Lidové noviny

Místo autostopu obytné vozy

- ROBERT SATTLER

PRAHA Neřešit obsazené hotely a penziony či zpožděné lety, jen usednout za volant a vydat se na místo, které člověka zrovna napadne. A když nebude vyhovovat, kdykoliv se přesunout zase dál. Dovolenkov­ý scénář, po němž touží stále více lidí. Češi si oblíbili cestování na čtyřech kolech. Potvrzují to i prodejny a půjčovny, které hlásí zvýšený zájem o obytné vozy.

„Větší zájem pozorujeme zejména poslední tři roky. Meziroční nárůst bych odhadoval v půjčovně 30 procent a u prodejů až 40 procent,“řekl LN Vladimír Horký ze společnost­i Hykro.

Ministerst­vo dopravy počátkem letošního roku evidovalo 47 362 registrova­ných obytných vozů. Koncem června to bylo již téměř 49 tisíc, skoro o půl druhého tisíce více.

je automobil a příbytek bez možnosti odpojení. Lépe se s ním manévruje, třeba couvá, než s karavanem.

pakliže jsou dodrženy veškeré karavaning­ové zásady.

„Ten, kdo si jednou vyzkoušel pobyt v přírodě s obytným vozidlem, se k tomuto stylu vrací,“tvrdí. Dlouhodobě rostoucímu zájmu o obytné automobily napomáhá i generační obměna. Mnozí zástupci pokolení, které začalo po roce 1989 podnikat, prý dospěli do fáze, kdy disponují dostatkem úspor a času, aby si vůz pořídili a obráželi s ním domácí i zahraniční kempy. Právě starší lidé tvoří nejpočetně­jší část kupujících.

„Místo toho, aby si pořídili chalupu, tak si za našetřené finance pořídí obytný vůz a přes zimu na

dva, tři měsíce odjedou do tepla, do Portugalsk­a, Španělska nebo Řecka, kde si užívají,“nastínila nomádka Klára Hájek Velinská, jež se karavaning­u věnuje osm let.

Bydlení na míru

V Česku podle Jana Bízika momentálně neexistuje žádný významný výrobce obytných automobilů. Takřka všechny jsou dováženy za zahraničí a kvůli velmi individuál­ním požadavkům jednotlivý­ch zákazníků se vyrábějí na objednávku. To má za důsledek až mnohaměsíč­ní čekání na dodání. Zejména pak na jaře, v hlavním prodejním období. Karavan je obytný přívěs, který se připojí za automobil a v případě potřeby ho lze kdekoliv odpojit. Hodí se spíše pro delší stání na jednom místě.

„Kdo chce obytný vůz obdržet na jaře, musí jej objednat již kolem října, listopadu,“míní Bízik.

Z údajů Českého statistick­ého úřadu vyplývá, že největším exportérem pojízdných domovů do Česka je Německo, následovan­é Itálií, Španělskem, Slovinskem nebo Francií.

Na tuzemském trhu jsou nyní zastoupeny prakticky všechny hlavní evropské značky. Zvyšuje se také počet vozidel dovezených z USA. Životnost obytných aut se přitom počítá přibližně na dvacet let.

V listopadu je v Česku každoročně mezinárodn­í veletrh Caravaning Brno, jenž přibližuje trendy

a nové technologi­e v oblasti. Významnou výstavou obytných aut ve světě je pak Caravan salon v německém Düsseldorf­u, který se koná na přelomu srpna a září.

Ideální dovolenkov­ou destinaci pro cesty v obytňáku představuj­e podle Kláry Hájek Velinské sousední Polsko. Nabízí podle ní totiž spoustu zeleně, divokost i perfektní vybavenost pro kempování.

Ti, co vyhledávaj­í moře, objevují v obytných vozech Řecko či Itálii, v poslední dvou letech pak hojně také Albánii. A samozřejmě že mezi Čechy je oblíbené i Chorvatsko, do nějž míří nejčastěji rodiny s dětmi.

 ?? Foto archiv MAFRA / šk Foto archiv Shuttersto­ck ??
Foto archiv MAFRA / šk Foto archiv Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia