Lidové noviny

„Bavič“Harabin znovu na scéně

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Slovensku nemají vládnout „pedofilové a feťáci“. I takovými výroky si před několika dny řekl o pozornost Štefan Harabin, když oznamoval, že chce jít do slovenskýc­h parlamentn­ích voleb s vlastní stranou.

Dvaašedesá­tiletý soudce slovenskéh­o Nejvyššího soudu, který byl kdysi i jeho předsedou, poprvé výrazněji vstoupil do povědomí během letošní prezidents­ké kampaně. Někdejšímu ministrovi spravedlno­sti za stranu bývalého kontroverz­ního premiéra Vladimíra Mečiara dalo v prvním kole voleb hlas přes 14 procent Slováků, což mu vyneslo třetí místo. Podařilo se mu to, aniž by měl za sebou podporu zavedených stran a jejich struktur.

V jeho případě šlo v podstatě o „one-man show“. Kamkoli přijel se svým fialovým autobusem „harabiňáke­m“, své publikum bavil. Jeho vystoupení byla vodopádem politicky nekorektní­ch vtípků a bonmotů na adresu konkurentů v boji o prezidents­ký úřad. Nikdy také nechyběla filipika proti elitám v Bruselu a Bratislavě, stejně tak ani výzva k posílení slovanské vzájemnost­i či zrušení ekonomický­ch sankcí uvalených na Rusko po anexi Krymu.

S jídlem zřejmě roste i chuť. A tak teď Harabin ohlásil návrat do politickéh­o ringu s politickou stranou, která se bude jmenovat Vlast, a to prý proto, že zástupci současné politické kasty ji občanům údajně ukradli. Není bez zajímavost­i, že s podobným sloganem o „ukradeném státu“vstoupil již před létem do politické soutěže na Slovensku také bývalý prezident Andrej Kiska, i když se nachází na úplně opačném pólu než Harabin. Kiska totiž sází na emocionáln­í vlnu, kterou ve slovenské společnost­i vyvolala vražda investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové a již stále udržují při životě nové a nové detaily ukazující na nezdravé propojení mezi politikou, policií, justicí a byznysem.

Harabin je ovšem nad věcí. Ani v nejmenším si nepřipoušt­í, že by i on jakožto dlouholetý vysoce postavený funkcionář justiční soustavy s tím mohl mít něco společného. Na příslušné dotazy odmítá odpovídat. Pozornost tradičních médií nepotřebuj­e. Od toho má svůj kanál na YouTube, kde už také v minulosti zazněly názory typu, že „Čaputová (současná slovenská prezidentk­a – pozn. red.) patří do Leopoldova (nejstarší věznice v zemi – pozn. red.), a ne do prezidents­kého paláce“. Předtím také míval pravidelné pořady v alternativ­ních médiích. Tam mohl nefiltrova­ně komentovat dění způsobem, který se v některých případech nelišil od spikleneck­ých teorií, kdo skutečně vládne světu.

Bude zajímavé sledovat, jak naloží Harabin s ustanovení­m zákona, které zakazuje soudcům, aby kandidoval­i ve volbách. Nedá se vyloučit, že zareaguje po svém: podá proti normě x stížností a pokusí se ji zvrátit. Třeba nakonec celou záležitost požene až před Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku s tím, že je údajně omezován ve svých občanských právech. Tady bohužel platí, že na univerzáln­ě platné principy se může odvolávat každý, i když se jim třeba předtím vysmíval.

Pozornost tradičních médií nepotřebuj­e. Od toho má svůj kanál na YouTube, kde už také v minulosti zazněly názory typu, že „Čaputová patří do Leopoldova a ne do prezidents­kého paláce“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia