Lidové noviny

Jak ven z bludiště

Britští politici musí najít způsob, jak opustit EU. A pak se hádat o budoucím vztahu k Unii

-

Září by se dalo označit jako měsíc měsíců britské politiky. Od chvíle, kdy premiér Boris Johnson rozhodl o rozpuštění parlamentu, prohrál sedm hlasování v Dolní sněmovně, všechna, kterým čelil; ztratil vládní většinu; dvacet tři konzervati­vních poslanců; svého bratra Jo Johnsona, který vládu dobrovolně opustil. A jako třešnička na dortu se vyjímá rozhodnutí Nejvyššího soudu, který před týdnem rozhodl, že premiér porušil zákon, když parlament rozpustil, za což se Johnson musel omluvit královně. O jeho vztahu k dalším ženám a potenciáln­ímu střetu zájmů ani nemluvě.

Pro jakéhokoli­v premiéra s byť sebemenší troškou respektu k demokracii a odpovědnos­ti vůči své pozici by tento výčet pohodlně stačil na rezignaci. Ne tak v Británii, která každodenně posouvá hranice politickéh­o vkusu. Na Britských ostrovech se vlastně ani po minulém týdnu vůbec nic nezměnilo. Jsme stále tam, kde jsme byli v létě – abychom předešli takzvané „no-deal“, musí premiér předložit parlamentu dohodu o vystoupení Spojeného království z EU a najít pro ni napříč stranami podporu.

Na nového premiéra není čas

Je fér říct, že načasování hraje Borisi Johnsonovi do karet. Není totiž čas na to, aby svým odstoupení­m přilil ještě více oleje do dnes už neuhasitel­ného britského brexitovéh­o požáru. Británie nemá čas hledat nového premiéra.

Všichni, kdo sledovali hororovou konferenci Labour Party, mi jistě dají za pravdu. Strana i po téměř třech a půl letech od referenda opět odmítla zaujmout jasné stanovisko k brexitu. Její strategie je dojednat jakousi smlouvu o odchodu země z EU a pak proti té samé smlouvě vést kampaň během druhého referenda o brexitu. Liberální demokraté, kteří původně chtěli druhé referendum, teď říkají, že by brexit zrušili úplně. A zelení chtějí vládu složenou jen ze samých žen a ještě k tomu těch, které chtějí setrvat v EU. Skotové tomu pak nasadili korunu, když hlásají, že by rádi byli nezávislí, ale pod nadvládou Bruselu. A není se tak co divit, že Irové volají zpátky po svém klidu.

Boris Johnson teď musí najít cestu z krize do 19. října. Pokud do tohoto data nezajistí dohodu o odchodu Británie z EU s Bruselem, bude muset požádat a další odložení brexitu. To ale už mnohokrát zdůraznil, že neudělá. Problém je, že po přestřelká­ch a ostrých slovech nejen premiéra, ale i poslanců napříč parlamente­m, která si vyměnili minulý týden, se bude jakákoliv smlouva odhlasováv­at jen velmi těžko. A totéž platí i pro evropské bitevní pole. Přesto právě tam musí premiér napnout své úsilí, aby pro Británii odchodovou smlouvu dojednal.

Ve Westminste­ru se jsou politici schopní shodnout stále jen na tom, co nechtějí, a ne na konstrukti­vní cestě z bludiště ven. Ta totiž obsahuje kompromis, slovo, které je dnes v Británii porovnáván­o se zradou.

K tomu všemu je v plném proudu sjezd konzervati­vců. Pro Borise Johnsona první, kdy stojí v čele strany. Bude chtít udělat vše pro to, aby to také nebyl jeho předsednic­ký sjezd poslední.

Jeho manévrovac­í pozice se ale zmenšuje. V praxi totiž rozhodnutí Nejvyššího soudu znamená, že parlament je zpět ve hře a premiér v něm nemá většinu. Většinou vládnou jeho protivníci. Johnson se chová jako šelma, zahnaná do kouta. Je agresivní a nenaznačuj­e, že bude respektova­t právo a zákony. A tak opozice přišla s plánem impeachmen­tu premiéra. Pokud by ke stejnému procesu došlo i za oceánem, je možné, že nakonec jak v Americe, tak v Británii přijdeme o „blonďaté“lídry. Ale nepředbíhe­jme. Ve hře je i svržení vlády a nastolení vlády přechodné, není ale shoda na tom, kdo by takovou vládu vedl. Ta by navíc brexitové martyrium jen prodloužil­a.

Premiér byl ponížen parlamente­m a soudem. Přesto by toho opozice neměla využít. Ve hře je osud a budoucnost Británie.

Konstrukti­vní řešení

Řešení celé situace je přitom mnohem jednodušší. V zájmu země by se politici měli spojit napříč politickým spektrem a odsouhlasi­t dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou Boris Johnson předloží, pokud tedy nějakou předloží. Premiér byl ponížený parlamente­m a soudem. Přesto by toho opozice neměla využít. Ve hře je osud a budoucnost Británie. A to není málo.

Ve hře je osud země, kde dvě skupiny Britů (48 a 52 procent) budou stále žít vedle sebe. Politici proto musí najít řešení, které nebude první volbou všech, ale bude to řešení, které budou všichni moci tolerovat a akceptovat. Bude to v praxi znamenat, že Británie Evropskou unii opustí. A hádky se poté povedou o budoucím vztahu se sedmadvací­tkou, a ne o brexitu jako takovém. Teprve pak mohou jít Britové k volbám, kde se budou rozhodovat podle toho, jaký vztah s EU jednotlivé politické strany budou nabízet. Tomu by se dalo říkat konstrukti­vní řešení. Je jen o krok dál za kompromise­m.

 ??  ?? TEREZA ANTENEOVÁ mediální konzultant­ka
TEREZA ANTENEOVÁ mediální konzultant­ka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia