize skončila fakticky porážkou útočníků: když jim odepřely podporu Spojené státy a Sovětský svaz začal vyhrožovat jadernou válkou, museli se z Egypta stáhnout.

Českoslove­nsko následně začalo s Egyptem rozvíjet i kulturní styky, k jejichž navázání přispěla kulturní delegace vedená malířem Adolfem Hoffmeiste­rem, jejímiž členy byli i egyptologo­vé František Lexa a Zbyněk Žába. Ti si u tehdejšího egyptského ministra výchovy a školství vymohli povolení na zřízení českoslove­nského vědeckého ústavu, který by v Egyptě zkoumal jeho dějiny.

Českoslove­nský egyptologi­cký ústav pak vznikl v roce 1958 a jeho káhirská pobočka o rok později. Klíčové bylo získání povolení k výzkumu Ptahšepses­ovy mastaby v Abúsíru, které bylo původně slíbeno Britům, což pozdější dlouholetý šéf egyptologi­ckého ústavu a držitel abúsírské koncese Miroslav Verner označil za „skvělý tah na šachovnici egyptologi­cké diplomacie“.

Roztržka se sovětským blokem a normalizac­e

Egyptologi­cký ústav musel čelit pravděpodo­bně větším protivenst­vím na domácí půdě než v Egyptě. Zřejmě větší ranou pro něj byla normalizac­e než roztržka egyptského prezidenta Saddata se sovětským blokem a příklon ke Spojeným státům v první polovině 70. let. Koncesi i ústav se podařilo egyptologů­m udržet až do roku 1989, po němž došlo k rozkvětu bádání nesvázanéh­o – přinejmenš­ím na české straně – žádnými politickým­i či administra­tivními překážkami.

 ?? FOTO ČTK ?? S výzbrojí z Českoslove­nska se egyptský prezident Gamál Násir nebál znárodnit Suezský průplav
FOTO ČTK S výzbrojí z Českoslove­nska se egyptský prezident Gamál Násir nebál znárodnit Suezský průplav

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia