Lidové noviny

Všehrdy. Centrum vězeňského vzdělávání

-

Jednou z povinností věznice je poskytnout odsouzeným základní vzdělání. Průběh výuky přibližuje Alexandr Vidlák, ředitel věznice Všehrdy.

LN Setkáváte se někdy s mladistvým­i odsouzeným­i osobně?

Docela pravidelně, stejně jako s ostatními odsouzeným­i. Prací ředitele není jen sedět v kanceláři a zajišťovat administra­tivní činnost. Řízení věznice spočívá v tom, že musím pravidelně do prostor střežené části, kde procházím jednotlivá oddělení a hovořím s odsouzeným­i. Každý odsouzený včetně mladistvýc­h má navíc možnost se nahlásit k pohovoru s ředitelem věznice.

LN Co chtějí obvykle řešit?

Jde většinou o věci denní potřeby, od žádostí o přemístění do jiné věznice, přerušení výkonu trestu nebo opuštění věznice v souvislost­i s návštěvou.

LN Je náročnější práce s odsouzeným­i dospělými, nebo mladistvým­i?

U mladistvýc­h odsouzenýc­h je potřeba více individuál­ního zacházení a práce. I pro zaměstnanc­e je to nepochybně náročnější. Ne každý mladistvý dokáže přijímat a uvědomovat si autority. Nedokážou třeba úplně vyvodit důsledky svého jednání, na rozdíl od dospělého, který si to reálněji zhodnotí.

LN Jak je to se vzdělávání­m mladistvýc­h odsouzenýc­h?

Základní vzdělání musíme poskytnout ze zákona. Pokud nemají mladiství dokončenou povinnou školní docházku, realizujem­e po dohodě se vzdělávací­mi institucem­i základních škol dokončení základního vzdělání v prostorách věznice.

Je to něco jako individuál­ní studium. Zcela naplňuje osnovy základního vzdělání a je ukončeno standardně vysvědčení­m a dokladem o ukončení základního vzdělání, které vydává vzdělávací instituce. K výuce využíváme jak své odborné zaměstnanc­e, tak učitele konkrétníc­h základních škol, kteří sem docházejí.

LN Mají odsouzení vlastní školní pomůcky nebo učebnice?

Není to úplně jako venku. Odsouzený má k dispozici učebnice v místnosti, do které dochází, některé v prostorách ložnice.

LN A co když mají zájem o navazující vzdělávání?

To už je na dobrovolné bázi. Máme výhodu, že vzdělávací středisko je přímo ve věznici, kam mohou podat přihlášku nejen naši odsouzení, ale i ti z jiných věznic. Pokud jsou přijati vězni odjinud, jsou pak přeloženi k nám. Jde o samostatno­u organizačn­í jednotku Středního odborného učiliště Praha, která zajišťuje pro vězněné osoby další možnost vzdělávání, a to buď ve specializa­čních kurzech, nebo v učebních oborech – elektrikář, truhlář, malíř, zámečník, kuchař a podobně.

Na konci studia dostane odsouzený výuční list, na kterém není poznat, že si vzdělání doplnil ve výkonu trestu. kk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia