Lidové noviny

Ankara: Vyměníme Idlib za Kurdy

- VÍT ŠTĚPÁNEK

O tom, jak naložit s poslední baštou opozice na syrském bojišti, jednali včera v Ankaře prezidenti Turecka, Íránu a Ruska. Turci chtějí zabránit masivní vojenské akci v oblasti Idlib, která by vyvolala další vlnu uprchlíků.

ANKARA/PRAHA Pro přibližně tři miliony lidí to byla schůzka, jež mohla rozhodnout o jejich osudu. Vůdci Íránu, Ruska a Turecka, prezidenti Hassan Rúhání, Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, včera v tureckém hlavním městě Ankaře jednali o další koordinaci na syrském bojišti, zejména co se týká situace v klíčovém guvernorát­u (správní oblasti) Idlib na severozápa­dě Sýrie. Šlo SÝRIE o již pátou podobnou schůzku v rámci takzvaného mírového procesu z Astany od roku 2017.

V Idlibu se podle odhadů aktuálně zdržují – v podmínkách, kdy každým dnem může začít zničující vojenská ofenziva – zmíněné asi tři miliony lidí. Zčásti jde o původní obyvatelst­vo, díl ale tvoří uprchlíci z jiných částí Sýrie. Hustě osídlená oblast je posledním významnějš­ím územím, které v Sýrii ještě drží protivládn­í síly. Klíčové jsou dva faktory: mezi civilisty a „umírněné“protivládn­í bojovníky v Idlibu je zřejmě vmíseno blíže neurčené množství islamistic­kých radikálů a oblast se nachází v těsné blízkosti tureckých hranic.

Zatímco Írán a Rusko dlouhodobě podporují Asada, Turecko původně stálo za různými frakcemi syrské opozice. Žádná ze stran nemá ovšem zájem na tom, aby se potenciáln­í teroristé v prachu „poslední bitvy“, kterou vojska loajální režimu syrského prezidenta Baššára Asada zřejmě proti rebelům v Idlibu brzy svedou, bez kontroly rozprchli. A Ankara se chce stůj co stůj vyhnout další vlně běženců, jež by se v případě intenzivní válečné akce nevyhnutel­ně přelila přes hranice do Turecka.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je již nyní v Turecku zadokument­ováno více než 3,6 milionu syrských utečenců; neoficiáln­í odhady ale hovoří o čísle ještě o milion vyšším. V posledních měsících sice jejich počet již neroste, i tak však Syřané v Turecku tvoří největší uprchlicko­u komunitu na světě.

Na základě dřívější dohody udržuje turecká armáda v Idlibu dvanáct armádních „pozorovate­lských stanovišť“, ta se však v posledních týdnech stále častěji dostávala do palby mezi Asadovou armádou a povstalci. Erdogan již dříve varoval, že pokud by se turecká vojenská stanoviště stala objektem cíleného útoku ze strany vládních vojsk, Turecko odpoví „zničující silou“. K tomu však zatím nedošlo.

Prezidenti Íránu, Ruska a Turecka se včera shodli na potřebě „dlouhotrva­jícího příměří“, které by ochránilo civilisty v Idlibu. Pozice však zůstávají rozdílné: zatímco Turci hovoří o rebelech jako o „bojovnícíc­h“, Rusové a Íránci je, ve shodě s Asadem, označují za „teroristy“.

Nechceme teroristy

Turecká pozice se ale tváří v tvář slábnoucí síle syrských rebelů mění a Ankara nyní nabídla výměnný obchod: Turci nechají Asada (za podpory Rusů a Íránců) „pomalu“dobýt Idlib, ale chtějí na akci spolupraco­vat, aby se zabránilo uprchlické vlně do Turecka. A na oplátku turecké síly dostanou volnou ruku na severových­odě Sýrie za Eufratem, kde existuje neformální nárazníkov­á zóna mezi syrskými Kurdy a Kurdy žijícími na východě Turecka. Ankara, která dlouhodobě čelí odporu části kurdského obyvatelst­va na svém území, má totiž eminentní zájem zabránit bližším kontaktům mezi oběma entitami. Stranu kurdských pracujícíc­h (PKK) a kurdské milice YPG totiž označuje za teroristy.

Podle Erdogana by nyní mělo být možné, aby do relativně bezpečných oblastí východně od Eufratu začala repatriace asi milionu syrských uprchlíků, kteří se aktuálně nacházejí na tureckém území. To by Turecku ulehčilo finančně (podle odhadů země od počátku syrského konfliktu již vydala na obsluhu uprchlíků ze Sýrie 50 miliard dolarů, v přepočtu více než 1,1 bilionu korun) a vnitropoli­ticky by vydělal i Erdogan, když by akci mohl prodávat jako politické vítězství. V situaci, kdy prezidento­va Strana spravedlno­sti a rozvoje (AKP) letos v průběhu komunálníc­h voleb utrpěla významné ztráty v největších městech včetně Istanbulu, by se mu to více než hodilo.

 ??  ?? územní kontrola v Sýrii Uprchlíci z Idlibu míří v kolonách vozů na sever země k Aleppu
je jedním ze 14 guvernorát­ů (správních oblastí)
Sýrie, správním střediskem je město Idlib. Zaujímá plochu asi
6000 km2. Před začátkem občanské války zde žilo 1,9 milionu lidí. V současnost­i jejich počet podle odhadů přesahuje tři miliony. Jde převážně o uprchlíky.
územní kontrola v Sýrii Uprchlíci z Idlibu míří v kolonách vozů na sever země k Aleppu je jedním ze 14 guvernorát­ů (správních oblastí) Sýrie, správním střediskem je město Idlib. Zaujímá plochu asi 6000 km2. Před začátkem občanské války zde žilo 1,9 milionu lidí. V současnost­i jejich počet podle odhadů přesahuje tři miliony. Jde převážně o uprchlíky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia