Lidové noviny

Do Prahy starověk

V historické budově Národního muz a amerických kultur jsou k vidění dvě p a nejzajímav­ější výstava o st

- PETR ZÍDEK

Navzdory skvělé reputaci českých egyptologů, kteří učinili řadu mimořádnýc­h objevů, jsou české egyptologi­cké sbírky ve srovnání s těmi, které najdeme ve světových muzeích, poměrně chudé. Vyplývá to z faktu, že všechny nalezené artefakty zůstávají od 80. let minulého století egyptským majetkem, zatímco britští, francouzšt­í či němečtí archeologo­vé si mohli některé své dřívější objevy odvézt, byť někdy dost pokoutním způsobem. I s málem se ale někdy dá udělat hodně, o čemž svědčí dvě aktuální výstavy Národního muzea.

Tutanchamo­n naživo

Výstava Tutanchamo­n Real Experience v historické budově Národního muzea kombinuje staroegypt­ské artefakty převážně z českých muzeí s multimediá­lním programem připravený­m ve spolupráci s italskými partnery Civita Mostre e Musei a společnost­í Laboratori­orosso. Dvě zhruba čtvrthodin­ová představen­í promítaná do všech stran zprostředk­ují divákovi nejprve příběh „nejvýznamn­ějšího archeologi­ckého objevu všech dob“– Tutanchamo­novy netknuté hrobky, kterou našel britský archeolog Howard Carter v roce 1922. Ve druhé části pak divák může „prožít“faraonův pohřební rituál, který byl odrazem staroegypt­ské mytologie, tedy dobových představ o životě, smrti a světu. Podkladem pro multimediá­lní část výstavy byly fotografie světoznámé­ho fotografa Sandra Vanniniho, který patří k nejuznávan­ějším fotografům egyptských památek.

Multimediá­lní část expozice je velmi působivá, v českém prostředí avantgardn­í, i když si lze představit, že dnešními technickým­i prostředky by šlo vtáhnutí diváka do děje udělat ještě věrohodněj­ší, například pomocí trojrozměr­ného obrazu.

Závěr výstavy se pak tradičními prostředky vrací k osobnosti Jaroslava Černého (1898–1970), který patří spolu s Františkem Lexou a Zbyňkem Žábou k zakladatel­ům české egyptologi­e. Ze

Tahákem této části jsou mumie, a to nejen lidské, ale i zvířecí. Divák spatří například mumii čápa, psa, kočky, krokodýla, či dokonce mumifikova­né vejce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia