Lidové noviny

Sbohem, maestro, loučí se Slováci

-

BRATISLAVA/PRAHA „Sbohem, maestro. Jeden z nejúžasněj­ších hlasů, který celá desetiletí vnášel radost do duší Čechů i Slováků, už nikdy nezazní,“rozloučil se s Karlem Gottem slovenský premiér Peter Pellegrini. „Neumím si představit, že tu už nebude,“napsal bývalý slovenský prezident Andrej Kiska.

„Davy ho milovaly před sametovou revolucí, milovaly ho i po ní. I proto byl každoročně v anketě vyhlašován nejlepším zpěvákem. Mělo Česko ve své historii větší talent? Sotva,“píše Marek Hudec v nekrologu deníku Sme. Uvedl také, že zpěvák měl vlažný postoj ke komunistic­kému režimu v někdejším Českoslove­nsku. „Zlatý slavík Gott sice přistupova­l ke kompromisů­m, ale jeho hlasu se režim bál. Jeho popularita totiž výrazně převyšoval­a moc všech komunistů dohromady.“

„Byl nejznámějš­í popovou hvězdou, která vzešla z Českoslove­nska. Jeho kariéra přesáhla šest dekád na scéně a prodal miliony nahrávek doma i v zahraničí, zvláště v Německu,“připomněl slovenský list Denník N, který Gotta označil za českoslove­nského popového krále.

Čestný občan Bratislavy Karel Gott získal v říjnu 2014 jakožto teprve druhý Čech čestné občanství Bratislavy – tím prvním byl v roce 2000 Václav Havel. „Asi jsem musel udělat v Bratislavě a na Slovensku dojem. Bratislava je pro mě vlastně takovým druhým domovem, protože tady se pro mě odehrály mezníky na mé 55leté dráze zpěváka,“řekl tehdy Gott.

Už v roce 1966 se Karel Gott stal vítězem prvního ročníku českoslove­nského festivalu populárníc­h písní Bratislavs­ká lyra s písní Mám rozprávkov­ý dom, kterou zpíval slovensky. V polovině 80. let se stal hitem jeho federální duet s tehdy dvanáctile­tou Darinou Rolincovou Zvonky štěstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia