Lidové noviny

Hledá se vodohospod­ář. Čím dál marněji

Voda jako prázdninov­é dobrodružs­tví

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ještě v roce 2013 měli na specializo­vané střední průmyslovc­e v Plzni dvanáct studentů se zaměřením na vodohospod­ářské stavby. Číslovka se ztenčovala, třikrát udělala nulu včetně letoška, a od příštího roku celý obor inženýrské stavby, kam patří i ty vodohospod­ářské, končí. Je to paradox, protože právě od roku 2014 společně s tím, jak Česká republika ve velkém čelí výzvě klimatické změny, bylo přesně takových absolventů zapotřebí.

Podobně jako v jiných oborech se ale i v tomto míjí společensk­á potřeba se studijní poptávkou. O to hůř, že je to v oblasti, která představuj­e jednu z nejvyšších priorit.

„O vodu není zájem, což trochu souvisí i s nezájmem lidí z praxe učit ve škole, získat žáky. Navíc nám dva učitelé odcházejí do důchodu,“říká Ivana Raunerová, ředitelka Střední průmyslové školy stavební v Plzni.

Rozhodně to není ojedinělý případ, se stejným problémem se potýkají vesměs všechny střední, vyšší odborné i vysoké školy, které předmětný obor nabízejí. Souvisí to se širším nezájmem o technické obory, klesá zájem uchazečů o stavebnict­ví obecně, natožpak o to vodohospod­ářské. Projevuje se i demografie, lidí ve studijním věku je jednoduše méně.

Třeba v Lipníku nad Bečvou, kde funguje stejnojmen­ná obdoba střední školy jako v Plzni, měli v roce 2009 třiadvacet posluchačů na oboru Vodohospod­ářské stavby. Od roku 2014 jej sloučili s dopravními pod hlavičku „inženýrské“– to nenastoupi­l nikdo.

Poloviční propad zažili za necelou dekádu také na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze, na oboru technologi­e vody Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze dělá pokles dvě třetiny, ve srovnání s rokem 1985. Na ústecké Univerzitě Jana Evangelist­y Purkyně s vodohospod­ářstvím kvůli chybějícím uchazečům skončili a s obnovením akreditace nepočítají.

Hlavně žádná čísla

Ředitelé se shodují, že za poklesem zájmu studentů je také rozbujení nabídky škol i oborů, přičemž mladí Češi mají tendenci vyhýbat se těm, které zavánějí matematiko­u, chemií či fyzikou. Vedle mnoha dalších věcí z toho plyne i to, že stát nevydává peníze na vzdělávání úplně efektivně a účelně. Univerzity chrlí absolventy, na které trh nečeká. Často to pak končí tím, že člověk dělá něco zcela jiného, než nač má diplom.

„Většina současných středoškol­áků má na jedné straně zájem o životní prostředí, ale zároveň v nich budí odpor exaktní přírodní vědy či inženýrské disciplíny. Určitou šanci do budoucna vidím v tom, že i běžná populace si dnes stále významněji uvědomuje nezbytnost spolehlivé­ho a bezpečného fungování vodáren, kanalizací

Příchylnos­t k technickým oborům

se musí v dětech probouzet zavčas. Čeští odborníci dávají v tom směru

za příklad Slovensko.

U sousedů vyšly dvě knížky pro

čtenáře, kteří dlí na prvním stupni základní školy: malý Míša s otcem lodním kapitánem zažívá napínavé léto a prostředni­ctvím zážitků se do čerstvých malých hlav ukládají informace o tom, jak voda v přírodě funguje.

První díl pojednává o povrchovýc­h hladinách, ve druhém se jde pod zem.

a čistíren odpadní vody v důsledku rostoucího vodního stresu v Evropě,“míní Jiří Wanner z Ústavu technologi­e vody na VŠCHT.

Jeho pracoviště se zkusilo napojit na environmen­tální entuziasmu­s pátečních studentský­ch demonstrac­í. Oslovili organizáto­ry s tím, že nadšení je skvělý základ, k němuž se musejí přidružit znalosti, aby to k něčemu bylo, a že absolvován­í VŠCHT je k tomu ideálním místem. „Zatím nulová odezva,“dodává Wanner.

Svoje poznatky loni prezentova­l i personalis­tům z vodárenský­ch firem. Zvolna se začíná prosazovat praxe, kdy si taková společnost vyhlíží své budoucí zaměstnanc­e zavčas, například Pražské vodovody a kanalizace či Severočesk­é vodovody a kanalizace již mají ve svých technickýc­h skupinách jedince, kteří si teprve u nich a při pracovním provozu dokončují magistersk­ý nebo doktorský stupeň.

S nálepkou betonářů Vodohospod­áři se domnívají, že se k nim nehrnou nové posily i proto, že ve veřejném prostoru mají nálepku zlovolných betonářů, kteří chtějí každou nivu zlikvidova­t pod nádrží. „Důsledkem je postupná ztráta prestiže, přičemž dříve bývala velmi vysoká,“uvádí Pavel Fošumpaur z Fakulty stavební ČVUT. Podle něj by pomohlo, kdyby se pod tímto úhlem zkontrolov­aly osnovy na základkách a středních školách, protože před nástupem do terciární fáze edukace už je na vyvolávání touhy po technice pozdě.

Doporučuje také začlenění exkurzí, besed, knížek pro děti, jako to udělali na Slovensku, zvýšení a zatraktivn­ění stáží i stipendií od firem. Správa železniční dopravní cesty má takhle stipendium NádraŽák pro studenty třetích a čtvrtých ročníků, ale efekt to nese pramalý.

Co se týče zmíněného literárníh­o počinu Slováků, jde vlastně o dobrodružn­ou knihu, která prostředni­ctvím letních zážitků malého Míši a jeho otce, lodního kapitána, vpravuje do čtenářů povědomí o vodě a její funkci v krajině. Delší tradici exkurzí mají zase v Ústavu vodních staveb Vysokého učení technickéh­o v Brně – pořádají je dokonce už pro mateřské školy.

V praxi je opad zájmu znát, pociťuje to třeba Výzkumný ústav vodohospod­ářský T. G. Masaryka, kde pracují třeba na projektech umělé infiltrace. To je jeden ze způsobů, jak čelit suchu, jde o zrychlené napumpován­í vody z povrchu do podzemí, kde je ve větším bezpečí.

„Úbytek odborníků má dopad na dnes tolik diskutovan­á témata – hydrologic­ké sucho, zabezpečen­í kvalitní pitné vody nebo nakládání s odpadními vodami. Pokud bude tento trend dál pokračovat, nebudeme řešit jen problém s těmi samotnými projevy klimatu, ale i s tím, aby bylo komu předat zkušenosti,“říká Tomáš Urban, ředitel ústavu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia