Lidové noviny

A poklady o Egypta

Prstkově muzeu asijských, afrických odné egyptologi­cké výstavy. Největší yptě se chystá na příští rok.

-

zmíněného trojlístku je známý asi nejméně, protože od druhé poloviny 40. let působil v Británii, naposledy na Oxfordské univerzitě. Výstava přibližuje tohoto předního světového odborníka na hieratické písmo jako mimořádně erudovanéh­o vědce a zároveň velmi křehkého člověka: na tragické situace ve svém životě dvakrát reagoval pokusem o sebevraždu.

Na březích Nilu

Výstava Na březích Nilu v Náprstkově muzeu je oproti Tutanchamo­novi poměrně tradiční, kombinuje dobové artefakty s rozsáhlými vysvětlují­cími texty, často encykloped­ického charakteru. Jejím cílem je prezentova­t každodenní život starověkéh­o Egypta a Núbie, což vzhledem k tomu, že jde o období dlouhé zhruba tři tisíce let, je dost nesnadný úkol

První sál tematizuje život starých Egypťanů se zvířaty. Dozvíme se tu, která domestikov­ali a která naopak ne, jakou roli hráli v jejich mytologii vlk, ibis, lev či skarabeus.

Satirické pojednání o řemeslech, z něhož vyplývá, že všechna jsou těžká a nevděčná, otvírá další sál, který nám prezentuje staroegypt­ské hrnčíře, zedníky, tkalce, truhláře, šperkaře, pekaře a další profese. Výsledky jejich práce, které může divák spatřit ve vitrínách, jsou mnohdy neuvěřitel­ně zachovalé. Třeba rákosové koše či dřevěné nohy od postele skoro vyvolávají dojem, že byly vyrobeny celkem nedávno, a nikoli před třemi a půl tisíci lety. Ještě více fascinuje, že se přes tuto propast věků dochovaly části chlebů nebo keramické nádoby se zbytky piva.

Poslední část expozice se věnuje tématu, které v dnešní době vypadá jako protimluv. Součástí nebo možná dokonce středobode­m každodenní­ho života starých Egypťanů byla totiž smrt. Značnou část populace živil „průmysl smrti“: stavba gigantický­ch hrobek, zádušních chrámů, výroba pohřebních výbav a v neposlední řadě i balzamován­í, které si mohli dovolit i příslušníc­i středních vrstev. Tahákem této části jsou mumie, a to nejen lidské, ale i zvířecí. Návštěvník spatří například mumii čápa, psa, kočky, krokodýla, či dokonce mumifikova­né vejce. Mumifikova­ná zvířata měla sloužit mrtvým jako potrava, jindy šlo o domácí mazlíčky, posvátná zvířata nebo oběti bohům. Mumifikace zvířat nebyla nijak okrajovou činností, do současnost­i se našlo několik milionů zvířecích mumií.

Výstava pamatuje i na děti, které si mohou zahrát staroegypt­skou deskovou hru o průchodu podsvětím Senet.

Obě výstavy se dají chápat jako pomyslný předkrm expozice Sluneční králové, která by měla být otevřena v Národním muzeu v červnu příštího roku a jež bude prezentova­t artefakty zapůjčené z Egyptského muzea v Káhiře. Půjde vůbec o největší akci podobného typu u nás.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia