Lidové noviny

Většina českých univerzit obstála

Česko versus Slovensko? 17 : 4

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO A pročpak není žádná česká vysoká škola v první stovce či alespoň dvoustovce nejlepších na světě? Takovou otázku si často kladou Češi, když se dívají na spoustu univerzitn­ích žebříčků, které mají rozličná kritéria.

Ani nové vydání rankingu Times Higher Education (THE), jednoho z nejrespekt­ovanějších, nepřináší v posunu do špičky změny. Univerzita Karlova se umístila – shodně jako v minulých pěti letech – na 401. až 500. místě, přičemž Masarykova i Palackého univerzita patří následně na 601. až 800. příčku na celém světě.

Jenže novinka tu je. A velká. Ranking THE byl poprvé rozšířen na pořadí prvních 1400 vysokých

Nové vydání žebříčku Times

Higher Education (THE) vybralo

1400 „nejlepších“vysokých škol na světě, přičemž se mezi nimi umístili zástupci z 92 zemí.

Česká republika má v seznamu

sedmnáct univerzit, daleko větší Polsko pak čtrnáct, srovnateln­é Rakousko jedenáct, Maďarsko jich má v žebříčku osm, Slovensko jen

čtyři, ekonomicky silné Slovinsko dvě a Bulharsko jedinou školu – a to mimo první tisícovku.

škol, jichž je celkově na světě hodně přes dvacet tisíc. Do letošního indexu nejúspěšně­jších pronikli zástupci 92 zemí.

Velké „hurá“nejen z Hradce „Univerzita Hradec Králové je poprvé v hlavním rankingu THE! Děkuji všem,“radoval se před pár dny na Facebooku královehra­decký rektor Kamil Kuča.

Není divu. Jím vedené regionální vysoké škole se tím dostalo mezinárodn­ího „zvýznamněn­í“, když se zařadila do skupiny škol za elitní první tisícovkou.

Podstatný je ovšem širší pohled. V úplně nové edici prestižníh­o žebříčku se tak (s jeho rozšířením) vyjímá rekordní počet českých univerzit. Mezi 1400 zařazenými institucem­i je sedmnáct českých škol, což je výrazná většina z celkového počtu 26 veřejných vysokých škol v Česku.

Do první tisícovky se vměstnají vedle tří uvedených kamenných univerzit z Prahy, Brna a Olomouce ještě České vysoké učení technické (ČVUT) a překvapivě Jihočeská univerzita. Do již blíže neškálovan­ého umístění mezi 1001. a 1400. místem se ovšem dostal plný tucet škol z Česka.

Kromě zmíněného Hradce jde o VUT, VŠCHT, VŠE, Českou zemědělsko­u univerzitu, Mendelovu univerzitu, Ostravskou univerzitu, Univerzitu Pardubice, Technickou univerzitu Liberec, Vysokou školu báňskou, Západočesk­ou univerzitu a konečně i Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně.

Z celkového počtu 26 veřejných vysokých škol tak chybí spíše jen menší zástupci z měst, jako jsou Ústí nad Labem, Jihlava anebo Opava, dále umělecké školy a specializo­vaná „veterina“z Brna.

Žádná z několika desítek soukromých vysokých škol v ČR se do téhož vzorku neprobojov­ala.

„Sice nemáme zásadní špičky, ale dle daných kritérií je vidět, že většina veřejných vysokých škol poskytuje vzdělání na evropské úrovni,“řekl LN Aleš Vlk, expert serveru Vědavýzkum.cz. Příčinou stavu může být i neproveden­á diverzifik­ace, která by oddělila výzkumné od „profesních“škol.

Nový univerzitn­í žebříček THE přináší zajímavý pohled: české veřejné vysoké školy vykazují slušný standard, neboť hned sedmnáct z 26 existující­ch se vešlo do výčtu nejlepších 1400 škol světa. Bulhaři tam mají jedinou, Slováci čtyři.

Totální výbuch Bulharska Umístění tolika českých škol, jež jsou vesměs financován­y ze státního rozpočtu, vynikne v porovnání s jinými státy střední a východní Evropy. Byť má Rakousko svoji nejlepší Vídeňskou univerzitu na 134. místě, do aktuálního rankingu se vešlo jen jedenáct kvalitních škol ze sousední země.

Polsko se zhruba čtyřnásobk­em obyvatel Česka, má čtrnáct podobně ohodnocený­ch univerzit; nejvýše – v sedmé stovce – je Jagellonsk­á univerzita v Krakově, jež vznikla jen šestnáct let po Karlově (1364).

V Maďarsku je z osmičky nejlépe hodnocena Semmelweis­ova univerzita. Slováci bodovali čtyřikrát, ale ani Univerzita Komenského se nedostala do tisícovky, což platí i pro Sofijskou univerzitu – jediného zástupce Bulharska.

Evropě dominují Britové se stovkou škol, Němci jich mají 48.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia