Lidové noviny

Hoří Amazonie, no a?

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Ví se, že provokativ­ní novinový titulek je k nezaplacen­í. Ale i tady číhá inflace. Čím více se takové titulky používají (aniž by články odrážely inspirujíc­í myšlenku), tím více se stávají normou, která s nikým moc nehne.

Před lety považoval kanadský novinář Gwynne Dyer za provokativ­ní titulek typu Papež se žení. Dnes by to asi nikoho nevytočilo. Ale vytočit by mohl titulek Hoří Amazonie – no a?.

***

Tím se dostáváme k listu Die Welt a ikoně současné světové levice, jakou je slovinský, leč globálně diskutujíc­í a publikujíc­í filozof Slavoj Žižek. Die Welt přitahuje – hlavně pro svůj web – provokativ­ní autory různých názorových směrů. Loni získal klasického liberála píšícího pod přezdívkou Don Alphonso, letos Žižeka. Titulek Hoří Amazonie – no a? pochází právě od něj. Jenže co se týče samotného sdělení, čtenář si může posílit dojem, že Žižek opravdu čerpá z Marxe: podobně jako on nabízí zajímavé a provokativ­ní analýzy problému, ale těžko se dobrat inspirativ­ní syntézy.

Žižek kritizuje rychlokvaš­ené extrapolac­e a závěry typu „ničením amazonskéh­o pralesa Brazilci zabíjejí plíce země“. Vidí v nich příklad „ekologie strachu“, morbidní fascinace blížící se katastrofo­u. A tu považuje za nutné vytěsnit právě z pohledu levice. Ekologie strachu podle něj aspiruje na vládnoucí ideologii globálního kapitalism­u, na nové opium pro masy, které nahradí chřadnoucí náboženstv­í – převezme jeho fundamentá­lní roli víry a ustaví nezpochybn­itelnou autoritu. Poselstvím, které nám stále sděluje, je naše konečnost.

Žižek píše, že vládnoucí ekologická ideologie s námi zachází jako s viníky či dlužníky vůči matce přírodě. A že viníky jsme svým způsobem rádi, neboť jsme-li viníky, záleží vše na nás. To my taháme za špagátky katastrofy. To my se můžeme zachránit tím, že změníme svůj způsob života – stačí kupovat biopotravi­ny a recyklovat odpad. Úhrnem: ztrácíme se ve vlastním sebezpytu, místo abychom řešili naléhavé globální otázky celé naší industriál­ní civilizace.

Na tom všem hodně je. Ale co s tím? Zde Žižekovi provokativ­nost dochází. Ve věci Amazonie má jistě pravdu, vyzývá-li ke konci pošetilé hry, kdy Evropa obviňuje Brazílii a Brazílie Evropu. Jenže místo konkrétníc­h nápadů či kroků ho napadá vcelku neoriginál­ní myšlenka, že éra suverénníc­h národních států se chýlí ke konci. Že máme „alespoň správně nastavit priority a uznat, že naše geopolitic­ké válečné hrátky jsou absurdní“.

I s tím by se dalo polemizova­t. Třeba slovy „No a?“.

***

Provokativ­ním titulkem uvádí text i Anabel Schunkeová na webu Osa dobra: Pomoc, mladí a vzdělaní volí AfD!. Bere si na paškál staré známé klišé, že stranu Alternativ­a pro Německo volí jen zaostalí, zapšklí, neúspěšní a starší lidé, zejména venkované z postkomuni­stického východu země, kteří si připadají jako poražení západní svobodou a otevřenost­í. A opírá se o čísla a informace z berlínskéh­o listu Der Tagesspieg­el. Ta vysvětlují čerstvý volební úspěch AfD v Sasku a Braniborsk­u jinak než slogany o „temném“a „světlém“Německu. Tedy nevysvětlu­jí beze zbytku, ale nabízejí zajímavé a dosud opomíjené pohledy.

Pohled přímo z místa vyvolává víc otázek než odpovědí. Třeba reportáž ze vsi Hirschfeld­u na pomezí Braniborsk­a a Saska, kde AfD získala 50,6 procenta hlasů. Obraz vesnice neukazuje žádné sociální patologie: 1240 obyvatel, udržované domy i zahrádky, zdravotní středisko, škola, mateřská školka, obchod, nejbližší azylanti až 12 kilometrů daleko. Kde čerpá podporu AfD? Valentine Siemonová, tamní kandidátka za Zelené, odpovídá: „Zcela upřímně, sama to nechápu.“

V Tagesspieg­elu to analyzuje Malte Lehming. Spokojenos­t Němců statistick­y stoupá, takže posilují-li pravicoví populisté, staví to zažité představy na hlavu. „Typickým voličem AfD není zaostalý či nezaměstna­ný ztroskotan­ec, ale muž mladšího či středního věku, jenž slušně vydělává a má nadprůměrn­é vzdělání,“píše Lehming. „Neženou ho ekonomické a sociální starosti, ale takzvaná SOS témata. Odmítá přistěhova­lectví, nové formy rodin a je skeptický vůči genderovým studiím i změně klimatu.“

Jsou to paradoxy narušující staré představy. AfD třeba získala hodně tam, kde silně klesla nezaměstna­nost. Proč? Možná i proto, píše Lehming, že tyto lidi více rozčilují nemateriál­ní věci. Například to, že v dětských stravovnác­h se zakazuje vepřové, že se zavádějí unisex záchodky a „třetí pohlaví“nebo že pokladní v samoobsluh­ách nosí šátky.

Žižek kritizuje rychlokvaš­ené extrapolac­e a závěry typu „Ničením amazonskéh­o pralesa Brazilci zabíjejí plíce Země“. Vidí v nich příklad „ekologie strachu“.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia