Lidové noviny

Zájem o státní dluhopisy klesá

-

PRAHA Ministerst­vo financí (MF) včera zahájilo prodej páté emise dluhopisů pro občany s názvem Dluhopis Republiky. Bude ho možné koupit do 20. prosince. V předchozí emisi zájem lidí o státní dluhopisy poklesl.

Dluhopisy se splatností šest let budou vydány 2. ledna 2020. V případě dluhopisu s fixním výnosem ministerst­vo stanovilo každoroční výnos na 1,25 procenta, u předchozí emise to bylo 1,5 procenta. U tzv. protiinfla­čního dluhopisu je nadále jeho výnos stanoven podle vývoje spotřebite­lských cen a navýšen o marži 0,5 procenta ročně. Minimální úrokovou sazbu tak MF garantuje na 0,5 procenta ročně, tedy stejně jako u předchozí emise. Tyto dva typy dluhopisu je možné pořídit jen pomocí elektronic­kého přístupu.

Reinvestič­ní spořicí dluhopis bude možné koupit i ve vybraných pobočkách ČSOB. Bude mít stejně jako předchozí emise rostoucí roční výnosy. Průměrnou roční úrokovou sazbu MF stanovilo u nové emise na 1,42 procenta před zdaněním. V první emisi byl průměrný výnos u reinvestič­ního dluhopisu stanoven na 2,07 procenta před zdaněním, ve druhé na 1,99, ve třetí emisi na 1,91 a ve čtvrté na 1,62 procenta před zdaněním.

Ve čtvrté emisi, která skončila v pátek, si lidé objednali státní dluhopisy určené pro fyzické osoby za 1,24 miliardy korun. Počet objednávek činil 2051. V předchozí, třetí emisi to bylo 5,4 miliardy korun, ministerst­vo tehdy nabídlo nově tzv. protiinfla­ční dluhopis.

„Poslední kolo úpisu státních dluhopisů skončilo lehce pod očekáváním. To lze přičíst jak letní sezoně, tak i určitému vyčerpání původní poptávky. Pokud stát bude chtít takto získávat vyšší desítky miliard ročně, musí nabídku zatraktivn­it,“uvedl Radim Dohnal z portálu Capitalink­ed.

MF v pilotní fázi začalo dluhopisy pro občany prodávat loni 3. prosince, u příležitos­ti 100. výročí vzniku Českoslove­nska. V dosavadníc­h čtyřech emisích si lidé nakoupili dluhopisy za 10,4 miliardy korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia