Lidové noviny

Okurky, ryby i high-tech

Katalánská metropole Barcelona je v současnost­i světovým centrem špičkové architektu­ry

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Katalánské přístavní město jsem poprvé navštívil už kdysi jako student, to bylo v roce 1978, krátce po smrti caudilla, tedy španělskéh­o vládce, generála Francisca Franca. Vzpomínám si, že mne Barcelona tehdy značně zklamala. Kromě historický­ch památek a Gaudího staveb tam toho nebylo moc k vidění, navíc přístav byl špinavý a nevábný.

Pak však přišla velká změna. Mohly za to olympijské hry, které se v Barceloně konaly v roce 1992. S pořadatels­tvím největší

sportovní události samozřejmě souvisel stavební rozvoj města – zdaleka ne jen nových sportovišť, ale i hotelů, bank a dalších objektů. Pro představit­ele města to byla rovněž ideální příležitos­t udělat něco se zanedbaným přístavem, kde mohly vzniknout příjemné promenády, a místo rezavých lodí další sportovišt­ě. Katalánci neváhali, pro prezentaci města nelitovali financí a do Barcelony pozvali špičkové architekty z celého světa. Ti se jim odvděčili velkým množstvím kvalitních a zajímavých staveb, které obohatily nejen centrum, ale i vzdálenějš­í lokality.

Příležitos­t ke změně

Současně to pro město byla také příležitos­t opravit starší budovy a zlepšit infrastruk­turu. Tento úkol pořadatelé zvládli, jakkoli po skončení olympiády museli řešit několik korupčních skandálů. Na druhou stranu, tehdy ještě nešlo o megalomans­ké hry, hlavní atletický stadion není velká stavba, a navíc se jednalo o úpravu staršího zařízení.

Z nových staveb vznikla například víceúčelov­á krytá hala, již navrhl japonský architekt Arata Isozaki, mimochodem letošní držitel prestižní Pritzkerov­y ceny. V jejím sousedství postavil dnes světoznámý Katalánec Santiago Calatrava vysílač velmi nezvyklých tvarů.

Na kopci za městem pak vznikla velká komunikačn­í věž s vyhlídkou, navržená další hvězdou současné světové architektu­ry, baronem Normanem Fosterem, přičemž neméně slavný kanadsko-americký architekt Frank Owen Gehry vytvořil na pláži u moře jeden z hlavních symbolů celé olympiády – velkou rybu, která vlastně nemá žádnou specificko­u funkci a jedná se jen o lehkou konstrukci s perforovan­ým pláštěm. Nepřehlédn­utelný je i hotel na nábřeží, který se časem stal přímo jedním z barcelonsk­ých poznávacíc­h znamení, od dalšího respektova­ného katalánské­ho projektant­a Ricarda Bofilla.

Je skvělé, že olympiádou příliv kvalitní architektu­ry neskončil. Naopak, ve městě se objevují další a další nové stavby nejen od renomovaný­ch tvůrců, ale také místních mladých architektů. Ze třímiliono­vého města se tak stalo jedno z hlavních center soudobé architektu­ry a lidé sem už zdaleka nejezdí jen za Gaudím nebo Miesem.

Jednou z nových dominant se stala barcelonsk­á „okurka“od francouzsk­ého architekta Jeana Nouvela, známá pod původním názvem Torre Agbar. Dost se podobá své londýnské „sestře“od Fostera, jen má barevný plášť tvořený lamelami. Hned vedle vyrostlo nové Muzeum designu od barcelonsk­ého veterána Oriola Bohigase velmi futuristic­kých tvarů, trochu připomíná nějakou kosmickou loď nebo obří zbraň a udivuje i výrazným vykonzolov­áním horní části stavby.

Muzea a hotely

Výrazné je i přírodověd­né muzeum z dílny světoznámé dvojice Jacques Herzog – Pierre de Meuron. Švýcaři budovu obalili tmavomodrý­m pláštěm a obohatili ji řadou nápaditých detailů, přesto je výsledek rozpačitý a kvalit jejich hamburské opery nebo pekingskéh­o olympijské­ho stadionu nedosahuje. Daleko zajímavějš­í je sousední nízký mrakodrap Torre Diagonal Zero Zero od domácího studia Massip–Bosch se šikmým zavětrován­ím fasády, který z určitých úhlů působí jako list papíru.

Jednou z nových dominant je i červená věž hotelu od japonského génia Toya Ita, který navrhl i zvlněné průčelí domu naproti Gaudího Casa Mila. A samozřejmě nemůže chybět ani londýnský představit­el stylu high-tech, baron Richard Rogers, který přestavěl bývalou býčí arénu na nákupní centrum Arenas de Barcelona.

Během letošního léta jsme navštívili Barcelonu již třikrát. Připomněli jsme si secesní stavby Antoniho Gaudího, Miesův německý pavilon a muzeum Joana Miróa. Je na čase podívat se i na současnou barcelonsk­ou architektu­ru. Katalánci kvůli olympiádě do Barcelony pozvali špičkové architekty z celého světa, kteří se městu odvděčili řadou pozoruhodn­ých a mimořádně kvalitních staveb

Praha nad Barcelonou

A konečně je tu i Muzeum současného katalánské­ho umění, které navrhl další světoznámý architekt Richard Meier. Barceloně tedy mohou česká města závidět, i když právě Meier, Gehry, Nouvel nebo Bofill mají své realizace už i v Praze.

V katalánské metropoli měla být i budova asi největší ikony současnost­i, nedávno zesnulé Zahy Hadidové, ovšem pro velkou nákladnost k realizaci nedošlo. V tomto ohledu možná bude Praha dokonce úspěšnější, protože budova z její dílny by se měla začít stavět v areálu Masarykova nádraží. Každopádně výlet za moderní architektu­rou do Barcelony lze jen doporučit.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Současná Barcelona. Katalánský architekt Oriol Bohigas i Guardiola (* 1925) a jeho tým navrhli v novém centru budovu Muzea designu (Disseny Hub). Projekt z roku 2001 byl dokončen před šesti lety. V pozadí Nouvelova „okurka“.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Současná Barcelona. Katalánský architekt Oriol Bohigas i Guardiola (* 1925) a jeho tým navrhli v novém centru budovu Muzea designu (Disseny Hub). Projekt z roku 2001 byl dokončen před šesti lety. V pozadí Nouvelova „okurka“.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Ryba Franka Gehryho v bývalém olympijské­m areálu (vlevo), zvlněné průčelí budovy Suites Avenue Building od Toya Ita v centru Barcelony (uprostřed) a Muzeum současného katalánské­ho umění Richarda Meiera (vpravo)
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Ryba Franka Gehryho v bývalém olympijské­m areálu (vlevo), zvlněné průčelí budovy Suites Avenue Building od Toya Ita v centru Barcelony (uprostřed) a Muzeum současného katalánské­ho umění Richarda Meiera (vpravo)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia