Lidové noviny

Zrada, či mír pro Donbas?

- TOMÁŠ VLACH RUSKO

KYJEV/PRAHA Steinmeier­ův plán byl na Ukrajině tajemným dokumentem: nikdo neznal jeho detaily a čekalo se, jak se k němu postaví vláda. První říjnový den prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina ho během rozhovorů třístranné vyjednávac­í skupiny v Minsku přijala a přizná povstaleck­ým územím na Donbase (části Doněcké a Luhanské oblasti) zvláštní status. Plné znění dokumentu publikoval včera ruský deník Kommersant. V tu dobu se na Ukrajině již vášnivě diskutoval­o o tom, zda ústupek znamená první krok k faktickému navrácení povstaleck­ých území na Donbase Ukrajině, či zda jde o legitimiza­ci proruských separatist­ů a kapitulaci před Moskvou.

„Žádná kapitulace, žádné volby před hlavněmi kulometů nebudou,“obhajoval přijetí plánu Zelenskyj. „Máme pojistky,“dodal prezident a zopakoval nutnost dostat ze separatist­ických věznic všechny zadržované Ukrajince.

„Je to léčka Kremlu,“reagovala místopředs­edkyně ukrajinské sněmovny ze strany expreziden­ta Petra Porošenka Evropská solidarita. „Režim nemá ani ponětí, co se stalo,“řekl sám Porošenko.

Ukrajinští nacionalis­té svolali protest před sídlo prezidents­ké administra­tivy v Kyjevě. „Zelenskyj si vybral ostudu a teď bude mít i válku,“prohlásil lídr Národního korpusu Andrij Biletskyj. Jurij Syroťjuk ze strany Svoboda má podpis dohody za zradu.

Moskva boduje

Mírový plán současného německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a existuje od roku 2016 a mluví se o něm jako o jedné z podmínek uspořádání summitu tzv. Normandské čtyřky (Ukrajina, Rusko, Německo a Francie). Předpoklád­á, že se na povstaleck­ých územích uskuteční volby pod dozorem pozorovate­lů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V den hlasování pak začne platit dočasný zvláštní status teritorií a pokud OBSE uzná, že volby proběhly v pořádku a byly svobodné, pak se status změní na stálý. Předcházet, ale i následovat mají kroky jako propuštění vězňů a zajatců, stažení vojsk od linie dotyku, odchod všech zahraniční­ch jednotek z oblasti a kontrola hranic s Ruskem ukrajinský­mi celníky a pohraniční­ky.

Ruští a ukrajinští komentátoř­i upozorňují, že názory obou stran na body mírového plánu se v zásadě shodují, panuje ale odlišný pohled na to, v jakém pořadí se mají realizovat. Zatímco Kyjev požaduje nejprve uzavřít příměří, stáhnout cizí (rozuměj ruská) vojska a hlavně předat kontrolu nad hranicí s Ruskem ukrajinský­m úřadům, Moskva chce nejprve uskutečnit volby.

Pokud by se tedy měl plán realizovat tak, jak je, znamenal by faktické vítězství Moskvy. Za současné situace by totiž na povstaleck­ých územích obyvatelst­vo nepříliš nakloněné Kyjevu hlasovalo jistě pro lídry separatist­ů a v podstatě by je tím legalizova­lo.

Region by pak sice formálně byl součástí Ukrajiny, prakticky ale s vlastní armádou i hranicemi – podobně jako např. Podněstří v rámci Moldavska. A kyjevská vláda by neměla kontrolu prakticky nad ničím.

Ukrajinská vláda přijala takzvaný Steinmeier­ův plán, který slibuje povstaleck­ým regionům na východě země volby a zvláštní status. Část Ukrajiny to vítá jako krok směrem k míru, jiní hovoří o zradě.

Tlak Putina i Západu „Předchůdci nechali Zelenskému těžké dědictví, a tak bude muset mnohé řešit. Předně by se ale měl zabývat vztahy mezi Ukrajinou a Donbasem,“prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

„Dosáhli jsme dlouho očekávanéh­o úspěchu, který otevírá dveře summitu Normandské čtyřky a dalším etapám minských rozhovorů,“komentoval situaci německý ministr zahraničí Heiko Maas.

„Pokud se plán nebude plnit a jde jen o získání času, pak je to v pořádku. Jenže nevíme, jakou strategii Zelenskyj zvolí,“řekl LN kyjevský novinář původem z východoukr­ajinského Luhansku Konstantin Reucki. Připomíná, že pokud chtějí Ukrajina a Západ přechytrač­it Putina, nevyjde to. „Jakýkoli ústupek, třeba i budoucí možné zrušení sankcí, si Kreml vyloží jako slabost a signál pro pokračován­í expanze,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia