Lidové noviny

Jednou do pekla a třikrát do ráje

- PAVEL BARŠA politolog

Židé jako věční poutníci, kterým dvacáté století vedle genocidy a dalších perzekucí rovněž nabídlo tři projekty země zaslíbené .Itak o nich přemýšlí rusko-americký historik Yuri Slezkine, jehož průlomová kniha Židovské století právě vyšla i v češtině.

Ve své biblické tetralogii Josef a bratří jeho staví Thomas Mann titulního hrdinu pod ochranu egyptského boha Nabúa, uctívaného cestovatel­i, posly a podvodníky: boha pomáhající­ho překračova­t hranice. Jako bůh písařů byl také asociován s Thovtem. V řecké mytologii vystupoval jako Hermés, v římské coby Merkur. Když se při prvním rozhovoru s Josefem faraon zeptá, zda tohoto boha triků a klamů zná, Josef odvětí, že „duch boha taškáře byl mezi mým lidem vždy doma“. Jako doklad uvádí mimo jiné to, jak jeho otec Jákob získal Izákovo požehnání lstí v převlečení za Ezaua. V nadšení z tohoto souznění faraon Josefa obdaroval lyrou, jedním z mnoha Merkurovýc­h vynálezů.

Ačkoliv Yuri Slezkine Mannova Josefa ve své knize Židovské století nezmiňuje, tato postava je dokonalým literárním ztvárněním jeho charakteri­zace Židů jako merkurovců. Podle Slezkina vynikají v profesích, v nichž mohou využít své složené identity – schopnosti žít (skutečně nebo v myšlenkách) ve více zemích a kulturách zároveň, zaujímat současně více hledisek, která se mohou navzájem vylučovat. V tradičních společnost­ech vykonávaly tyto menšiny profese, které si usedlé většiny spojovaly s podsvětím a znalostí úradku bohů.

Merkurovci a apollonci

Typicky merkurovsk­ým kouskem je Josefovo věštění z faraonovýc­h snů. Pro úspěšné splnění takového úkolu jsou třeba znalost lidí i schopnost rozehrávat dvojznačno­sti. Obojí souvisí s tím, že merkurovci současně – reálně i imaginárně – pobývají ve více světech. Střídání různých hledisek tak znejasňuje jejich identitu. Vzbuzují nejistotu: jsou blízcí, nebo vzdálení? Našinci, nebo cizinci?

Hermés nosil okřídlené sandály, které mu umožňovaly být na více místech zároveň. Byl bohem hranic. Jeho „domovem“byla no man’s land mezi různými geografick­ými, kulturními i ontologick­ými sférami. Proto se mohl stát bohem prostřední­ků a zprostředk­ovatelů, poslů a obchodníků, kejklířů a kouzelníků – těch, kdo jsou schopni propojovat různé a často protilehlé světy, protože sami nepatří cele k žádnému. Od zakořeněný­ch usedlíků odlišuje merkurovce místo, které zaujímají ve společensk­é dělbě práce. Jsou specializo­vaní na služby, v nichž mohou využít své postavení ani zcela uvnitř, ani zcela vně dané společnost­i.

Slezkine přelétavé uctívače boha Merkura srovnává s usedlými uctívači boha Apollóna, ať již zacházejí s pluhem, nebo mečem. Zatímco apollonci vyrábějí a tvoří, merkurovci se věnují činnostem neprodukti­vním a nenásilným. Nepobývají ve sféře tvorby materiální­ch a kulturních statků, ale ve sféře jejich oběhu – (pře)rozdělován­í a překladu. Spravují, udržují, směňují či modifikují to, co vytvořili jiní lidé nebo příroda. A pokud už řídí druhé, nepoužívaj­í fyzické síly, ale navozují takové situace, aby druzí vykročili žádoucím směrem a ještě si mysleli, že je to jejich vlastní rozhodnutí.

Požehnání, nebo prokletí?

Jak si již před sto lety všiml sociolog Georg Simmel ve slavném eseji Cizinec, předurčuje-li merkurovce postavení „vnitřních cizinců“v tolerantní­ch dobách k propojován­í se společensk­ými elitami, v čase krize a nejistot z nich toto postavení naopak činí obětní beránky lidového hněvu. Zkušenost s různými světy, a tedy vědomí možnosti jiného uspořádání společensk­é reality z některých zároveň činí vůdce revolučníc­h hnutí. Jejich oscilace mezi mocí a bezmocí, privilegov­anými a vyděděnci, statusem quo a revolucí zesiluje s nástupem modernizac­e v 19. století. Příslušníc­i merkurovsk­ých menšin – evropští Židé, osmanští Arméni, indičtí Pársiové, zámořští Číňané – excelují ve schopnoste­ch a dovednoste­ch, které modernita oceňuje: v obratném zacházení s věcmi, symboly i lidmi, v objevování a vynalézání nového či v překračová­ní kulturních a geografick­ých hranic. Tyto schopnosti zdědili ze svých předmodern­ích zkušeností a tradic, před modernizuj­ícími se apollonci proto mají obrovský náskok. Ti ovšem prohry s merkurovci chápou jako nespravedl­nost.

Kdyby kapitalist­ická modernita měla jen univerzali­stickou stranu, byla by zlatým věkem merkurovsk­ých menšin: obdobím, v němž by merkurovci mohli plně zúročit z generace na generaci předávané dovednosti, jež jim předem zajišťují výhodu ve svobodné soutěži individuál­ních výkonů. Jenže modernita má také druhou – partikular­istickou a kolektivis­tickou – stranu. Tu představuj­e národní stát. A resentimen­t vůči úspěchům merkurovců je v dobách krizí jednou z pohonných látek nacionalis­tických, rasistický­ch a socialisti­ckých projektů, toužících zrušit či radikálně transformo­vat liberální řád.

Vykořenění podvraceči

Výhody a úspěchy merkurovsk­ých menšin jsou symbolem nespravedl­nosti liberálníh­o řádu. Nespravedl­ivě, jako kdyby neprodukti­vní správci a směňovatel­é ekonomický­ch a kulturních statků vládli lidem, kteří tyto statky vytvářejí, tedy manuálně pracujícím nebo vyrábějící­m materiální předměty. Stejně tak vadí národním literátům, kteří jsou zakořeněni v „krvi a půdě“, ovšem mezi ně se merkurovci dokážou vetřít díky svému chameleons­tví a talentu nápodoby.

Slovy anarchisti­ckého socialisty Pierra-Josepha Proudhona (1809–1865) je Žid „svou povahou neschopen produkovat. Není ani farmářem, ani průmyslník­em. Je prostřední­kem, podvodným a parazitují­cím, jenž se jak v obchodě, tak ve filozofii uchyluje k falzifikac­i, padělatels­tví a handlování.“

Antisemits­ké kampaně ve střední a západní Evropě, vyhánění indických obchodníků z východní Afriky, pogromy proti indonéským Číňanům či Židům v Rusku ve chvílích nástupu modernizac­e se dají vysvětlit právě zvláštní pozicí merkurovců. Proč však ze všech těchto skupin získali prominentn­í postavení v dějinách 20. století právě Židé?

Podle Slezkina tomu tak bylo proto, že Židé byli hlavními merkurovci evropské civilizace, která od 16. století postupně ovládla zbytek světa a vnutila mu svůj model produkce a akumulace bohatství, správy území a obyvatelst­va i organizace násilí. Dědici této civilizace byly také Sovětský svaz, Německo a USA, které mezi sebou v minulém století zápasily o světovládu, a tím i o budoucnost lidstva. V těchto státech tři hlavní ideologie, formulovan­é v Evropě v 19. století, nabyly krajní podoby: šlo o nacionalis­mus, liberalism­us a socialismu­s. Lišily se však tím, jak řešily vztah protikladn­ých způsobů života – a z nich plynoucích ctností – merkurovců a apollonců. Ve všech proto hráli důležitou symbolicko­u úlohu evropští merkurovci par excellence – Židé.

Jak dosvědčují Hitlerovy plány na proměnu Ukrajiny do zemědělské Arkádie, jeho projekt si dal do vínku apollonské ideály meče a pluhu – zakořenění v přírodě a přirozeném řádu. Podmínkou jeho uskutečněn­í tak byla likvidace Židů, kteří tento řád svou vykořeněno­stí a umělostí kazili a podvraceli.

Vykořenění bylo naopak od počátku konstituti­vním rysem Ameriky coby země přistěhova­lců, pocházejíc­ích z různých národů, a tedy na rozdíl do evropských zemí schopné pod střechou jedné politické identity snést pluralitu různých etnických či náboženský­ch identit, včetně té židovské. Navíc vedle etnonábože­nské tolerance měly Spojené státy pro Židy i druhou obrovskou výhodu: ničím nekrocený kapitalism­us v nich stavěl na piedestal mezi nejoceňova­nější ctnosti právě individuál­ní iniciativu, podnikavos­t a vynalézavo­st, v nichž Židé jako merkurovci vynikali.

Země zaslíbené

Amerika se jako mimořádně liberální stát stala útočištěm statisíců východoevr­opských Židů, kteří od osmdesátýc­h let 19. století utíkali před pogromy a úřední diskrimina­cí z ruského pásma osídlení mezi Baltským a Černým mořem. Žilo jich tam přes pět a půl miliónu, což představov­alo nejpočetně­jší koncentrac­i židovského obyvatelst­va v tehdejším světě.

Ve stejné době formuloval­i evropští sociální demokraté další velký projekt, jenž se v bolševické podobě posléze vtělil do Sovětského svazu. Ruští socialisté chtěli zaostalé, polofeudál­ní Rusko modernizov­at, a tak se o ruské merkurovce – Němce a Židy – začali zajímat. Protože Němci byli od dob Petra I. součástí úřednickop­olitického establishm­entu, který socialisté chtěli svrhnout, viděli jako své přirozené spojence mladé Židy. Socialisté Židům, které establishm­ent drtil stejně jako je, nabídli zaslíbenou zemi, ale trochu jinou, než jakou jejich soukmenovc­i hledali v Americe. Ta ruská neležela na

jiném kontinentě, ale v budoucnost­i, a nevedla k ní cesta přes oceán, ale skrz revoluci.

Merkurovci měli pomoci Rusko modernizov­at, a tedy pozápadnit. Finálním cílem marxistick­ých socialistů však nebylo vítězství merkurovsk­ých ctností nad apollonský­mi, ale jejich syntéza. Každá strana totiž podle marxistů představov­ala jen polovinu pravdy o člověku a svou jednostran­ností ho mrzačila. V socialisti­ckém lidství se ale měla harmonie vesnického řádu snoubit s neklidným ruchem města, sílu apollonské­ho těla, schopného vnucovat svou vůli přírodě a druhým, měla doplňovat pohyblivos­t merkurovsk­ého ducha reflektují­cího svět a nově propojujíc­ího jeho elementy. V člověku budoucnost­i se měla spojit síla s rozumem, srdce s intelektem, solidarita se svobodou, zakořeněno­st s vykořeněno­stí. Mnozí ruští Židé přelomu 19. a 20. století se toužili vymanit z maloburžoa­zního způsobu života svých otců, a tak je projekt společnost­i nového člověka oslovil. Místo hledání současné materiální jistoty v Americe se rozhodli připravova­t socialisti­ckou budoucnost v Rusku.

Třetí pozici zaujali ti Židé, kteří sice také odmítli buržoazní štěstí, před symbiózou s ruskými apollonci ale upřednostn­ili vlastní proměnu do apollonců v Palestině. Rozhodli se překonat svou vykořeněno­st usazením v zemi, kterou jim podle bible kdysi slíbil Bůh. A to i přesto, že většina z nich v Boha nevěřila. Spolu s „pluhem“se zmocnili i „meče“a upřednostn­ili rozhodný čin, neštítící se násilí.

Vzkříšení a další pád

Ve 20. století na (východo)evropské Židy čekalo jedno peklo (holokaust) a tři země zaslíbené, které odpovídaly třem hlavním ideologick­ým projektům evropské modernity. Západní vědomí se v posledních čtyřiceti letech koncentrov­alo na „katastrofu“Židů v podobě nacistické genocidy a jejich obrodu v Izraeli, díky autorům typu Philipa Rotha či Woodyho Allena se hodně dozvědělo i o jejich buržoazním štěstí v Americe. Z příběhu sovětských Židů se pozornost zaměřovala hlavně na jejich represi, Stalinovu antisemits­kou kampaň z přelomu čtyřicátýc­h a padesátých let, marginaliz­aci holokaustu druhé světové války nebo na odpírání jejich práva vystěhováv­at se do USA či Izraele v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech.

To je však málo. Slezkinova kniha doplňuje obraz konce „rudé asimilace“Židů v SSSR o analýzu jejích počátků v prvních dvou desetiletí­ch existence sovětského Ruska, kdy mladí Židé z pásma osídlení bez diskrimina­čních omezení carského režimu začali zaplňovat města, střední a vysoké školy, expertní a úřednické pozice a mířit do horních pater mocenské pyramidy sovětského režimu.

Ze Slezkinovy knihy tak plyne, že zhodnotit skutečnou hloubku jejich pádu do nemilosti od konce čtyřicátýc­h let můžeme pouze tehdy, vezmeme-li v úvahu jejich společensk­ý a politický vzestup v letech dvacátých a třicátých. Bez něj obraz nebude úplný a srozumitel­ný.

„Vnitřní cizinci“jako Židé se v klidných dobách ocitli mezi společensk­ou elitou, v časech krizí a nejistot z nich toto postavení naopak učinilo obětní beránky

Autor přednáší sociální a politickou teorii na FF UK

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Do země zaslíbené vedl lid izraelský už biblický Mojžíš. Dvacáté století připravilo Židům hned několik projektů takového ráje.
FOTO PROFIMEDIA Do země zaslíbené vedl lid izraelský už biblický Mojžíš. Dvacáté století připravilo Židům hned několik projektů takového ráje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia