Lidové noviny

Kritika a vtipy na účet Grety zakázány

-

Projev mladičké švédské aktivistky Grety Thunbergov­é na Klimatické konferenci OSN nebyl jen hysterický a patetický, ale především hloupý. Nikdo z politiků v sále neukradl její dětství, jak jim vyčítala (to může reklamovat maximálně tak u svých rodičů), a nikdo z vládců světa nemůže za to, že v danou chvíli nebyla ve Švédsku ve škole (to bylo její rozhodnutí). Nicméně je to teprve šestnáctil­etá slečna, z hlediska vzdělání a zkušeností dítě, navíc s Aspergerov­ým syndromem. Čili vyčítat jí, nemocnému dítěti, že její vystoupení bylo obsahově prázdné, emocionáln­ě nenávistné a formálně fanatické, není fér.

Naproti tomu počínání organizáto­rů konference, kteří Gretu coby řečníka pozvali, a přítomných politiků, kteří tomu hloupému proslovu nadšeně tleskali, je neomluvite­lné. Zneužívat děti pro politický boj by mělo být ve slušné společnost­i zakázáno. Liché jsou výpady aktivistů globálního oteplení, že skeptici chtějí upřít Gretě právo veřejně vystupovat a vyjadřovat své názory. Nejenže nikdo relevantní a příčetný nic takového nehájí, ale v realitě vidíme spíše naopak snahy o umlčování kritiků Grety Thunbergov­é a hnutí Fridays for Future.

Australský pravicový aktivista Avi Yemini po Gretině projevu na klimatické­m summitu OSN tweetoval: „Drahá Greto, nenávidím OSN víc, než si umíš představit, ale oni neukradli ani tvoje sny, ani tvoje dětství – to udělali tvoji rodiče. Ti by měli být zavřeni za zneužívání nemocného dítěte, ti tě vyděsili a udělali z tebe extremistk­u.“Twitter mu vzápětí zablokoval účet.

Tedy Greta Thunbergov­á může na světovém summitu spílat přítomným politikům, nenávistně na ně křičet, „jak si dovolili tam vůbec přijít“, a vyhrožovat jim, že její generace jim nikdy neodpustí a bude je sledovat? A kritik jejího proslovu a jejího aktivismu to nemůže zhodnotit, že je extremistk­a? Navíc chce někdo tvrdit, že není?

Cenzura na sociálních sítích Velmi dobrý článek na téma Grety a mladých uhlíkových aktivistů napsal český bloger Marian Kechlibar. Když si ale na svůj twitterový účet chtěl vložit link na svůj web s článkem Peak Greta, Twitter mu to zablokoval. Přitom jestli Avimu Yeminimu je možné pro jistou ostrost a hrubost jeho vyjádření připisovat nenávistný charakter, Kechlibaro­vým textům lze připisovat maximálně tak ostrost faktické přesnosti a velmi slušný styl psaní. Marianu Kechlibaro­vi se podařilo odvolat a nyní již zase může své články přes Twitter sdílet, ale jak dlouho ještě?

Ani další sociální síť, Facebook, nezůstává pozadu. Na Facebooku byla po vystoupení Grety v New Yorku hojně sdílena fotomontáž, satirický vtip na její účet. Na snímku je Greta vydatně svačící ve vlaku a za oknem místo ubíhající krajiny jsou hladové africké děti, které na ni zírají. Pointa je zřejmá, „zelená“politika vede k chudobě, například zavádění biopaliv vedlo k drastickém­u zdražení potravin a většímu hladovění a umírání ve třetím světě.

Je evidentní, že nejde o pokus manipulova­t s realitou a vydávat tento snímek za neupravené foto. Každý na první pohled vidí, že jde o satiru, původní snímek Grety svačící ve vlaku je až ikonicky známý. Přesto ale brazilská agentura Aos Fatos podrobila fotku analýze a vydala zprávu, že jde o podvodnou fotomontáž, a to reportoval­a i Facebooku, který ji bere jako experta na ověřování pravdivost­i zpráv. Když pak další uživatelé chtěli tento snímek sdílet, dostali od Facebooku upozornění: „Než budete sdílet toto foto, je dobré vědět, že organizace Aos Fatos poskytla další reporty. Stránky a weby, které opakovaně zveřejňují a sdílejí nepravdivé zprávy, budou mít omezenou distribuci příspěvků a uvalíme na ně i další omezení.“

Takže nejen kritika vládnoucí ideologie, ale i vtipy jsou již zakázané? Potřebujet­e ještě nějaký další doklad o rostoucí míře cenzury na sociálních sítích a o vysoké míře totalitari­smu a netoleranc­e, které jsou bytostně přítomny v hnutí globálněot­eplených alarmistů?

Ohroženo není klima Země, to se měnilo vždycky a vždycky měnit bude, podobně jako se mění počasí. Ohroženo je společensk­é klima, ohrožena je naše svoboda a tu je třeba bránit před hnutím zelených aktivistů a z dotací žijících klimaexper­tů. Významnou součástí té svobody je i kritika a nekorektní vtipy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia