Lidové noviny

Tichá právnička střídá hrubiána

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Když na vrcholu letošního léta objížděl tehdejší ministr vnitra Salvini italské pláže a v rámci politické kampaně nechal pořizovat rozverné snímky s místními krasavicem­i, užívala si Luciana Lamorgeseo­vá, toho času občasná poradkyně premiéra Giuseppe Conteho, volna a těšila se na klidný důchod.

Nakonec ale všechno bylo jinak. Exministr Salvini podcenil své politické protivníky a v důsledku politické krize, kterou rozkladem tehdejší vlády sám vyvolal, potupně zamířil do opozice. Na jeho místo ve vládě nastoupila začátkem září šestašedes­átiletá Lamorgeseo­vá: žena, která není v žádné politické straně a neměla ve zvyku se k politice veřejně vůbec vyjadřovat.

To se ovšem nyní bude muset změnit, z nenápadné právničky se chtě nechtě stává homo politicus. A nejde jen o změnu vystupován­í, která je v porovnání s obhroublým Salvinim do očí bijící. Její kvalifikac­i pro vedení ministerst­va vnitra může sotvakdo zpochybňov­at: na rozdíl od Salviniho, který v 90. letech ani nedokončil univerzitn­í studia historie, pracuje Lamborgese­ová pro ministerst­vo vnitra již od roku 1979, vesměs ve vedoucích pozicích na prefekturá­ch.

Přichází nový styl

„S Lamorgeseo­vou přichází úplná nová politika. (...) Itálie vysílá signál do Evropy, že se odstřihuje­me od neblahé minulosti,“hodnotí střídání stráží na čele italského ministerst­va vnitra novinářka Annalisa Camilliová, která se dlouhodobě věnuje problemati­ce uprchlíků. O ty v agendě ministerst­va zejména jde: italské politické scéně totiž za Salviniho mandátu dominovaly neustálé spory o to, jak naložit s africkými utečenci zachráněný­mi na lodích provozovan­ých vesměs humanitárn­ími organizace­mi, které mířily do blízkých italských přístavů.

S tím je teď konec. Nová italská vláda de facto anulovala Salviniho dekret, který takovým lodím zakazoval vplout do italských teritoriál­ních vod, a od instalace nového kabinetu již několik plavidel s běženci bez větší pozornosti médií i veřejnosti do jihoitalsk­ých přístavů dospělo.

Je to rozdíl jako oheň a voda: do čela italského ministerst­va vnitra nastoupila místo konfliktní­ho a prostořeké­ho Mattea Salviniho nenápadná, uhlazená Luciana Lamorgeseo­vá.

Humanita i vláda práva

O tom, že Lamorgeseo­vá v nové funkci nebude opomíjet humanitárn­í ohledy, není pochyb. V období po vypuknutí migrační krize neváhala zrušit některé místní vyhlášky vydané obcemi a městy ovládanými Salviniho protimigra­ční Ligou (Lega), které se snažily kriminaliz­ovat občany a instituce pomáhající uprchlíkům.

Nová ministryně vnitra na druhé straně dala v minulosti také najevo, že když je třeba, neváhá prosadit vládu práva i silou. To se pod jejím vedením projevilo v milánské prefektuře, kde nechala vyklidit více než stovku nelegálně obývaných budov, v nichž se zdržovali přistěhova­lci bez dokumentů či drogově závislí.

Za svého působení v čele milánské prefektury se Lamorgeseo­vé podařilo znatelně snížit kriminalit­u. Slavnostní ocenění za úspěch jí v den, kdy technicky odcházela do důchodu, věnoval... tehdejší ministr vnitra Matteo Salvini.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia