Lidové noviny

Na vrcholu, to musela být síla

Frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo je autorem posledního hitu Karla Gotta Srdce nehasnou, který nazpíval se svou dcerou Charlottou Ellou.

- ONDŘEJ BEZR

LN O vážné nemoci Karla Gotta se vědělo, nicméně: zaskočila vás zpráva o jeho úmrtí?

Sice jsem už delší dobu věděl, v jakém je zdravotním stavu, ale když to pak přijde, stejně vás to zaskočí a je to strašné. Zrovna jsme byli s kapelou ve studiu Svárov, kde jsme nahrávali i s Karlem, takže přítomnost­í ve stejné místnosti to na mě padlo dvojnásob. On se i ve chvílích, kdy mu bylo při práci špatně a byl zesláblý, snažil působit vesele, takže se zdálo, že situace není tak vážná. No, a pak se najednou probudíte a je to tady...

LN Jste autorem písně Srdce nehasnou. Tušil jste, že píšete jeho poslední píseň?

Rodina Karla Gotta ke mně byla velice upřímná. A když mě prosili, abych nějakou píseň napsal, kladli důraz na to, aby to bylo velmi rychle.

LN Byla to pro vás pocta?

V první řadě musím říct, že mě překvapilo, že mě oslovili, protože v minulých letech jsme k sobě s Karlem Gottem nijak zvlášť blízko neměli. A pocta to samozřejmě byla. Přál jsem si napsat píseň, která by Karla znovu etablovala jako zpěváka, ne jako ikonu. To se myslím podařilo. A když jsme na ní pak pracovali ve studiu, poznal jsem, jak velký je to profesioná­l, ale jakou v sobě zároveň má pokoru. Uvědomil jsem si takhle zblízka, jaká jeho zpívání musela být síla, když byl na vrcholu a neomezoval­y ho zdravotní potíže.

LN Jak jste vlastně Karla Gotta vnímal, když jste s muzikou začínal?

Samozřejmě jsem vycházel z jiných kořenů, poslouchal jsem jiné kapely. Ale jeho písničky jsem dobře znal, protože ho miloval můj dědeček. Jiný zpěvák pro něj neexistova­l, a tak jsem ho měl denně na talíři, vlastně byl v mém životě neustále přítomen. A když jsme s klukama začínali dělat muziku, dědeček nám ho vždycky dával za příklad – takhle máte, kluci, hrát!

LN Myslíte, že prázdné místo po Karlu Gottovi má šanci někdo zaplnit?

Pochybuji o tom. Že by někdo z nové generace? Ale ne, taková ikona tady už nejspíš opravdu nebude.

 ?? FOTO SUPRAPHON ?? Poslední duet Charlottou nazpíval Karel Gott s dcerou
FOTO SUPRAPHON Poslední duet Charlottou nazpíval Karel Gott s dcerou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia