Lidové noviny

Vueltu ovládl skokan na lyžích

V necelých 30 letech se Slovinec Primož Roglič dočkal prvního triumfu na Grand Tour

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MADRID/PRAHA Letošní Vuelta byla zcela ve slovinské režii. Primož Roglič jako první Slovinec triumfoval na některém ze tří podniků Grand Tour, jeho krajan Tadej Pogačar zase ohromil třemi etapovými triumfy a celkovým třetím místem. Mezi oba cyklisty se dostala jen domácí legenda – Alejandro Valverde.

Výsledný triumf brzy třicetilet­ého Rogliče má však unikátní příběh. Vždyť s cyklistiko­u začal až v roce 2011, do té doby byl velkou slovinskou nadějí ve skocích na lyžích, vždyť se stal i juniorským mistrem světa. Přesto velmi rychle projevil na kole svůj talent, a tak se mezi favority Gira d’Italia, Tour de France či Vuelty řadil už v předchozíc­h dvou letech.

Velmi blízko triumfu byl letos už na Giru, v závěrečnýc­h etapách však tlak konkurentů neustál. Ve Španělsku se už dočkal. Po suverénním triumfu v časovce, tedy 10. etapě závodu, se dostal do průběžného vedení a to až do cílového Madridu nepustil.

Z květnového Gira se nepoučil jen Roglič, jenž zklamání vstřebal i díky narození syna. Mnohem lepší sestavu poslal do Španělska i jeho nizozemský tým Jumbo-Visma. Ten přitom přišel hned v první etapě Vuelty kvůli vylité vodě na silnici o dalšího z lídrů týmu Stevena Kruijswijk­a, jenž ve 4. etapě svou bolestivou snahu pomáhat Rogličovi vzdal.

K zemi šel poněkoliká­té v sezoně i Slovinec, přesto se dokázal zotavit a v časovce jednotlivc­ů nekompromi­sně zaútočil na celkový triumf, který včera stvrdil po dojezdu do cíle v Madridu. Před inkriminov­anou 10. etapou přitom ztrácel šest sekund na tehdejšího lídra závodu Naira Quintanu. Po ní však už byl v čele Roglič s náskokem 1:52 minuty na Valverdeho.

„Nikdy není náskok dostačujíc­í, ani když máte deset minut. Jsem šťastný, jak to teď je, a budu se snažit, aby to tak zůstalo. Půjdeme den ode dne a uvidíme,“řekl tehdy ještě opatrně.

V červeném trikotu však nejenže nápor domácí legendy ustál, navíc svůj náskok dokázal ve španělskýc­h horách ještě zvýšit. „Byly to docela těžké dny od začátku, ale vždycky se musíte snažit až do konce. Bylo to opravdu, opravdu těžké,“přiznal po dojezdu sobotní klíčové etapy viditelně unavený Roglič.

Orel, jak se Slovinci i kvůli obrázku na jeho kole říká, si v závěrečné etapě do Madridu mohl svůj triumf poprvé naplno užít, protože se na Vueltě v poslední neděli už tradičně nezávodí o celkové prvenství. Spolu s ním mohl slavit i Pogačar, který získal pro Slovinsko první bílý dres z Vuelty pro nejlepšího mladého jezdce.

A radovat se mohli také slovinští fanoušci, kteří přijeli do Madridu ve velkém, aby mohli vidět na stupních vítězů oba své hrdiny. Zástupce se slovinským­i vlajkami překvapil nejvíce Roglič. Jindy velice zadumaný jezdec rozdával jeden úsměv za druhým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia