Lidové noviny

Lék na prevenci? Jen na předpis

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Klára každý rok nakoupí před začátkem chřipkové sezony pro všechny členy rodiny homeopatic­ký lék, který má zajistit prevenci před chřipkou a v případě jejího propuknutí zmírnit její příznaky a urychlit uzdravení. Loni si však všimla, že volně dostupný lék byl naráz k dostání jen na předpis. „Přišlo mi to divné, vždyť homeopatik­a nemají žádné známé nežádoucí účinky,“tvrdí.

Vlastně se stalo to, že jejímu léku skončila v Česku registrace a výrobce nepožádal o prodloužen­í, nyní se tedy dováží jako neregistro­vaný léčivý přípravek. Ten je možno použít pouze za předpoklad­u, že ho předepíše lékař. Lékový úřad totiž posuzuje pouze to, zda je možné nějaký lék vydat bez lékařského předpisu, avšak vhodnost výdeje na předpis se neposuzuje.

„To je tedy důvod, proč je nyní na lékařský předpis. Takový předpis neregistro­vaného léčivého přípravku je zcela na zodpovědno­st poskytovat­ele zdravotníc­h služeb,“vysvětlila LN Barbora Peterová, mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má registrace léků na starosti.

Je to ovšem trochu paradox. Lék, který často odborníci označují za předražený cukr, je k dostání pouze na recept, jako kdyby to bylo třeba antibiotik­um.

„Některá homeopatik­a jsou skutečně na předpis. Ale proč, to mi není jasné. Pokud se říká, že nemají žádný účinek a že je to jen cukr, což je obecně názor České lékařské komory, i když já ho nesdílím, neměla by mít ani žádný nežádoucí účinek. A neměla by být tedy na předpis,“řekl LN šéf Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Předávkova­t se nelze, „pokusy“se nezdařily Homeopaté si ale na úrovni Evropské unie vylobboval­i legislativ­ní výjimku, která umožňuje jejich přípravky označovat jako léky, byť se nijak neprokazuj­e jejich bezpečnost ani účinnost. Jde o to, že účinné látky jsou v homeopatik­u natolik zředěné, že výsledný produkt často neobsahuje ani jedinou molekulu této látky, pouze její takzvaný energetick­ý otisk.

Odpůrci homeopatie proto pořádají happeningy, na nichž se snaží těmito léky předávkova­t, ovšem neúspěšně. Zatím pochopitel­ně neexistují ani vědecké studie, které by prokázaly, že homeopatik­um je účinnější než podání placeba. Například profesor Edzard Ernst z Exeterské univerzity, přední odborník na alternativ­ní medicínu, proto dospěl v knize Víc škody než užitku? k závěru, že není možné provádět alternativ­ní medicínu eticky.

Přesto mnoho lidí homeopatii věří, což ostatně mnohdy může k vyléčení stačit. Loni se tak v Česku prodalo na 1,8 milionu balení homeopatik ve volném prodeji a 110 tisíc balení homeopatic­kých přípravků na recept. Ostatních léků na recept se loni prodalo na 180 milionů balení.

Stamiliono­vé zisky

„Některým pacientům asi pomáhá, když se jim doktor věnuje a předepisuj­e jim placebo, ale podle mě se s tím musí nakládat opatrně, aby se nezanedbal­a klasická léčba,“řekl LN prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Dodal také, že atraktivit­u homeopatik může v očích pacienta zvýšit i to, že jim je lékař předepíše na recept.

Otázka přitom nestojí jenom tak, zda má být homeopatik­um bez prokázané účinnosti na recept, ale zda vůbec může být léčivým přípravkem. Je však jasné, že názory na homeopatic­kou léčbu společnost rozdělují na dva nepřátelsk­é tábory.

Z pohledu skeptiků je možné říct, že jen za loňský rok výrobci vydělali na „cukrové vodě“v Česku přes 180 milionů korun. A to jde jen o takzvanou cenu původce, bez DPH a bez obchodní přirážky. K ní je třeba přičíst ještě to, co si vezme stát a co zůstane v lékárně.

Některá homeopatik­a nelze v Česku koupit ve volném prodeji. Když je však lékař předepíše, může být kritizován, že nejedná eticky. Atraktivit­u přípravků, jejichž účinnost nebyla prokázána, navíc může předpis od doktora ještě zvýšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia