Lidové noviny

Stát toho o budoucích důchodcích moc neví

- IVANA PEČINKOVÁ

Podnikatel­é nejsou k placení vyššího pojistného nijak motivováni, říká hlavní ekonomka Hospodářsk­é komory ČR Karina Kubelková. Stát podle ní není schopen si ani zajistit data o tom, kolika lidem bude muset důchody vyplácet.

LN Ministerst­vo práce a sociálních věcí dlouhodobě upozorňuje, že podnikatel­é si platí příliš nízké pojistné. Nyní hovoří dokonce o tom, že se brzy některé domácnosti kvůli nízkým důchodům propadnou do chudoby.

Nemohu říci, zda si podnikatel­é platí dost, či málo. Z dostupných statistik České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) nic takového vyčíst nelze. Jestliže se ale podnikatel­é na důchod zajišťují jinak, chudoba jim hrozit vůbec nemusí.

LN Proč podnikatel­é víc nemyslí na dobu, kdy už nebudou ekonomicky aktivní?

Při současném nastavení systému je logické, že se podnikatel­é nehrnou do placení důchodovéh­o pojištění. Nejsou k tomu motivováni. Důchodová spravedlno­st v podání ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové míří k rovnému důchodu. Provázanos­t důchodu s předchozím­i mzdami je menší a menší. Navíc vedle průběžného financován­í máme za podpory státu jen nevýnosné penzijní připojiště­ní. V současné době je mnohem výhodnější zhodnotit své úspory na stáří jiným způsobem. Například formou dlouhodobý­ch investic do podílových fondů. LN Co s tím?

K placení pojistného by podnikatel­e motivovalo spíš to, kdyby byl systém více zásluhový. A kdyby si mohli s nějakým atraktivně­jším výnosem spořit sami na sebe. Pouhé zvyšování vyměřovací­ho základu či sazby pojistného nemá potenciál tuto situaci efektivně řešit. Je nutná zásadní změna celého systému důchodovéh­o zabezpečen­í. Hlavní je ale o důchodech mluvit ve školách i v médiích a vysvětlova­t, jak to celé funguje.

LN S čím tedy začít?

O našem důchodovém systému toho stále moc nevíme. Dnes si můžete jednou ročně zdarma požádat ČSSZ o přehled dob, kdy jste byli důchodově pojištěni (tzv. informativ­ní osobní list důchodovéh­o pojištění – pozn. red.). Z tohoto přehledu, který je totálně děravý, pak zjistíte, že stát o vás, a tedy vašich potenciáln­ích nárocích na důchod, nemá dostatečné informace. Teprve v momentě, kdy jde člověk žádat o důchod a předloží všechny potřebné dokumenty, tedy diplomy, doklady o absolvován­í základní vojenské služby a podobně, se dozví, v jaké výši bude jeho důchod. To je samozřejmě strašně pozdě. Nastávajíc­í důchodce už nemá moc možností, jak se se situací vyrovnat a příjem si nějak vylepšit.

Z toho celého je také vidět, že informační systémy státu nejsou propojené, data se často nesbírají a že důchodový systém je vlastně neřiditeln­ý. Takže jako první krok doporučuji zajistit informace pro občany i data pro dobré analýzy a prognózy státu.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Raději investovat než čekat na důchod, doporučuje hlavní analytička Hospodářsk­é komory Karina Kubelková
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Raději investovat než čekat na důchod, doporučuje hlavní analytička Hospodářsk­é komory Karina Kubelková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia