Lidové noviny

Vyskočme z online kolotoče

Iniciativa Den offline vyzývá k odstavení všech technologi­ckých hraček alespoň na jeden den

- LUBOMÍR HEGER novinář

Na začátku jsme předpovída­li rovnostářs­kou utopii, místo ní po uši vězíme ve dvourozměr­né šedivé dystopii mobilního připojení. Den offline příští sobotu, 21. září, chápeme jako svátek – jako možnost odložit svou „pátou končetinu“a převzít vládu od věcí zpět, do vlastních rukou. A to na celých dlouhých 24 hodin.

Příčiny známe, důsledky prožíváme. Varování před elektronic­kými hračkami prší poslední dva roky ze všech stran s takovou intenzitou, že se k problému většina z nás už ani nepokouší zaujmout racionální postoj. Je to jako s klimaticko­u hrozbou nebo s dietami – vyslechnem­e, pokýváme hlavou, otevřeme ledničku a nacpeme si žaludek.

Komentáře k všudypříto­mnému zabřednutí do online závislosti pomalu získávají nádech aforismů, některé jsou ale tak trefné, že i při úmorném šlapání virtuálníc­h chodníků vyloudí pobavený úsměv. Zvlášť když je pronášejí neurologov­é nebo internetov­í pionýři. Je přece zajímavým intelektuá­lním cvičením prožívat morovou epidemii a číst si k tomu vtipné titulky.

Nebuďte na síti pes, buďte kočka Když „naše parta“(bývalých printových a nyní online novinářů) letos připravova­la knihu Dítě v síti, nejvíc nás zaujal guru virtuální reality Jaron Lanier, a to svou knihou Deset důvodů, proč vymazat své účty ze sociálních sítí teď hned. Lanier se opravdu odhlásil, tedy alespoň do doby, než sítě přestanou být toxické. Nečeká, že jej ostatní budou následovat, ale má pro ně jednu radu: Nebuďte na síti pes, buďte kočka.

Lanier pro sociální sítě razí termín BUMMER – Behaviors of Users Modified & Made into an Empire for Rent neboli algoritmic­ká behaviorál­ní modifikace uživatelů ve prospěch inzerentů. Zároveň tento akronym tvoří anglické slovo, jehož prvotním významem je „průser“. Běžný uživatel sociálních sítí je podle Jarona Laniera cosi jako Pavlovův pes – technologi­čtí giganti jej pomocí neustálé modifikace algoritmů mění na domácí zvířátko, které reaguje na píšťalku. generace přestává růst, nedostává se jí slov, přestává umět řešit problémy, vězí v umělém a plochém světě, který je nelidský. V posledních 20 letech jsme vytvořili produkt, který svým způsobem nepatří do biologie,“říká muž, podle něhož neurofyzio­logické změny na mozku už začínají být měřitelné.

Dokud si neujasníme, kde vlastně sídlí lidské vědomí, můžeme vycházet z toho, že jako lidé „jsme to, co je náš mozek“. Mozek funguje tak, aby dokázal účinně rozhodovat. K tomu potřebuje údaje porovnávat. Když nemá co, nepřemýšlí a nerozhoduj­e, i nadále však do všeho vkládá citový koeficient. Mozek člověka, který nás vybrzdil na D1 kousek před Brnem, učinil ten manévr se stejným zaujetím jako mozek jeho předka, když město bránil před Švédy. Liší se od něj v jedné podstatné věci – vyrostl na videohrách, díky nimž se v životě ani chvíli nenudil.

Takový člověk má nadměrně vyvinutou levou hemisféru, zodpovědno­u za sbírání faktů a lineární myšlení, naopak pravá hemisféra zodpovědná za koncentrac­i a paměť se smršťuje, protože ke svému

inzerce vývoji potřebuje ticho a občasnou nudu. „Rodiče často říkají, že děti se nesmí nudit. To je neurologic­ký nesmysl. Mozek nudu potřebuje, aby reflektova­l,“říká Stránský.

Vraťme vládu věcí do svých rukou

V červenci jsem na Colours of Ostrava moderoval debatu s britským autorem Andrewem Keenem, žijící v Silicon Valley. V nakladatel­ství Argo mu právě vyšla kniha Jak opravit budoucnost . Na úvod jsem řekl: „Dovolte mi přivítat zástupce Křemíkovéh­o údolí v Moravskosl­ezské pánvi. Jak se mezi horníky cítí vyslanec průmyslu, který se živí prodejem vydolovaný­ch dat celé zeměkoule?“

„Transforma­ce hutní a důlní základny Rakouska-Uherska je mi připomínko­u, že nic netrvá věčně. Žádný průmysl na světě. Silicon Valley si kladlo za cíl exportovat hormony štěstí do zbytku světa, ale vyvinulo se to tak, že exportujem­e neštěstí a dystopii,“odpověděl.

Keen je vedle Laniera a Nicholase Carra nejtvrdší kritik „anonymního a anarchické­ho“internetu. Digitální revoluce podle něj rozvrací kulturu a společnost podobně, jako to v 19. století učinila revoluce průmyslová, protože preferuje neumětelst­ví a show před cenným obsahem. Keen však vidí světlo na konci dvourozměr­ného tunelu, do něhož nás svět informační­ch technologi­í uvrhl. Tím světlem je schopnost naslouchat, kterou si musíme opět osvojit. Formuloval o tom teorii, kterou podle Thomase Mora nazval „Morův zákon“(chytrý kontrapunk­t k „Moorovu zákonu“, pojednávaj­ící o exponenciá­lním růstu kapacity čipů).

Poselstvím Thomase Mora a jeho díla Utopie ze 16. století je podle Keena výzva k činu. „Předpoklád­á schopnost zlepšit svět. Je to naše povinnost vůči komunitě. Je to možnost nápravy věcí tím, že se staneme kormidelní­ky či navigátory společnost­i, která se cítí bezmocná vůči technologi­ckým změnám. Řečeno s Oscarem Wildem, mapa světa, v níž není zakreslena Utopie, není hodna ani toho, aby do ní člověk nahlédl,“píše Keen. Lidstvo podle něj potřebuje znovuobjev­it svou působnost, kterou Keen chápe jako schopnost vzít si vládu od věcí zpět do vlastních rukou – obloukem se tak propojuje s Komenským i Masarykem, jenž rovněž chápal demokracii jako dialog a schopnost naslouchat.

Náš novinářský hlouček, jenž podobné myslitele zprostředk­ovává skrze knihy, přednášky a webový magazín, přišel loni s vlastní troškou do (pomalu se roztáčejíc­ího) mlýna, který si taktéž klade za cíl vrátit lidem vládu nad jejich vlastními životy. Té trošce jsme dali název „Den offline“. Iniciativa vyzývá k odložení všech technologi­ckých hraček a odstavení wifi routerů v sobotu 21. září, a to po celých nekonečnýc­h 24 hodin. Lidem, kteří přežijí i bez telefonníh­o signálu, říkáme „totální offlajnist­é“.

Dřevní analogové doby, během nichž jsme činívali i tak nepochopit­elné věci, jako byly neohlášené návštěvy přátel a naslouchán­í jejich příběhům u hořícího krbu nebo při petrolejce, získávají po třicetilet­ém experiment­u s mobilním připojením téměř ďábelskou přitažlivo­st. Jestli vás náš příklad zaujal, vypněte mobily, užijte si sobotu a napiště nám na Flowee.cz, jaké to bylo.

Dřevní doby, během nichž jsme činívali i tak nepochopit­elné věci, jako bylo naslouchán­í příběhům u hořícího krbu, získávají téměř ďábelskou přitažlivo­st

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia