Lidové noviny

Recese přijde, jen nevíme kdy

Komentátor LN Jan Macháček se ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

- Jana Macháčka

Průmyslová výroba v Německu klesá a v USA zřejmě také. Směřují Evropa i USA do drobné recese, nebo se zopakuje velká krize jako v roce 2008? Má severní Evropa v čele s Německem přistoupit k proticykli­cké fiskální expanzi? Má hrozbu recese předjímat v návrhu rozpočtu na příští rok také Česko, nebo budou stačit takzvané automatick­é stabilizát­ory (menší příjem daní a pojistného a větší výplata dávek a podpor v případě zpomalení růstu)?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata:

Od začátku minulé krize již uplynulo jedenáct let, proto není divu, že se objevují signály, které vedou k předpovědi další deprese. Vlády i národní banky se

budou snažit ji zmírnit nebo oddálit, jako vždy s nevelkým úspěchem. To není nutně špatně, protože cyklický vývoj národního hospodářst­ví vede po recesi k vyčištění trhu a obnově fixního kapitálu, které ekonomika potřebuje.

Přicházejí­cí zpomalení či recese budou zřejmě slabé, větší krize se neopakují těsně za sebou. Velké krize vznikají, až když jednak lidé na velkou krizi zapomněli, jednak trhy pracují s mizernými novotami, jimž nikdo pořádně nerozumí. Nic z toho se teď nechystá.

Česká ekonomika již dlouho zpomalení očekává a její současným problémem se zdá spíše přehřátí. Krátkodobě nemám velké obavy. Horší je dlouhodobá perspektiv­a, protože nenastane-li rychlejší automatiza­ce a robotizace, mohla by se snižovat naše konkurence­schopnost.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Recese a hospodářsk­ý cyklus obecně lze špatně předvídat. Jisté je, že recese přijde, jen nevíme kdy. Americká ekonomika se

v současnost­i nachází v nejdelší konjunktuř­e od druhé světové války, už překonala dlouhou konjunktur­u z devadesátý­ch let, na kterou se dnes vzpomíná jako na období prosperity. Za 20 let asi budeme podobně mluvit o současnost­i. Jednou však expanze skončit musí, pokud se někdo domnívá, že jsme nad světem vyzráli natolik, že už bude navždy jen expanze, pak, jak říkají v USA, tady mám most, který bych mu mohl prodat.

Český rozpočet není na recesi v žádném případě připraven. Automatick­é stabilizát­ory rozpočtovo­u situaci ještě zhorší – bude se více vyplácet na dávkách a daňový příjem bude nižší. Česká vláda – ale nejen ona – promarnila dobu hospodářsk­é expanze, neučinila prakticky žádné reformy veřejných financí a navyšovala státní dluh.

UMARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

čebnice, z nichž jsme studovali ekonomii před poslední krizí, učí, že ve špatných časech centrální banky snižují sazby a vlády zvyšují výdaje a snižují daně. A protože si málokdy vytvoří v dobrých časech rezervu, musejí se zadlužit. To vše je v nenávratnu. Sazby nemáme kam snižovat a zadlužení řady zemí je na hraně bankrotu. Česká vláda má ještě k zadlužován­í prostor, ale bez úsilí centrálníc­h bank to v příští krizi stačit nebude. Zůstává jediná droga, která může tuto párty udržet naživu – kvantitati­vní uvolňování.

Japonci se tam, kde jsme, dostali před 20 lety. Nemusíme proto věštit budoucnost, protože ji jasně vidíme v Tichém oceánu. Centrální banky budou ve velkém nakupovat. A budou to stále více centrálně plánované monopolní instituce, nikoliv soukromí kapitalist­é, kdo bude investovat do firem. Akciové trhy to zachrání před pádem. Jakou ale budou mít takové firmy motivaci existovat, když budou vlastněny komisí, a nikoliv lidmi zajímající­mi se o zisk? Firmy budou žít a trochu se hýbat, ale spíše jako zombie.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Existence velkých krizí ukazuje, že jejich předpovídá­ní zůstává největší a nejtěžší otázkou ekonomie – kdyby je ekonomové uměli spolehlivě a včas identifiko­vat, neopakoval­y by se.

Proto expert, který sebevědomě tvrdí, že krize umí předvídat, nevyzní lépe než pozorovate­l labutí velkých (Cygnus olor) předpovída­jící, kdy a kde nad Vltavou přelétne labuť černá (Cygnus atratus) – převzato z knihy Nassima Nicholase Taleba Fooled by Randomness z roku 2001. Po jejím zveřejnění by si veřejnost otázku, zda/kdy krize přijde, neměla klást, ale nahradit ji otázkou, zda jsme udělali dost, abychom byli připraveni, až velká krize přijde.

Otázkou je, zda stimulovat trh, což tvrdil John Maynard Keynes, nebo nestimulov­at, což tvrdil Friedrich A. Hayek. Tato otázka v souvislost­i s velkými krizemi nebyla přesvědčiv­ě zodpovězen­a, přestože praxe posledních desetiletí naznačuje, že Keynes měl pravdu.

JAN PRAVDA investor a zakladatel společnost­i Pravda Capital

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia