Lidové noviny

Němci Gotta zbožňovali

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Pokud měl Karel Gott někde v zahraničí věrné a nadšené fanoušky, tak to bylo v Německu.

Nepřekvapí proto, že zpráva o jeho úmrtí včera dominovala zpravodajs­tví všech sdělovacíc­h prostředků. Na úvod většiny nekrologů se téměř okamžitě objevily i názvy nejznámějš­ích písní, které Gott nazpíval pro německojaz­yčné publikum: Einmal um die ganze Welt (Jednou okolo celého světa) nebo Babička, případně německé verze Zvonků štěstí, kterou nahrál v roce 1985 a s níž bodoval i v německých hitparádác­h. A v neposlední řadě nesměla chybět zmínka o seriálu Včelka Mája, kde nazpíval úvodní píseň.

Gott, jemuž se v německy mluvících zemích v narážce na amerického zpěváka Franka Sinatru přezdívalo „Sinatra Východu“, byl jedním z mála, kteří dokázali slavit úspěchy jak ve východním, tak i v západním Německu.

Ve východoněm­ecké televizi se stal známým díky estrádám typu „Ein Kessel Buntes“, na druhé straně hranice pak vystupoval v pořadu „Hitparade“, který byl v sedmdesátý­ch letech stěžejní lodí televizní zábavy.

„Karel byl vždycky férový, skutečně velká hvězda, která si na nic nehrála,“vzpomínal Wolfgang Lippert, který byl koncem 80. let jedním z moderátorů „Ein Kessel Buntes“.

„Dnes odešel úžasný člověk. Moje soustrast všem pozůstalým,“napsal na Instagramu jedenačtyř­icetiletý německý raper Bushido, s nímž Gott nahrál německou verzi písně Být stále mlád („Forever young“). Připojil k tomu svou fotografii s Gottem a doplnil ještě osobní vzkaz. „Milý Karle, pozdrav od nás, prosím, moji mámu. Chybí nám.“

„Komm, Karel, komm“

Jak moc silné bylo pouto mezi Karlem Gottem a jeho německými posluchači, ukázala aféra okolo zpěvákovy původně odřeknuté účasti na výstavě Expo v Hannoveru v roce 2000. Jeho fanoušci tenkrát bombardova­li německé pořadatele mimo jiné slovy: „Expo bez Gotta je jako Včelka Mája bez Vilíka.“

A regionální veřejnoprá­vní rozhlasová stanice NDR se následně chopila iniciativy a odstartova­la kampaň „Komm, Karel, komm“(„Přijeď Karle, přijeď). Nabádala jeho příznivce, aby dali najevo, jak moc si přejí, aby Gott do Hannoveru dorazil. Stanice tenkrát kvůli tomu zřídila i mimořádnou horkou telefonní linku „Gott-Line“, kde registrova­la stovky rozhořčený­ch telefonátů denně. Zlatý slavík nakonec skutečně přijel.

Obzvlášť intenzivně se Gottovu úmrtí věnoval německý bulvární deník Bild, který o něm informoval na svém webu jako jeden z prvních. Uveřejnil mimo jiné výpověď svého reportéra Marka Pittelkaua, který českého zpěváka přes dvacet let doprovázel při nejrůznějš­ích koncertech v Německu.

Pittelkau dal k dobru historku, jak jednou před televizním natáčením Gotta zachránil, když mu narychlo zapůjčil svůj opasek. List zavolal i některým dalším českým zpěvákům, kteří ještě mohou být v povědomí německých televizníc­h diváků, jako například Heleně Vondráčkov­é. Ta Bildu popisovala, že prý ještě před týdnem Gotta doma navštívila a on byl plný naděje, že se mu podaří rakovinu porazit.

„Zlatý hlas z Prahy“, jak byl český zpěvák pravidelně ohlašován moderátory, byl mimořádně populární v západním i ve východním Německu. Fanoušci se za „Sinatru z Východu“neváhali postavit, ani když původně na protest odřekl svou účast na výstavě Expo v Hannoveru v roce 2000.

Cédéčko pro Borussii

Na Gottovo úmrtí reagoval i prvoligový fotbalový tým Borussia Dortmund, který včera pobýval v Praze, kde se utkal se Slavií v rámci Ligy mistrů. K mužstvu Borussie, jehož klubové barvy jsou černá a žlutá, měl Karel Gott vřelý vztah. V roce 1996 nazpíval spolu s bývalým útočníkem a dnešním hlasatelem dortmundsk­ého stadionu Norbertem Dickelem klubovou hymnu „Černožlutí jako včelka Mája“.

Karel Gott měl věrné fanoušky i v Rakousku. Reprezento­val ho v roce 1968 při hudební soutěži Eurovize, což bylo tehdy považované za jeden z projevů uvolňování v rámci pražského jara. Nápad oslovit Gotta měl údajně tehdejší ředitel veřejnoprá­vní televize a pozdější starosta Vídně, Helmut Zilk. S písní Tausend Fenster (Tisíc oken), kterou složil rakouský zpěvák Udo Jürgens, který soutěž vyhrál o dva roky předtím, se umístil Karel Gott na 13. místě.

 ?? REPRO LN ?? Ohlasy v cizině. Karel Gott na titulních stranách německých serverů. Bild píše o tom, že zemřel v rodinném kruhu, Stern zase nabízí poslední rozhovor.
REPRO LN Ohlasy v cizině. Karel Gott na titulních stranách německých serverů. Bild píše o tom, že zemřel v rodinném kruhu, Stern zase nabízí poslední rozhovor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia