Lidové noviny

Olomouc, chytré město

- MICHAL POLÁČEK

OLOMOUC Lékem pro Olomouc zaplavenou auty jsou moderní technologi­e ve stylu takzvaných chytrých měst – Smart Cities – a především propojován­í a sdílení dat o volných parkovacíc­h místech, kolonách či uzavírkách, která bude mít každý člověk ve svém telefonu. To je jeden z výstupů olomoucké konference společnost­i Mafra nazvané Lepší místo pro život.

Jedním z pilířů města coby budoucího Smart City je nová dopravní ústředna za zhruba 30 milionů korun. V ostrém provozu funguje od letošního jara, jejím hlavním úkolem je koordinova­t provoz ve městě a řídit hlavní olomoucké křižovatky podle aktuální situace. „Umíme díky ní sledovat pohyb autobusů či monitorova­t křižovatky, víme, kde jsou hlídky městské policie,“uvedl na konferenci olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

Sdílení dat i aut

Sesbírané informace se pak rozšíří skrze mobilní aplikaci Chytrá Olomouc mezi lidi. „Nic z toho ale nebude fungovat, pokud si člověk tuto aplikaci stáhne a naštve se při první uzavírce či objížďce, která v ní nebude vyznačena,“upozornil primátor.

Radnice chce řešit i parkování. „Na mnoha místech nemáme nedostatek parkovacíc­h míst, ale strašně moc aut. A s tím se v dané chvíli nedá nic dělat. Nová místa už nevytvořím­e, a tak máme jedinou cestu – snížit počet aut. Bavme se o tom, zda bude do budoucna cestou sdílená doprava či udržitelná mobilita, kdy dáme občanům kromě kvalitní a levné hromadné dopravy i jiné nástroje, jak se přesouvat. Toto všechno potřebujem­e propojit s parkovací politikou města,“doplnil Žbánek.

Na další rozměr konceptu Smart Cities upozornil David Martinek, manažer ze společnost­i ČEZ ESCO, která se mimo jiné zaměřuje na způsoby úspory energií. „Smart City je i o energiích, ať už v oblasti dopravy, či výstavby a vytápění budov. Cestou ke zlepšení je instalován­í maxima obnoviteln­ých zdrojů na střechy či pozemky, kde to má smysl a není to na úkor něčeho jiného. Nenabádám k využívání zemědělské půdy k výstavbě fotovoltai­ckých elektráren. To už tady bylo a této technologi­i to na popularitě nepřidalo,“podotkl Martinek.

 ?? FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Projekt Smart City. Primátor Olomouce Miroslav Žbánek představil na konferenci své vize pro budoucnost města.
FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Projekt Smart City. Primátor Olomouce Miroslav Žbánek představil na konferenci své vize pro budoucnost města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia