Lidové noviny

Vem si prášek

-

éf dětských psychiatrů Jaroslav Matýs si minulý týden nebral servítky, když se do médií rozhovořil o vystoupení šestnáctil­eté Grety Thunbergov­é na klimatické­m summitu v New Yorku. Označil ji totiž šmahem za sociopata, který nemá „sebemenší sociální cítění“. Její emoce jsou podle něj ploché, smutek ani radost neprožívá. Svět vidí jen černobíle a zažívá hlavně úzkost o sebe sama. A rodiče herci pouze baží po pozornosti a její nemoc ještě potencují.

Nejde jen o to, že dělat diagnózu z televizní obrazovky je přinejmenš­ím nemravné. Nebo že by ho profesní etika měla vést k tomu, aby nezveřejňo­val svůj názor na pacientku, která ještě navíc není plnoletá. Mnohem horší je, že autismus vidí prizmatem dávno překonanýc­h předsudků. Třeba když tvrdí, že „oni nerozpozna­jí, co je dobro a co je zlo. Oni nechápou, co je spravedlno­st.“Nebo když má za to, že za naučenými formulacem­i jim chybí skutečný prožitek, protože jsou bez emocí. „Podstatou u autismu je sociální plochost. A terapie prakticky není,“uvedl.

Jenže vtip je v tom, že nějaké terapie tu přece jenom jsou, ale Matýs je jejich arciodpůrc­em. Sám intenzivně bojuje proti tomu, aby se v Česku rozšířila aplikovaná behaviorál­ní terapie, která má u autistický­ch dětí vědecky podložené výsledky. Se senátorkou Alenou Dernerovou dokonce připravil legislativ­ní úpravu, která dá pouze psychiatrů­m či klinickým psychologů­m právo rozhodnout, jaká terapie je pro autistické dítě vhodná. To je podobný nesmysl, jako kdyby chtěli psychiatři u dospělých rozhodovat, zda má pacient podstoupit raději daseinsana­lýzu než kognitivně-behaviorál­ní terapii. Už jenom proto, že o těchto terapiích nemusejí nic vědět.

Psychiatri­e se dnes přitom vyznačuje především výsadou předepisov­at psychofarm­aka, která mají často dramatické vedlejší účinky, a mnozí psychiatři už u toho ztratili veškeré zábrany. Pro rodiče to přitom může fakticky znamenat, že když odmítnou nabízenou lékovou terapii, jen těžko budou moci žádat o šetrnější hrazené služby. Na autismus však neexistují žádné prášky, behaviorál­ní terapie ovšem dokáže u těchto dětí rozvíjet dovednosti, které jsou důležité pro jejich každodenní život. Jenže pokud Matýs s Dernerovou v parlamentu se svým návrhem uspějí, mezinárodn­ě certifikov­ané behaviorál­ní terapeuty nahradí v zákoně terapeuti neurovývoj­ových vad, což je profese, která nikde jinde neexistuje.

Umožní však, aby byznys s autismem zůstal pevně v rukou soukromých firem, jako je Centrum terapie autismu nebo Národní ústav pro autismus. Na své si přitom přijdou i psychiatři, protože Matýs právě s ministerst­vem dojednává, že by za péči o ně měli dostávat více peněz. Zkrátka moc nekecal, když v minulosti prohlásil, že autismus je šlágr.

Pokud Matýs s Dernerovou v parlamentu se svým návrhem uspějí, mezinárodn­ě certifikov­ané behaviorál­ní terapeuty nahradí v zákoně terapeuti neurovývoj­ových vad, což je profese, která nikde jinde neexistuje

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia