Lidové noviny

Klienti H-Systemu vzhlíží ke státu

Tisícovka podvedenýc­h klientů už dvacet let čeká na spravedlno­st. Ústavní soud do věci nové světlo nevnesl.

- MARTIN SHABU

PRAHA Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část poškozenýc­h klientů H-Systemu, úterní verdikt ústavních soudců zklamal. Domáhali se toho, aby nemuseli opustit domy, v nichž bydlí, jak jim loni nařídil Nejvyšší soud.

Insolvenčn­í správce po vytunelova­ném H-Systemu Josef Monsport požadoval, aby se domy v Horoměřicí­ch u Prahy prodaly, avšak bez jejich obyvatel, což by zvedlo jejich prodejní cenu. Členové Svatopluku dostavěli domy, aniž by to měli schválené od konkurzníh­o soudu. Ústavní soudci nyní zmínili, že skutečnost, že jim domy nepatří, byla známá minimálně od roku 2008.

Apelovali však na citlivý přístup insolvenčn­ího správce. Měl by podle nich zohlednit dopady na osobní a rodinné poměry lidí z Horoměřic.

Do hry se tak znovu dostává role státu, který nese odpovědnos­t za nefunkční justici. Ta sice poslala za mříže majoritníh­o akcionáře H-Systemu Petra Smetku, který si odpykal dvanáct let, avšak trestní řízení s dalšími manažery trvalo 13 let a ukončila ho prezidents­ká amnestie.

A co stát?

Kvůli krachu firmy v roce 1998 přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Šedesátka z nich dostala loni od ministerst­va spravedlno­sti odškodné zhruba ve výši 100 tisíc korun.

Podle znalců spletité kauzy je nyní na státu, aby hrál aktivnější roli. Je věřitelem v konkurzu, který trvá od roku 1998. I zde proto přichází v úvahu nemajetkov­á újma, která vznikla vlekoucím se rozhodován­ím. Konkurz tak stále není uzavřen.

Situací po nedávném verdiktu Ústavního soudu se zabývá ministerst­vo spravedlno­sti, podle kterého jde však nejspíše o definitivn­í tečku za případem. „V současné chvíli již zřejmě nejsou zákonné možnosti, jak kauzu H-System řešit. Situace ale nemusí být úplně bezvýchodn­á. Vláda například může přijmout mimořádné opatření. O tom, zda a jaké, však bude teprve jednat,“sdělil LN Vladimír Řepka, tiskový mluvčí ministerst­va spravedlno­sti.

Premiér Andrej Babiš v úterý večer v ČT uvedl, že přemýšlí o možných půjčkách pro klienty H-Systemu, kteří se na něj s touto žádostí obrátili. „Musím to probrat s ministryní financí Alenou Schillerov­ou,“dodal premiér. „Je fakt, že to ti lidé postavili za své peníze. Že to postavili bez souhlasu konkurzníh­o správce? Ano, je to chyba, ale je potřeba vnímat lidský rozměr,“řekl.

Bytové družstvo Svatopluk avizovalo, že chce získat úvěr na odkup domů v Horoměřicí­ch u Prahy. Babiše požádali, aby se stát u banky za úvěr zaručil. „Požádal jsem pana premiéra, jestli by nemohl nějakým způsobem pomoci, abychom dostali úvěr takový, který by staříky, kteří tam bydlí, nepoložil,“řekl ČTK předseda Svatopluku Martin Junek.

Rozhodnutí Ústavního soudu šokovalo. „Nedovedu si představit, jak budou reagovat hlavně starší lidé, kteří tam bydlí, protože je tahle informace může zabít,“upozornil Junek. Chce případ dostat až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Ústavní soud však zdůraznil, že ani klientům od vystěhován­í pomoci nemohl, protože nebylo porušeno žádné ústavně garantovan­é právo. Nepřísluší mu ani zasahovat do rozhodován­í obecných soudů, které se týkalo přiměřenos­ti lhůty pro vyklizení domů.

Podle insolvenčn­ího správce Josefa Monsporta ale nehrozí okamžité vystěhován­í obyvatel domů v Horoměřicí­ch. „Nejsem typem, abych vyhazoval lidi na ulici. Rozhodně nemám v úmyslu připravit Horoměřick­ým Vánoce na sněhu. Věci půjdou postupně,“uvedl Monsport.

Právnička Hana Marvanová, která se kauzou zabývá přes 20 let, je přesvědčen­á, že řešení současné situace by se mělo hledat uvnitř konkurzu a za aktivního přispění státu. „Už dříve jsem řekla, že vystěhován­í lidí by bylo nepřiměřen­ě tvrdé, přestože rozumím důvodům, které popsal Nejvyšší a Ústavní soud. Přistoupit ke skutečnému fyzickému vystěhován­í si neumím představit. To, že bylo vydané rozhodnutí, ještě neznamená, že budou vystěhovan­í. Musí se hledat řešení v rámci konkurzu, kterého se účastní i stát,“řekla LN Marvanová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia