Lidové noviny

Obdivoval jsem jeho slušnost

- MARTA ŠVAGROVÁ

LN Vzpomínáte, jak jste se na neznámého zpěváka šli podívat do kavárny Vltava?

Ano, když jsme ho s Jiřím Šlitrem začátkem šedesátých let objevili, byl to amatérský zpěvák. Ale hned jsme si uvědomili, že stojíme před mimořádným talentem, a okamžitě jsme ho angažovali.

LN Zpočátku jste ale nevěděli, jak ta první písnička, kterou jste pro něj složili, u semaforské­ho publika zabere…

No, my jí ani moc nevěřili, uvažovali jsme, že ji dokonce stáhneme, ale Karel Gott svou interpreta­cí naprosto přesvědčil, úspěch byl ohromný a okamžitý. LN Byla to píseň Oči sněhem zaváté. Nedávno jste ji Karlu Gottovi promítl v archivní nahrávce, když jste se setkali při natáčení dokumentu, který o vás pořídila Olga Sommerová.

Ano, to bylo příjemné setkání u nás doma, docela jsme se oba tím naším mládím pobavili. LN Před časem jste se o Karlu Gottovi vyjádřil jako o umělci, jemuž sláva nestoupla do hlavy a jenž se díky přirozené inteligenc­i velmi rychle vypracoval.

Já ho velice obdivoval právě pro jeho korektnost, slušnost, proto, že mu ta nebetyčná sláva nepopletla hlavu. Záleželo mu na tom, co dělá a říká, jednou po něm v divadle někdo něco chtěl a on se zamyslel a řekl: „Ne to by anglický gentleman neudělal.“To bylo jeho krédo, chovat se jako anglický gentleman.

O Karlu Gottovi hovoří s úctou i jeho někdejší šéf z Divadla Semafor a autor jeho prvního hitu Jiří Suchý – jako o zvláštním, talentovan­ém chlapci, který k nim přišel z továrny.

LN Ze Semaforu Karel Gott nicméně odešel do vlastního divadla a věnoval se potom sólové dráze. Byli jste dál ve styku?

Byli, tím že se naše cesty rozešly, nerozpadl se náš vztah. Potkávali jsme se při různých příležitos­tech. Dokonce mi pomáhal, když jsem nesměl skoro nic, dal mi otextovat několik písní, které pro něj složil Karel Svoboda, a pozval mě jako kmotra na křest trojalba.

 ?? FOTO ČTK ?? Kmotr Jiří Suchý pokřtil v roce 2016 Gottovo dvoucédéčk­o Karel Gott 40 slavíků
FOTO ČTK Kmotr Jiří Suchý pokřtil v roce 2016 Gottovo dvoucédéčk­o Karel Gott 40 slavíků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia