Lidové noviny

Kladivo na drahé bydlení

Cestou k levnějšímu bydlení je i regulace poptávky. Ale správným způsobem

-

Ceny bytů vzrostly v Česku za posledních pět let o dobrých 40 procent, v Praze o více než polovinu. Sílí tak pocit, že ceny za bydlení – ať už vlastnické­ho, nebo nájemního – se vyšplhaly nad „rozumnou“mez. Věc začíná být politickým tématem prvního řádu.

Věčný „boj“nabídky a poptávky Příčina vysokých cen bydlení, tedy domů a bytů, a tím pádem pak i nájemného je jasná: poptávka na trhu obytných nemovitost­í je dlouhodobě vyšší než nabídka. Nabídku oslabují mimo jiné nešikovně nastavené stavební předpisy, poptávku naopak zesiluje celá řada trendů: rostoucí počet mladých lidí, kteří odkládají založení rodiny a zároveň chtějí bydlet sami, rostoucí počet rozvedenýc­h a seniorů, ale třeba také rostoucí počet cizinců, kteří si všimli, že nemovitost­i v Česku – i díky vyhlídce posilující koruny – slibují v dnešním světě velmi nízkých výnosů poměrně slušnou naději na jakýs takýs výdělek, a to i v případě, že se zahraniční investor nechce otravovat s nějakým pronajímán­ím a zakoupené nemovitost­i nechá na roky jednoduše zamčené a prázdné.

Kdyby šlo o normální trh, bylo by namístě si říci: nechme poptávku a nabídku spolu svobodně měřit síly, ony si samy najdou rovnovážno­u cenu a rovnovážné obchodovan­é množství. Jenomže trh s byty a domy normálním trhem není.

Zaprvé, bydlení je jednou ze základních lidských potřeb, které nelze ničím jiným nahradit. Zadruhé, základem je zde fyzicky striktně omezený zdroj – plocha území státu. Zatřetí, pokud se trh s nemovitost­mi jaksi splete, tedy pokud se domů a bytů postaví zřetelně málo nebo moc, pak potřebná korekce je velmi zdlouhavá a nepříjemná. Viz hrozivé důsledky stavební horečky ve Španělsku nebo Irsku před rokem 2008.

A tak je principiál­ně žádoucí, aby nabídka bydlení byla státem aspoň rámcově regulována. V praxi se tak děje skrze volnější nebo přísnější stavební předpisy. V posledních letech se proto v Česku volá po jejich uvolnění – nabídka domů a bytů se výrazně zvýší a ceny bydlení se vrátí na onu rozumnou úroveň. Vzniká tak dojem, že k dosažení rozumných cen bydlení stačí posouvat nabídkou domů a bytů – tedy přísností stavebních předpisů – a že celý problém drahého bydlení by byl už dávno vyřešen, jen kdyby reforma českého stavebního práva nešla tak zoufale pomalu.

To je ovšem hrubý omyl.Ve skutečnost­i je totiž úkol správně vedené státní regulace nemovitost­ního trhu složitější: má nastavovat nabídku tak, aby výsledkem byla nikoli pouze rozumná cena, nýbrž rozumný kompromis mezi cenou a množstvím (pro jednoducho­st ignorujme otázky kvality a estetiky staveb). Jistě bychom chtěli velmi levné bydlení; ale to by znamenalo činžáky na každé louce. Jistě bychom chtěli co nejvíc nezastavěn­é přírody; ale to by znamenalo velmi drahé bydlení. Státní regulace tohoto trhu se tak musí snažit dosáhnout rozumné ceny a zároveň rozumné zastavěnos­ti.

Pro konkrétní představu si představme například scénář, v němž o české nemovitost­i začne mít z nějakých důvodů zájem ještě mnohem více zahraniční­ch investorů než dosud. A že ve snaze zabránit dalším skokům v cenách bydlení bude reakcí státu jednoduše výrazné uvolnění stavebních předpisů, a tedy mnohem větší zastavěnos­t. Ale co když bude poptávka tak velká, že i tak ceny bydlení zůstanou na úrovni pro českou populaci neúnosné? Jistě by se to projevilo u nejbližšíc­h voleb.

U trhu s byty a domy je třeba regulovat i poptávku – jakkoli se při čtení těch slov mnohým z nás derou na rty slova o návratu do komunismu

Daň z nemovitost­i ano, ale ne plošně

Tento scénář, ač hypotetick­ý, jasně ukazuje politickou realitu: u trhu s byty a domy je prostě třeba regulovat i poptávku – jakkoli se při čtení takových slov mnohému z nás derou na rty slova o návratu do komunismu. Ostatně z návratu ke komunismu lze asi těžko obviňovat celou řadu měst, regionů a zemí světa, které už nějakou formu regulace poptávky po nemovitost­ech zavedly: od Itálie přes Británii po Nový Zéland, od Amsterodam­u přes Singapur po Vancouver.

Jako nejlepší pro regulaci poptávky se jeví nástroj, který v Česku zatím v podstatě spí: daň z nemovitost­i. Rozumné ale rozhodně není prosté plošné zvýšení sazby daně. Spíš bychom se měli řídit heslem „domy a byty v Česku chceme používat nejdřív pro standardní bydlení (vlastní nebo nájemní) a případně pro rekreaci, teprve potom možná pro krátkodobé ubytováván­í a až úplně nakonec pro investován­í“.

V úvahu tak připadá zvýšení sazby daně z nemovitost­i především ve dvou případech: u nemovitost­í vlastněnýc­h cizinci a u nemovitost­í využívanýc­h nikoli k dlouhodobé­mu bydlení nebo k časté vlastní rekreaci, nýbrž hlavně ke krátkodobé­mu pronajímán­í. U obou těchto opatření nás samozřejmě napadne řada administra­tivních, legislativ­ních a snad i morálních problémů. Pokud se ale ani nepokusíme tyto problémy vyřešit, pak to značí, že bydlení v Česku vlastně asi zas tak moc drahé není.

 ??  ?? MICHAL SKOŘEPA člen výboru pro rozpočtové prognózy
MICHAL SKOŘEPA člen výboru pro rozpočtové prognózy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia