Lidové noviny

S Mistrem na věčnost

Karel Gott reprezento­val profesiona­litu po 60 let

- Zbyněk Petráček

Kdyby někdo pořádal anketu o nejznámějš­ího Čecha, o osobnost, kterou podle hlasu i tváře zná nejvíce lidí, asi by zvítězil Karel Gott. Ano, poznamenal všechny žijící generace této země. Ty, kteří zažili éru Novotného, reformní komunismus, Husákovu normalizac­i, éru Havla, Klause i Zemana. Ti všichni znají Karla Gotta, ať už jeho písně sami vyhledával­i, nebo jimi opovrhoval­i. Ale ten hlas, ta tvář, to jméno je dostihly všude – stačilo pustit rádio, televizi nebo otevřít časopis. V tomto smyslu byl Karel Gott reprezenta­ntem společnost­i po uplynulých šedesát let.

Označíme-li tak někoho, říkáme tím, že společnost či zemi reprezentu­je se vším všudy. Před čtyřmi lety, když odcházel z národního týmu, jsme takto označili Jaromíra Jágra. Ten má štěstí, neboť si užívá – slovy Helmuta Kohla – milosti pozdního narození. Proto reprezentu­je éru svobody po roce 1989 a může být označen za její nejkonsenz­uálnější osobnost. Na Karla Gotta tato nálepka nesedí. Zato na něj sedne klíčové slovo profesiona­lita. Byl špičkovým profesioná­lem po celý život, na Východě i na Západě: tady, kde žil, v Las Vegas, kde koncertova­l, i v západním Německu, kde vydával desky.

Byl takovým profesioná­lem, že ho ani nenapadlo kázat morálku či kritizovat režim. Takže i když za Husáka finančně podpořil Pavla Landovskéh­o či Jana Němce a odmítl ostouzet demonstran­ty za palachiády, v mnoha očích uzavřel s režimem tichou dohodu. Vlastně i v tom reprezento­val většinu české společnost­i. V listopadu 1989 to pochopil Václav Havel a na revoluční balkon Melantrich­u pozval zpívat hymnu Karla Gotta a Karla Kryla. Viděl v tom gesto obecného srozumění, ba odpuštění. Už se nedozvíme, co v tom viděl Karel Gott. Možná jen další stránku toho, co s sebou přináší profesiona­lita a popularita. Ale faktem je, že pozici, kterou díky profesiona­litě získal, využíval v rámci společensk­é konvence. Už proto ho nyní ocení hlavně ti, kteří sázejí na profesiona­litu, společensk­é konvence a jejich reprezenta­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia