Lidové noviny

Bojím se o tento svět. Politika se

- JANA MACHALICKÁ

Když už se Karel Gott rozhodne vyjádřit veřejně jiným způsobem než písní, stojí to rozhodně za to. Hovořit s ním o historii 20. století, globalizac­i nebo třeba o Václavu Havlovi je silný zážitek.

Matador české pop-music na chvíli odloží svůj charakteri­stický úsměv a vypráví například o tom, že všichni jsme jen pouhými figurkami, kterými manipulují tajemné skupiny mocných finančníků a okultistů. Muž, jenž za své poslání považuje „přivádět publikum do meditativn­í polohy, v níž se přenese do fiktivního světa příjemných pocitů“, varuje, že se řítíme vstříc nové orwellovsk­é totalitě.

LN Nelákalo vás někdy opustit dráhu zpěváka a přejít do politiky?

Opravdu nelákalo. Neumím si představit, že bych mohl nalézt většího uplatnění, naplnění a radosti v jiné profesi než v té, které se posledních čtyřicet let věnuji. Navíc pro politickou kariéru je potřeba úplně jiný druh talentu. V případě neúspěchu by návrat do showbyznys­u s tím, že jsem si to rozmyslel a budu zase zpívat, byl směšný.

LN Čeho se podle vás nedostává dnešním politikům?

Některým se nedostává talentu a mnohým voličů, a zejména takových, jaké by si představov­ali. Ideální volič je člověk důvěřující a zcela ovladateln­ý. Většina voličů je však neukázněný­ch a zlobivých a ti nikdy nebudou souhlasit s tím, že předají politikům bezmeznou důvěru, hraničící až s vazalskou oddaností, a na celé čtyři roky oslepnou a ohluchnou a budou dělat jen zdvořilé „kyvy“.

LN Chodíte k volbám?

Jdu, protože volit se má, a naštěstí znám politiky, kteří jsou konkrétní, a ne tajnosnubn­í a dokážou mě přesvědčit, aniž bych na to potřeboval čtyři roky.

LN Dokážou se voliči poučit ze svých omylů?

Jsem přesvědčen­ý, že zvlášť v posledních stoletích nejde o žádné omyly, naopak politika se odvíjí podle přesných scénářů, nic se neděje náhodou, i to nejhorší jako války. Vždy je o vítězích rozhodnuto dávno předtím. Stejné banky podporoval­y toho, kdo je rozpoutal, a vyjednával­y s tím, kdo byl napaden. Domlouvaly se, čím budou platit, až jim budou posílat zbraně. Běh světa řídí tyto vysoké nadstátní kruhy, tzv. ilumináti nebo osvícenci, a také svaté řády a lóže až po mysticko-okultní organizace. LN Není to poněkud vykonstruo­vané? To by znamenalo, že jedinec, dokonce ani skupina nemá šanci cokoliv ovlivnit...

Dal bych několik příkladů z historie. Pět synů jednoho slavného frankfurts­kého bankéře si rozdělilo sféry vlivu – jeden zůstal v domě svého otce, druhý odešel do Londýna, třetí do Paříže, další do Vídně a poslední do Neapole a financoval­i znepřátele­né strany v napoleonsk­ých válkách. Posílali si zprávy o situaci na bitevním poli po poštovních holubech. A tak jen vyvolení byli správně informovan­í, že u Waterloo byl Napoleon definitivn­ě poražen. Jen oni mohli dělat výhodné finanční operace a ostatní utřeli nos.

Anebo takové vítězství proletariá­tu, který vedla ruská inteligenc­e, placená nejvyššími západními finančními a průmyslový­mi kruhy. Zakladatel Rudé armády Lev Trockij a jeho soudruzi byli vycvičeni na území Standard Oil v New Jersey a vysláni prezidente­m newyorské banky Jacobem Schiffem do Petrohradu s podporou pro revoluci ve výši dvaceti milionů dolarů ve zlatě. Němečtí průmysloví magnáti a poradci císaře zase vybavili Lenina a jeho apoštoly z Curychu, aby pak Rusko muselo podepsat brestlitev­ský mír a oni mohli opustit východní frontu, kde měli zbytečné ztráty. Lenin byl vynikající spoluhráč a německý agent, Trockij zase špatný herec z Brooklynu, ale výborný řečník. Tihle hoši uměli všechno velmi dobře vyložit lidem a v jakékoliv době. Ovšem když se bolševismu­s nebo jiné „revoluce“rozmontují, najednou spatříte lidi, kteří vypadají stejně jako Trockij, a zjistíte, že jste zase za blbce.

LN Zažil jste vy sám někdy nečekané překvapení takového druhu?

Když jsem poprvé odjel na Západ, zmínil jsem se o našich poměrech a byl jsem kritizován, že to špatně vidím. Všichni byli levicoví, měli Che Guevaru a mleli, že je třeba myslet na většinu. Těšil jsem se do svobodného světa, že se konečně nadechnu, a místo toho jsem koukal jako blázen, kde to jsem. Chápal jsem tyto postoje v Americe v souvislost­i s válkou ve Vietnamu, vždyť tam posílali umírat své kluky. Logicky proti každé akci, která se vede, vzniká protireakc­e. Nemohl jsem ale s nimi diskutovat, byli strašně radikální, nesmiřitel­ní, až zlí, ale poučil jsem se z toho. LN V jakém smyslu byli radikální a zlí?

Oni neměli tu zkušenost a tím, že já měl příležitos­t poznat oba systémy, mohl jsem si věci dávat do souvislost­í. Nabyl jsem přesvědčen­í, že komunistic­ký systém ve východní Evropě vlastně Západu vyhovuje. A my jsme byli takové pokusné terárium. Zamezilo se velké imigraci z Východu, který si sám a ochotně tu zeď postavil.

LN Je podle vás velmocensk­y rozdělen i současný svět?

Bipolarita Západ–Východ už skončila, druhá strana byla totiž rozebraná. Vznikla stejně jako výsledek uspořádání světa po druhé světové válce, za to my nemůžeme, byli jsme diplomatic­kými manipulace­mi odsouzeni stát se sovětským satelitem. Západ s Východem si ale nikdy neublíží, to už mně bylo jasné dávno. Tady bezvadně fungoval efekt rovnováhy a vzájemného zastrašová­ní, to byla perfektní vojenská strategie – obě strany si vzájemně hlásily a kontrolova­ly i schvaloval­y každý vojenský krok, jako ten u nás v roce 1968. Studená válka tedy skončila, ale narůstá ekonomická nerovnováh­a mezi křesťanský­m a islámským světem.

LN Řekl jste, že na vývoj společnost­i mají zásadní vliv jakési svaté řády, lóže a mysticko-okultní organizace. Co si myslíte o vlivu křesťanský­ch církví a dalších náboženstv­í?

Církve, i když se naoko zdají oslabené a jsou jakoby cítit naftalínem, mají stále obrovský mocenský a politický potenciál. Být viděn je možná důležitějš­í než vidět. Proto mnohé dalajlámov­y cesty od střechy světa až po díry světa, proto ty nekonečné světové mise papežovy, při kterých obdivuhodn­ě, svou a snad i boží vůlí překonává slabost danou věkem.

LN Čím se Jan Pavel II. liší od svých předchůdců?

Jeho zásluhy jsou nezměrné. Rozbití různých církevních tabu, omluva pravoslavn­é církvi, v Izraeli za holocaust, za Jana Husa, čarodějnic­ké procesy, za bartoloměj­skou noc... Omluva bylo donedávna slovo, které římskokato­lickému slovníku téměř chybělo.

LN Udrží si katolická církev svůj vliv i v novém století?

Jedenadvac­áté století má prý být proti minulému duchovnějš­í a zde církve nemohou chybět. Tato církev je bohatší než všechny politické strany dohromady, ovládá vladařské finesy cvičené po staletí a území, na kterém má vliv, je obrovské. Dnešní lidé, zahlcení stále přibývajíc­í technikou, prožívají stresy a neurózy a budou hledat otázky na své odpovědi. Kde jinde než u Boha. Ať už si ho přivlastňu­je kdokoliv a ať vypadá jakkoliv. Kromě známých věr se lidé vrací ke starým náboženstv­ím a vznikají nové kulty i sekty. Nejpřiroze­nější je hledat Boha v sobě, ale to jsem neřekl já, ale Ramtha. Chcete-li vědět, jak vypadá Bůh, jděte a podívejte se do zrcadla a budete mu hledět rovnou do tváře. Právě v tomto techno údobí jsou církve připraveny rozevřít svou léčebnou náruč komukoliv, a hlavně třetímu světu, který zatím sice vypadá, že ví, že nic neví, ale to nebude trvat dlouho.

Karel Gott o krizi moderní společnost­i a brzkém příchodu nové totality. V rozhovoru, který zpěvák poskytl v roce 2001 magazínu Pátek LN, odhaloval, že státům nevládnou politici, ale někdo úplně jiný.

LN Nejčastějš­í slovo, které padá při diskusích o stavu a vývoji dnešního světa, je globalizac­e. Co si o tomto jevu myslíte vy?

Tady asi nebudu poslem dobrých zpráv – jak mě přátelé kdysi charakteri­zovali. Obávám se, že celosvětov­é dění směřuje k totální globalizac­i, která vyústí v jednu totalitní světovládu. Časem všechny malé banky padnou – už to pomalu začíná, bankovní giganti budou fúzovat, až nakonec zbude jediný bankovní dům, který bude všem diktovat. Vznikne jedna světová měna a pak už je jen krůček k bezhotovos­tnímu platebnímu systému pomocí mikročipů a laserových

Běh světa řídí vysoké nadstátní kruhy, tzv. il umináti nebo osvícenci, a také svaté řády a lóže až po mysticko-okultní organizace Nejpřiroze­nější je hledat Boha v sobě, ale to jsem neřekl já, ale Ramtha. Chcete-li vědět, jak vypadá Bůh, jděte a podívejte se do zrcadla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia