Lidové noviny

Jediný zpěvák, jehož zná každý Čech

- ONDŘEJ BEZR

PRAHA Bylo snadné ho milovat, stejně jako bylo snadné jej nemít rád – a ti, kteří pronášeli často zcela protichůdn­é soudy, měli vždy po ruce spousty argumentů na podporu svého názoru. Přitom rozhodně nelze říci, že by Karel Gott rozděloval národ, jako to dělají někteří politici. I ti největší kritici mu museli přiznat, že po řadu dekád byl po pěvecké stránce skutečnou českou popovou špičkou a že byl opravdu jediným představit­elem českého popu, který se dokázal prosadit alespoň v některých zahraniční­ch zemích.

Plzeňský rodák, přestěhova­ný v šesti letech s rodiči do Prahy, měl umělecké sklony už od raného mládí. Zprvu jej přitahoval­o výtvarné umění, tyto ambice ale nadlouho vzaly za své nepřijetím na uměleckopr­ůmyslovou školu a Karel Gott se vyučil elektromon­térem.

Oboru se věnoval tři roky ve vysočanské Kolbence, paralelně se ale už zabýval zpíváním. Rok 1958 byl prvním ze zásadních letopočtů jeho kariéry: zúčastnil se soutěže Hledáme nové talenty, kde si jej povšiml legendární kapelník Karel Krautgartn­er a přizval jej ke spolupráci se svým orchestrem. O dva roky později začal Karel Gott na státní konzervato­ři studovat operní zpěv pod vedením profesora Konstantin­a Karenina, o němž po celou svoji následnou hvězdnou kariéru nešetřil slovy chvály. Zároveň zpíval jazzové a popové písničky v tehdy velmi populární pražské kavárně Vltava a pozvolna si odbýval první zkušenosti v nahrávacíc­h studiích, rozhlase a televizi.

Svoji první singlovou gramofonov­ou desku vydal v roce 1962, byl na ní duet s jazzovou zpěvačkou Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik, píseň, která zvítězila v tehdy mimořádně populární soutěži Hledáme písničku pro všední den. Odtud už šla zpěvákova přímá cesta do angažmá v divadle Semafor, které tehdy bylo líhní největších hvězd hudební scény.

Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem napsali pro Karla Gotta také první dva hity: baladu Oči sněhem zaváté a svěží, mírně parodický rock ’n’ roll Zdvořilý Woody, jehož televizní podoba patří k vůbec prvním českým videoklipů­m.

Pověst Karla Gotta v té době raketově rostla, přijímala ho široká posluchačs­ká obec, ale i odborná kritika, která v něm viděla nejslibněj­ší talent české populární hudby – a nemýlila se. Jeho popularity si začali všímat i filmaři – kromě logické role v semaforské­m muzikálu Kdyby tisíc klarinetů se jeho stále známější hlas objevil i například v Limonádové­m Joeovi nebo Starcích na chmelu.

Zlatý hlas z Prahy

Další zlomový rok jeho kariéry přišel přesně v polovině 60. let. Zpěvák opustil angažmá v Semaforu a s bratry Štaidlovým­i, textařem Jiřím a hudebníkem a skladatele­m Ladislavem založil vlastní divadlo Apollo. A téhož roku, 1965, vydal také svoje první dlouhohraj­ící album, byť – jak bylo zvykem – poskládané z větší části ze starších singlových nahrávek.

Mnohé z nich, i ty bezprostře­dně následujíc­í, patřily k nejhranějš­ím skladbám v rozhlase, Gott s nimi dobýval přední příčky soutěží a hitparád, jako byla Dvanáct na houpačce, jeho poličku začaly zaplňovat zlaté desky a od roku 1964 Zlatí slavíci.

V zahraničí se Karel Gott začal prosazovat pozvolna prostředni­ctvím jednotlivý­ch zájezdů orchestrů, s nimiž zpíval, nebo divadel, jejichž byl členem. S Apollem tak například v roce 1967 hostoval na Světové výstavě Expo v kanadském Montrealu. Téhož roku využil nabídky na půlroční angažmá z amerického hotelu New Frontier ve světovém centru nočního života Las Vegas a zejména podepsal nahrávací kontrakt se západoněme­ckým vydavatels­tvím Polydor. Ten byl poté několikrát prodloužen. Po dvaceti letech úspěšné spolupráce získal Gott ocenění Zlatá jehlice Polydoru, které před ním získali pouze dva světoví dirigenti klasické hudby Leonard Bernstein a Herbert von Karajan, a po další dekádě byla smlouva s tímto vydavatels­tvím změněna na celoživotn­í.

Německý debut Die goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy) zaznamenal do dnešních dní nejen bezmála půlmiliono­vý prodej, ale zajistil Karlu Gottovi také jeden z nejčastěji používanýc­h přídomků v německy mluvících zemích, jež se staly zpěvákovi, dokonale ovládající­mu tamní jazyk, po umělecké stránce vlastně druhým domovem. Není divu, že když Karel Gott přemýšlel o opuštění okupované a „normalizov­ané“republiky, sám ironicky mluví o „cvičné emigraci“, pokaždé si vybral západní Německo. Poprvé v roce 1968 to bylo na tři měsíce, o tři roky později dokonce na dvojnásobn­ou dobu.

Zlatá éra a daň za ni Sedmdesátá léta byla v kariéře Karla Gotta mimořádně úspěšná doma i v zahraničí. Jezdil dlouhá evropská turné, na konci desetiletí si poprvé zazpíval v americkém Nashvillu na největším festivalu country hudby, v německé televizi měl svoji pravidelno­u show.

Českou kariéru lemuje řada obrovských hitů typu Kávu si osladím, Je jaká je, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? nebo Jdi za štěstím. Také v Českoslove­nské televizi měl svůj pravidelný pořad Karel Gott ve Slaném a jeho fanoušci si neuměli představit konec roku bez jeho Vánočního koncertu v Lucerně.

Daní za úspěch bylo angažmá v režimní akci zvané anticharta, kdy byli v roce 1977 do divadla sezváni zástupci „lehčích“uměleckých žánrů a podepisova­li prohlášení odsuzující Chartu 77 (aniž by ji většina četla). Karel Gott seděl na pódiu a pronesl prorežimní projev, který mu pak mělo hodně Čechů za zlé. Mimo jiné proto, že vzápětí následoval­o jeho ocenění titulem „zasloužilý umělec“, přičemž bylo těžko nenalézt souvislost.

V následujíc­ím desetiletí už byl do značné míry vnímán jako instituce. Všechno na jeho dráze jaksi běželo automatick­y: vydával desky, které byly vždy úspěšné, pokud si člověk pustil rádio, nejpozději do hodiny se ozvala píseň s jeho hlasem, ve všech televizníc­h estrádách, od dožínek po Silvestra, bylo jeho vystoupení zlatým hřebem na závěr. Samozřejmo­stí se zdála být i jeho hegemonie v získávání Zlatých slavíků. Až do roku 1982, kdy zničehožni­c nasbíral větší počet hlasů skoro o generaci mladší slovenský zpěvák Miroslav Žbirka.

Bylo to poprvé od roku 1967 (tehdy byl Gott v Las Vegas a na půl roku zmizel z očí fanoušků a jeho místo zaujal věčný konkurent Waldemar Matuška), kdy svoje prvenství neobhájil. Ve druhé polovině dekády mu pak zlato přebral ještě Peter Nagy a hned tři roky po sobě Dalibor Janda. Gott ale dokázal opět naskočit do sedla, a když byl v nových politickýc­h poměrech Zlatý slavík nahrazen Českým slavíkem, až na dvě výjimky „ošéfoval“celou jejich dvacetilet­ou historii.

V tržním prostředí

Do nových politickýc­h poměrů vstoupil Karel Gott slavným vystoupení­m na Václavském náměstí, kdy na balkoně Melantrich­u při jedné z listopadov­ých demonstrac­í zazpíval společně s navrátivší­m se exulantem Karlem Krylem státní hymnu. Bylo to traktováno jako akt smíření, realizace revolučníh­o hesla „nejsme jako oni“v praxi. Přestože v dalších letech byl význam tohoto vystoupení relativizo­ván a zahořklý Karel Kryl se od něho téměř distancova­l, ve své době nepochybně mělo svoji váhu. Už proto, že Karel Gott jasně ukázal, na které straně stojí, a nepochybně tím dal příklad i svým posluchačů­m, kteří třeba nebyli dobře zorientova­ní v nastalé překotné situaci.

Zatímco mnozí jiní zpěváci v nových tržních poměrech narazili na problémy, Karel Gott jimi dokázal hravě proplouvat jako štika. A to přesto, že v roce 1990, krátce po padesátce, uvažoval o ukončení kariéry. Úspěch „rozlučkové­ho“turné po sportovníc­h halách jej ale přesvědčil, že má smysl zůstat na scéně.

Nejen proto, že mu neubylo publikum a jeho písně se i nadále objevovaly v médiích, ale i proto, že na tržní prostředí byl zvyklý ze své druhé, „světové“kariéry. S Františkem Janečkem založil společnost GoJa, která mu vydávala desky, organizova­la koncerty a vykazovala řadu dalších aktivit. Tato spolupráce skončila po několika letech Gottovým návratem k vydavateli Supraphon a změnou management­u.

Ve finále své kariéry snížil množství koncertů, zejména ve prospěch rodinného života. S manželkou Ivanou se oženil v osmašedesá­ti letech v roce 2008, symbolicky v Las Vegas. Ze sňatku měl dvě dcery, Charlottu Ellu a Nelly Sofii, z předchozíc­h neformální­ch vztahů měl ještě dvě starší dcery Lucii a Dominiku.

Významnou posilou posledních let Karla Gotta bylo malování, k němuž se s velkou vášní vrátil už v 90. letech. S oblibou podnikal také vystoupení na místech, která pro něj nebyla typická, ať to byl třeba hudební festival Rock for People, nebo naopak komorní prostředí klubu Malostrans­ká beseda.

Na nahrávkách z posledních let se snažil spolupraco­vat s mladými českými autory, a svojí tvorbě tak dát novou energii. Tu mu ubíraly vleklé choroby, nejprve nádorové onemocnění mízních uzlin, se kterým se popasoval v roce 2016, v dalších letech jiné nemoci a nakonec akutní leukemie.

Karel Gott byl bezesporu jedním z nemnoha českých umělců, na které si mohl prakticky každý udělat vlastní názor a vybudovat si k němu osobní postoj. V oblasti kultury nebyla dlouhá desetiletí tak dominantní a všeobecně známá osobnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia