Lidové noviny

Neplatiče má zastat státní kasa

Když živí erár

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Rodina je základem státu, ale pokud nefunguje, hodlá se stát proměnit v rodiče, alespoň co se týče peněz. Tam, kde otec či matka neposílají na potomka výživné, má pomoci speciální dávka. Ministerst­vo práce dokončilo a včera zveřejnilo návrh zákona o zálohované­m výživném.

Náhradní státní výživa by podle předlohy měla odstartova­t s rokem 2021, přičemž nárok by se vztahoval jen na domácnosti, jejichž příjem nepřešplhá průměrnou mzdu. Od ní by se i speciální alimenty odvíjely, podle věku dítěte se počítá s 15 až 25 procenty z tohoto vyměřovací­ho základu.

Respektive tak jsou stanovené maximální hranice, protože v obecné rovině má erár vyplácet tu částku, kterou vyměřil soud – v průměru alimenty činí 2991 korun. Při dnešní výši průměrné mzdy by částka od státu činila nejvýše 4783 až 7971 korun.

Procento roste spolu s věkem, nejvyšší hranice náleží rozptylu od 18 do 26 let, tedy době, kdy ti, co se tak rozhodnou, absolvují vysokou

Obecně by stát hradil sumu, již ■ coby alimenty určil soud. Zároveň by ale bylo zálohované výživné zastropová­no jako procento z průměrné mzdy: do 6 let 6 až 10 let 10 až 15 let 15 až 18 let

18 až 26 let

Nárok je podmíněn tím,

■ že příjmy dané domácnosti jsou pod průměrnou mzdou, povinný rodič mešká aspoň 2 měsíce a druhý rodič po něm sumu vymáhá exekucí či soudně.

školu. Mechanismu­s by se spustil ve chvíli, kdy povinný rodič své dítě opomněl dva měsíce v řadě. A současně je nutné, aby druhý rodič po tom provinivší­m se ušlé alimenty vymáhal u soudu nebo formou exekuce.

Předloha počítá s tím, že takových případů bude přibližně 24 tisíc ročně. Nákladově to znamená přibližně 880 milionů, k čemuž je třeba přičíst sumu na to, aby aparát novou povinnost zastal. Pořízení informační­ho systému se odhaduje na 38 milionů, každoroční provoz pak na dalších 12 milionů. Posílit by kvůli tomu měly i úřednické stavy, 149hlavá posila vyjde na asi sto milionů každý rok.

Cena opatření je stěžejním důvodem námitek, jak je vznáší některé kraje, opozice a především ministerst­vo financí. I když odpor toho posledního by mělo ochladit, že zálohované výživné je v programové­m prohlášení koalice jako jedna z met, k níž se vláda chce zdárně dopracovat. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) tento týden zmínila jako možný zdroj příjmů zrušení daňové slevy na manželku či manžela, který nepracuje a současně o nikoho nepečuje.

Takových je asi 76 tisíc, což by kase ušetřilo asi dvě miliardy ročně – takže by to číselně dvojnásobn­ě pokrylo zátěž, již by pro rozpočet představov­ala přenesená vyživovací povinnost. S pochopením pro tuto ideu se ale nesetkala u žádné sněmovní strany.

15 procent 17 procent 19 procent 22 procent 25 procent

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia