Lidové noviny

Reynek, Rentz a mnoho dalších

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Ikdyž o sobě rád říkal, že je autorem jediné knihy, tak docela pravda to nebyla. Vydal básnickou sbírku Minulé příští (1966), pohádkovou knihu o hvězdách Kde končí duha (1977) či další poetickou knížku pro děti Karíbkova dešťová pohádka (1976).

Zásadním jeho dílem byla ovšem obsáhlá monografie barokního rytce Michaela Heinricha Rentze, kterou roku 2007 vydalo nakladatel­ství Karolinum, na níž Jiří Šerých však pracoval od studií v podstatě po většinu svého aktivního života. Na více než pěti stech stranách detailně vykreslil Rentzův život, jeho působení u hraběte Šporka i Rentzovy grafické cykly Křesťanský rok, Kniha eremitů a Tanec smrti. Jak bylo autorovým zvykem, doprovodil knihu i podrobným katalogem rytcova díla.

Podobně záslužné bylo průběžné dokumentov­ání života a díla Bohuslava Reynka a jeho ženy Suzanne Renaudové – právě Jiří Šerých byl prvním, kdo v roce 1966 začal pořizovat soupis výtvarného a básnického díla svérázného a režimem potlačovan­ého tvůrce. Tehdy postupoval ještě ve spolupráci s umělcem a později s jeho syny. Posbíral a zařadil základní údaje o více než třech stech dílech z tehdejší Reynkovy tvorby.

Mravenčí prací přesahujíc­í dvě desetiletí posléze objevil, shromáždil a vydal Reynkovu koresponde­nci (Koresponde­nce / Correspond­ence, 2012) a během let byl i soustavným autorem textů k Reynkovým výstavám a publikacím. Kromě Reynka se zabýval také připomínán­ím a leckdy i objevování­m tvorby mnoha fotografů či výtvarníků: je podepsán pod četnými texty v katalozích, často uváděl výstavy současníků.

Rodák z Havlíčkova Brodu (narozen 19. července 1934), historik umění a výtvarný kritik, který po celý život nezištně „sloužil“výkonným umělcům, minulou neděli, krátce po dovršení pětaosmdes­áti let, zemřel v Praze. Blízcí a přátelé se s ním rozloučí zítra ve 14 hodin ve Vinohradsk­é obřadní síni v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia