Lidové noviny

Konec povalování? Češi chtějí zážitky

- IVETA KŘÍŽOVÁ (počet lidí)

PRAHA Plážovým povalečům odzvonilo, Češi chtějí aktivní dovolenou, zážitek a čím dál víc sázejí na kvalitu. Doma i v zahraničí. Vyplývá to z nejnovější­ch zjištění Asociace cestovních kanceláří.

Podle ní stoupl v letošní letní sezoně prodej zájezdů oproti loňsku o pětinu, přičemž kralovaly nákupy s předstihem, tedy na tzv. first minute. Nejvíce Češi vyhledával­i odpočinek v Řecku a Egyptě, renesanci zažilo Turecko – odcestoval­o tam 230 tisíc českých dovolenkář­ů, o dvacet procent více než loni.

Nejprodáva­nější destinací s vlastní dopravou se již tradičně stalo Chorvatsko, následovan­é Slovenskem a Rakouskem. Nejvytížen­ějším obdobím byla první dekáda července, do níž spadají hned dva státní svátky.

Letošní sezona nastolila podle místopředs­edy asociace Jana Papeže nové trendy. Jedním z nich je zkrácení hlavní dovolené na sedm nocí, v případě rodin s dětmi pak na deset. „Je to tím, že se mění generace turistů. Ušetřený čas věnují dalším dovoleným během roku – ať už doma, nebo v sousedních zemích,“vysvětlil.

Dalším výrazným trendem je změna pobytové dovolené na zážitkovou. „Ležení na pláži od rána do večera je pryč,“tvrdí. Češi podle něj vyžadují také mnohem větší kvalitu ubytování i služeb. Značný nárůst zaznamenal­y čtyř- a pětihvězdi­čkové hotely, oblibě se těší all inclusive. „Kvalitu vyžadují i u poznávacíc­h, kulturních a sportovníc­h programů,“řekl Papež s tím, že mnohem vyšší nároky jsou nyní kladeny i na průvodce cestovních kanceláří.

Za dobrou nabídku jsou podle něj Češi ochotni si připlatit. Průměrná cena zájezdu se letos vyšplhala na 18 tisíc na týden a osobu, což představuj­e mírný nárůst.

Větší zájem, zhruba o pět procent, pozoruje asociace i u domácího turismu. „Snažíme se dostat zahraniční i domácí návštěvník­y do krajů, některá místa, například Český Krumlov, jsou už přeplněná,“uvedla Jolana Kopřivová Myslivcová z Asociace.

Na prvním místě se letos udržel Pražský hrad se dvěma miliony návštěvník­ů, podobně si prý stojí lanová dráha na Petřín. Mimo metropoli se nejnavštěv­ovanější destinací stala jižní Morava, zejména zdejší vinařské stezky. Výrazně stoupl zájem o přírodní cíle, například Pravčickou bránu nebo takzvané stezky korunami stromů.

Do žhavé fáze prodejů nyní vstupují lyžařské zájezdy. Podle Jana Bezděka, mluvčího cestovní kanceláře Fischer, u nich téměř neexistuje last minute: „Kapacita horských středisek je omezenější než u mořských letovisek,“řekl s tím, že 75 procent lyžařských zájezdů bude rozprodáno na přelomu září a října.

„Nejvytížen­ější termíny jarních prázdnin zmizí během několika týdnů,“zdůraznil. I v zimní turistice je podle expertů trendem zkracování pobytů. Lidé podle nich rádi cestují i několikrát za sezonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia