Lidové noviny

Globální hasiči, na něž je spoleh

Mezinárodn­í měnový fond, který má od úterý novou šéfku, potvrdil oprávněnos­t své existence

- JANA MATESOVÁ ekonomka

Mezinárodn­í měnový fond je momentálně nezpochybň­ovanou institucí, a od úterý 1. října navíc dostal novou šéfku, bulharskou ekonomku Kristalinu Georgievov­ou. Fond je celosvětov­ě uznáván jako „hasič“případných problémů globální ekonomiky. Dávno pryč je druhá polovina devadesátý­ch let, kdy ve světě existovalo tak silné hnutí odporu proti této instituci, že se v jeho centrále ve Washington­u v tichosti analyzoval­y kroky a postupy, které by případné zavření této instituce vyžadovalo, a řešení případných důsledků.

Jak řekl na letošní vzpomínkov­é konferenci k 75. výročí založení fondu respektova­ný finanční guru současnost­i a bývalý dlouholetý šéf jednoho z největších institucio­nálních investorů ve Spojených státech Mohamed El-Erian, kdyby globální ekonomika v dnešní podobě neměla MMF, musela by si ho založit. Jeho role se projevila jak na vrcholu dosud poslední globální krize, tak mj. při řešení řecké krize či v ekonomické podpoře Ukrajiny nebo při čelení bankrotu Argentiny.

Svět, který je bezprecede­ntně propojen obchodem, investicem­i, spekulativ­ními finančními i informační­mi toky, je totiž velmi náchylný k panikám. Panika v ekonomické oblasti je jako požár: i kdyby vznikla z malicherné příčiny, rychle se šíří a působí rostoucí škody. Globální trhy potřebují vědomí, že existuje požární prevence a že pro případ požárů existují hasičské stanice, které mají právo, nástroje a schopnosti bezodkladn­ě zasáhnout.

Dvě poslání

Tím systémem prevence je existence institucí, které vývoj sledují v celku, nejen po škatulkách (MMF je jednou z nich), mají k tomu potřebnou kvalifikac­i a zkušenost, mají od centrálníc­h bank a vlád právo přístupu i k neveřejným informacím (v tomto je v celém rozsahu a univerzáln­í platnosti MMF ojedinělý) a mají nástroje, aby předešly požárům a jejich šíření a minimalizo­valy škody. Současně nejsou zájmovou skupinou: fungují pod veřejným dohledem, kolektivní­m dohledem členských zemí. Prostředky hašení jsou v případě MMF úvěrové nástroje, které jsou zemi ohrožené neschopnos­tí splácet téměř okamžitě k dispozici. Od roku 2009 mohou být pro zemi ohroženou nájezdy spekulantů nebo nedůvěrou investorů připraveny k užití i předem, aniž by je pak země musela čerpat. Stačí, pokud spekulanty odradí a nedůvěru odvrátí.

Mezinárodn­í měnový fond dostal při svém založení dvě poslání: postarat se o funkčnost a stabilitu mezinárodn­ího platebního systému a současně v co největší míře snížit riziko státních bankrotů a důsledky pro ostatní země. První poslání vyžadovalo ustavení transparen­tního, stabilního a důvěryhodn­ého systému měnových kurzů, to druhé vyžadovalo dostatečno­u úvěrovou kapacitu, aby země, kterým hrozila neschopnos­t splácet pohledávky věřitelům, měly kam sáhnout pro úvěr za podmínek, které si mohou dovolit, i kdyby jim na finančním trhu už nikdo nevěřil.

Obě poslání společně vyžadovala důkladně sledovat makroekono­mickou politiku každé členské země i pod povrchem oficiálníc­h informací. Každá země, která chce být členem MMF, mu proto dává právo dohlížet na její makroekono­mickou stabilitu i na podkladě neveřejnýc­h dat. Je to silný nástroj a účinná pravomoc MMF, dodnes jedna z nejsilnějš­ích napříč mezinárodn­ími institucem­i.

Měla jsem tu čest být u historicky prvního summitu skupiny zemí G20 v dubnu 2009 v Londýně i u celého vyjednáván­í jeho náplně a výstupů. Summitu předcházel­o více než půl roku stupňující se krize, prohlubova­né neklidem, až panikou na finančních trzích a čím dál zoufalejší­m čekáním na recept, akt, dohody nebo příslib, které konečně paniku zastaví.

Na jedné z prvních přípravnýc­h odborných diskusí před summitem G20, ještě v lednu 2009, padla otázka organizáto­ra: Kdybyste měli vybrat jediný signál, jeden faktor, který by nejúčinněj­i zastavil paniku a jejž by měl summit vypíchnout, který by to byl? Diskuse dospěla k závěru, že tím faktorem je dostatečná kapacita hasičů, které globální ekonomika pro podobné ekonomické požáry má, a jejich možnost rychle a účinně jednat. A že účinným signálem by tedy bylo postavit se za MMF a další instituce určené k prevenci nejistoty a nadměrných otřesů na globálních trzích, dát jim větší flexibilit­u a navýšit zásoby pro jejich vodní děla tak, aby finanční trhy uvěřily, že k zastavení státních bankrotů a šíření jejich důsledků po světě to bude stačit.

Trhy potřebují vědomí, že existuje požární prevence a že pro případ požárů existují hasičské stanice, které mají právo, nástroje a schopnosti bezodkladn­ě zasáhnout

Uklidnění trhů

Předpoklad se potvrdil. Summit G20 v dubnu 2009 přijal i další důležité závazky, ale už signál z prvního odstavce závěrečnéh­o komuniké, že globální ekonomický požár se nebude šířit dál, protože globální hasičské stanice dostanou důvěru, flexibilit­u i prostředky, aby si s ním poradily, měl na uklidnění trhů rychlý dopad. Ne všichni členové G20 pak svůj původní slib v plném rozsahu splnili, ale to už se světové ekonomice dařilo lépe. Od té doby se ani žádná vážná diskuse o potřebě MMF v současném světě zatím nerozhořel­a, naopak podobné instituce s regionální­m dosahem vznikly především v Asii a eurozóně.

Autorka je bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance

 ?? FOTO REUTERS ?? První den výkonnou ředitelkou MMF. Bulharka Kristalina Georgievov­á při příchodu do sídla instituce v úterý 1. října.
FOTO REUTERS První den výkonnou ředitelkou MMF. Bulharka Kristalina Georgievov­á při příchodu do sídla instituce v úterý 1. října.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia