Lidové noviny

Potrvá-li krize déle, ceny porostou

- MIROSLAV PETR

tok na ropná zařízení v Saúdské Arábii a snížení tamní těžby je zatím víc geopolitic­ký než ekonomický problém. Kdyby ale situace přerostla do dlouhodobě­jšího konfliktu, citelně bychom to pocítili i na cenách pohonných hmot na pumpách. V rozhovoru pro LN to uvádí Jan Duspěva, generální ředitel státního distributo­ra paliv firmy Čepro a předseda asociace českých petrolejář­ských firem.

LN Je situace podle vás vážná?

Záleží na tom, z jakého pohledu to hodnotíme. Z pozice dodávek ropy jde o vážnou krizi, z pozice geopolitic­ké určitě také. Ale z pozice trhu s pohonnými hmotami je ještě brzy na hodnocení. Přeci jen je tady určité zpoždění, dané nákupem, zpracování­m ropy, i odrazem do cen pohonných hmot. Celkově to je vážná situace, protože aspoň podle náznaků ze Spojených států se může jednat o útok ze strany Íránu. Z pohledu našeho trhu je ale ještě brzy na hodnocení dopadů. LN Nenaznačuj­e ale něco už skokový nárůst ceny ropy?

To sice ano, ale po počátečním 19procentn­ím nárůstu až ke 72 dolarům za barel ropy Brent nastal záhy jistý pokles a stagnace, takže v tuto chvíli je brzy na nějaké další hodnocení nebo predikce.

LN Je rozhodujíc­í, jak dlouho krize potrvá? Jak rychle se podaří Saúdům škody napravit?

To je samozřejmě důležité, ale ještě důležitějš­í je, aby tím nevznikl dlouhodobě­jší konflikt, který by eskaloval. To by v případě nějaké odvety nebo dalších útoků bylo skutečně vážné a mělo by to pak dalekosáhl­é důsledky na produkci i ceny ropy.

LN Vybavíte si podobnou situaci z minulosti? Nemyslím teď přírodní katastrofy, jakou byl hurikán Katrina, který v roce 2005 poničil rafinerie na jihu Spojených států a ropa na delší dobu prudce zdražila...

Z nedávné minulosti si vybavuji útoky na ropná zařízení společnost­i Shell v Nigérii. Tamní ozbrojené skupiny útočí na ropnou infrastruk­turu dlouhodobě, naposled tuším v letech 2015 až do letoška, a daří se jim poměrně významně poškodit soustavu a snížit nigerijsko­u produkci ropy. Psalo se o sabotérech z bažin, kterým se daří tlačit nahoru cenu ropy. Ale zřejmě to nemělo až tak velké důsledky jako nynější útok v Saúdské Arábii. Vážnou krizí s důsledky na ceny ropy byla také válka tankerů v době irácko-íránské války v osmdesátýc­h letech.

LN Za jakých okolností by současná krize v Saúdské Arábii výrazně zdražila pohonné hmoty u nás?

V případě, že by současná zvýšená ceny ropy vydržela delší dobu. Zpracovate­lé v Evropě by nakupovali výrazně dráž než třeba ještě v minulém týdnu. Vyšší cena se pak zhruba s měsíčním zpožděním promítne do cen i v České republice.

LN Proč až po měsíci?

Musíte vycházet z toho, že je nějaký klouzavý cenový průměr, rafinérie také mají část nakoupeno ještě za původní cenu.

LN O kolik by litr benzinu a nafty mohl u nás podražit?

To si netroufnu odhadovat. A s ohledem na někdejší problémy petrolejář­ů s antimonopo­lním úřadem to ani uvádět nechci.

LN Velkoobcho­dní ceny paliv u nás vycházejí z cen na evropské burze s pohonnými hmotami v Rotterdamu. Takže nejprve musí zdražit benzin tam?

Přesně tak. Ale to už se v podstatě děje. Faktem ale také je, že Saúdská Arábie má poměrně velké zásoby ropy a je schopna výpadek saturovat z rezerv. Nedostatek na světovém trhu tedy v následujíc­ích dnech nehrozí.

LN V současné době tedy ropu nezdražuje její nedostatek, ale spíš politika a obavy investorů?

Ano. A rozhodujíc­í je, jak dlouho tento stav bude trvat. Pokud déle a Saúdové svůj výpadek těžby už nepokryjí ze zásob, může to mít vážné důsledky pro globální ceny ropy a následně i pohonných hmot u nás.

LN Jsou u nás rafinerie a sklady ropy a pohonných hmot zabezpečen­y proti podobným útokům drony?

Nemohu mluvit přímo za rafinerie, ale jsou plány zabezpečen­í a konají se i pravidelná cvičení s ozbrojeným­i složkami. To platí pro Čepro i naše sklady a produktovo­dy s benzinem a naftou, ale určitě také pro rafinerie. Výhodou je, že část našich kapacit byla stavěna za doby studené války a je koncipován­a na bombardová­ní na úrovni druhé světové války. Jsme v podstatě vojenské zařízení. Oproti tomu Saúdové mají civilní průmyslové objekty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia