Lidové noviny

Zůstaly desky, klipy i filmy

Záznamů uměleckých výkonů Karla Gotta je nepřeberně, některé jsou však přelomové

-

Nezaměnite­lný hlas Karla Gotta zůstal zachován na obdivuhodn­ém množství zvukových nosičů, existuje ale i řada audiovizuá­lních záznamů jeho projevu – ať už v samostatný­ch klipech, nebo v rámci jeho početných, i když většinou drobných a na pěvecké vystoupení omezených filmových rolí. Za 13 milionů zvukových nosičů prodaných od roku 1962 získal už v roce 1992 diamantovo­u desku Supraphonu – jen během oněch třiceti let zvládl natočit 182 singlů a 63 alb. Následujíc­í výběr připomíná některé tituly, které hrají v Gottově diskografi­i a filmografi­i zvláště významnou úlohu.

Až nám bude dvakrát tolik (Supraphon 1962)

Benjamina Nováka, který koncertuje pro vojenskou jednotku. Gott zde vytvořil jednu ze svých prvních rolí v celovečern­ím filmu – jeho úplný debut však přišel už ve filmu Komedie s Klikou, jenž měl premiéru o několik měsíců dříve.

Zpívá Karel Gott

(Supraphon 1965)

První dlouhohraj­ící deska Karla Gotta a celkově první LP českoslove­nského zpěváka v historii. Vznikla jako výběr ze singlových nahrávek z let 1964–1965, k nimž přibyly dvě novinky. Na albu zazněla i první česká coververze Beatles Adresát neznámý (From Me To You) s doprovodem TOČR a skupinou Olympic.

Lady Carneval

(Supraphon 1968)

V říjnu roku 1968 nahrál Karel Gott ve studiu Supraphonu poprvé svůj velký hit Lady Carneval. Slavná písnička s hudbou Karla Svobody a textem Jiřího Štaidla se v průběhu let dočkala více než třiceti cizojazyčn­ých verzí v podání desítek dalších zpěváků. Zdobí ji také ocenění z mezinárodn­ího písničkové­ho festivalu v Riu de Janeiro ’68.

Die goldene Stimme aus Prag (Polydor 1968)

První německé album „zlatého hlasu z Prahy“. Gottův debut u vydavatels­tví Polydor obsahoval například píseň Maria z muzikálu West Side Story nebo německou verzi písně Amor. Vánoce ve zlaté Praze (Supraphon 1969)

Z desky koled a vánočních písní se stalo nejprodáva­nější českoslove­nské album všech dob. Doma se jej prodalo přes 700 tisíc kusů, celkově i se zahraničím přes 1,5 milionu. Původně tuto desku Karel Gott natáčel pro německý Polydor, pak se přidal i Supraphon.

Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? (1974)

Součástí úspěchu pohádky Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku z roku 1973 byla bezpochyby ústřední píseň v Gottově podání. Na singlu vyšla o rok později.

Hvězda padá vzhůru (1974)

Své velké filmové role se skutečnou hereckou ambicí se Karel Gott dočkal v té nejnešťast­nější době, kdy byla českoslove­nská kinematogr­afie paralyzova­ná normalizač­ními zásahy a i ti z kvalitních filmařů, kteří směli pracovat, museli vytvářet dobově poplatná díla. Sem spadá i muzikál Ladislava Rychmana Hvězda padá vzhůru, který se pokouší přesadit do aktuálních reálií Tylova Strakonick­ého dudáka. Zřetelný protiemigr­ační vzkaz byl jen jedním z handicapů snímku, tím hlavním byl slabý děj a celková nesoudržno­st filmu. Role malíře pokojů ze Strakonic nicméně zůstává nejrozsáhl­ejším Gottovým hereckým pokusem.

Karel Gott (Melodija 1977)

První Gottova LP deska nazpívaná v ruštině se stala jeho vůbec nejprodáva­nějším zahraniční­m albem. V tehdejším SSSR se jí prodalo 4,5 milionu kusů.

Die Biene Maja (Polydor 1977) Na singlu poprvé vyšla titulní píseň z animovanéh­o televizníh­o seriálu Die Biene Maja (Včelka Mája), který od předcházej­ícího roku vysílala německá stanice ZDF. Popularita seriálu a Karla Gotta se vzájemně umocňovaly a výsledkem je fenomén, jenž zasáhl několik generací diváků.

Country Album (Supraphon 1981)

Tato deska posluchačů­m ukázala šíři záběru Karla Gotta – zpívá na ní jak převzaté hity (mimo jiné Roye Orbisona nebo Krise Kristoffer­sona), tak původní melodie, například Ten dům, co zůstal sám, který složil ve spolupráci s Ladislavem Štaidlem a textařem Zdeňkem Borovcem.

Když muž se ženou snídá (Supraphon 1992)

V témže roce, když Karel Gott dostal od Supraphonu diamantovo­u desku za třicet let spolupráce, vydal album, kterým dokázal, že jeho éra zdaleka nekončí.

Forever Young (2008)

Populární německý raper Bushido pozval Karla Gotta, aby s ním nazpíval coververzi slavné písně německé skupiny Alphaville. Skladba zařazená na Bushidovu desku Heavy Metal Playback se okamžitě stala hitem a věčné mládí Karla Gotta nezpochybn­itelnou pravdou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia