Lidové noviny

Rána pro světový trh s ropou

- ROBERT SCHUSTER

Útoky na ropná zařízení největšího světového producenta ropy, Saúdskou Arábii, ukázaly jeho zranitelno­st. Vláda v Rijádu hlásí výpadek poloviny denně vyrobeného množství.

RIJÁD/PRAHA Nad východní částí Saúdské Arábie plály v noci ze soboty na neděli vysoké plameny a směrem vzhůru stoupal hustý černý kouř. Důvod? Deset dronů, které přilétly z Jemenu, zasáhlo největší zařízení na zpracování ropy v zemi. Ve dvou komplexech státní ropné společnost­i Saudi Aramco, ve městech Abkajk a Churajs, následně vypukly požáry. V Abkajku, 330 kilometrů severových­odně od metropole Rijádu, je snižován obsah síry u vytěžené ropy. V Churajs se zase nachází jedno z největších ropných polí v zemi.

Útoky zřejmě neměly za následek oběti na životech. Saúdskoara­bský ministr energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán, uvedl pro státní tiskovou agenturu SPA, že produkce ropy v jeho zemi se následkem útoku propadla, a to až o 5,7 milionu barelů denně. Mezinárodn­í agentura pro energii (IEA) ovšem vydala uklidňujíc­í prohlášení, že incident by prý neměl mít vážnější dopad na globální trh s ropou. I proto, že je jí na celém světě v zásobnícíc­h dostatek.

Saudi Aramco zajišťuje přibližně dvanáct procent globální produkce ropy a je tak považována za největší ropnou společnost na světě. Generální ředitel společnost­i Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do 48 hodin.

Americký ministr energetiky Rick Perry již v souvislost­i s incidentem naznačil, že jeho vláda je připravena uvolnit vlastní rezervy, pokud by měl v nejbližšíc­h dnech nastat nedostatek klíčové energetick­é suroviny.

K víkendovým útokům se přihlásila jemenská povstaleck­á skupina Húsiů. Jeden z jejích velitelů je označil za „legitimní odpověď“ na pokračujíc­í vojenské angažmá Saúdské Arábie v Jemenu. Povstalci tím prý chtěli přimět vládu v Rijádu, aby zastavila útoky pro šíitským Húsiům v Jemenu.

Saúdskoara­bská vláda zahájila v roce 2015 s tichou podporou Washington­u a v čele koalice tvořené několika sunnitským­i státy vojenskou intervenci v Jemenu. Rijád se tehdy rozhodl podpořit vládu mezinárodn­ě uznávaného jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího vyhnaného Húsii z metropole Saná.

Milice povstalců podporovan­é Íránem dnes kromě hlavního města kontrolují rozsáhlá území na severu země. Vojenské koalici vedené Saúdskou Arábií se je nepodařilo porazit ani navzdory lepší výzbroji. Naopak, v posledních měsících dokázali Húsiové několikrát zaútočit drony na cíle v Saúdské Arábii, když se jim podařilo zasáhnout ropovody a některá letiště. Vojenská koalice v reakci na to zase zintenzivn­ila útoky na vojenské cíle povstalců především v okolí hlavního města.

Americký ministr zahraniční­ch věcí Mike Pompeo vydal v reakci na dronové útoky prohlášení, v němž obvinil Írán, že je jejich původcem. „Neexistuje žádný důkaz, že by útoky pocházely z Jemenu,“napsal na Twitteru s tím, že zatímco íránský prezident a ministr zahraniční­ch věcí prý předstíraj­í diplomatic­ké úsilí, stojí Írán údajně za téměř stovkou útoků na cíle v Saúdské Arábii. Pompeo v této souvislost­i vyzval světové vlády k tomu, aby íránské útoky „veřejně a jednoznačn­ě“odsoudily.

Írán odpovědnos­t odmítá

Z Teheránu přišla téměř vzápětí odpověď a tamní vláda jakoukoli odpovědnos­t za útoky na saúdskoara­bská ropná zařízení odmítla. Pompeova obvinění jsou prý absurdní a neudržitel­ná, uvedl k tomu mluvčí ministerst­va zahraničí. „Protože americká politika maximálníh­o tlaku na Írán ztroskotal­a, přestoupil­i nyní Američané na maximální lži,“řekl mluvčí.

Zatím není jasné, jak se víkendové útoky na zařízení zpracováva­jící ropu odrazí na její ceně na světových trzích. Někteří experti, které citovala agentura Reuters, se domnívají, že není vyloučeno, že cena za barel ropy by se mohla vyšplhat až na hodnotu 80 dolarů.

Bude to ale záviset na celkové délce výpadků. Jen pro srovnání: Minulý pátek se platilo na burzách 60 dolarů za barel.

Mike Pompeo americký ministr zahraniční­ch věcí

 ?? FOTO REUTERS ?? Hořící areál společnost­i Aramco v Saúdské Arábii po zásahu drony, jehož snímky oblétly sociální média. Spojené státy z útoku obviňují Írán.
FOTO REUTERS Hořící areál společnost­i Aramco v Saúdské Arábii po zásahu drony, jehož snímky oblétly sociální média. Spojené státy z útoku obviňují Írán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia