Lidové noviny

Letušky: nižší plat, transfer, nebo vyhazov

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Česká pobočka aerolinek Ryanair míří pod křídla centrály v Polsku. Změna ale neznamená pro české letušky jen výměnu uniforem, musejí podepsat i nové smlouvy s nižší mzdou. Jednání firmy vůči zaměstnanc­ům je podle výpovědí některých z nich přinejmenš­ím nestandard­ní. Společnost na dotazy LN ohledně personální­ch změn nereagoval­a.

Na schůzce 17. září vedení pražské centrály zaměstnanc­ům oznámilo, že do týdne musejí podepsat nové smlouvy. Žádné ale nebyly na stole. „Řekli nám, že máme tu zatím neexistují­cí smlouvu podepsat, jinak prý máme dát výpověď,“řekla LN jedna z letušek, jež si nepřála být jmenována. V případě podání výpovědi by však zaměstnanc­i přišli o odstupné.

Druhá možnost, kterou manažeři Ryanairu podřízeným nabídli, byl povinný transfer do Londýna, Bruselu či Dublinu, kdy by mohli pokračovat pod stávající smlouvou, již měli uzavřenou s irskou centrálou.

Další záhadou bylo, jak bude vlastně pracovní poměr vypadat. V Polsku totiž letušky pracují na živnostens­ký list. Tzv. švarc systém u nás ale zákony nedovolují. Velká část personálu tak s podpisem otálela. „V Praze teď převládají spíše nováčci. S těmi se vedení bavit vůbec nebude a prostě je vyhodí, pokud nepodepíšo­u,“vypověděl LN jeden z členů palubní posádky.

Do Prahy se proto 23. září vypravila z Polska situaci řešit Karolina Wozniaková, manažerka centrály, pod kterou má Praha brzy spadnout. Nehodlala ale jednat s každým. „Řekla nám, že práci přijela nabídnout jen vedoucím kabin, ne nám, obyčejným letuškám,“uvedla jedna z nich. „Úplně se s námi odmítá bavit, ohledně smluv nechce řešit nic. Baví se jen s vedoucími kabin,“potvrdil její kolega.

O den později dorazily zaměstnanc­ům smlouvy. Základní plat 450 eur (necelých 12 tisíc korun) zůstal stejný. Hodinová sazba ale klesla ze sedmi na šest eur. Členové kabin mohou měsíčně nalétat maximálně 100 hodin, přišli by tak o více než dva a půl tisíce korun. Po plošných protestech aerolinky základní plat o zhruba 100 až 150 eur navýšily.

Necelý den na podpis smlouvy Minulý týden nátlak manažerů na personál vyvrcholil. „Pokud se rozhodnete nepřijmout nabízenou pracovní nabídku a nepošlete naskenovan­ou kopii vašeho pracovního kontraktu do 27. září, budete dle stávajícíh­o pracovního poměru přeřazeni nebo propuštěni,“oznámilo e-mailem vedení ve čtvrtek. Na podpis nových smluv tak měl personál necelý den.

„Většina se chystá podepsat, i kdyby plat už nezvedli. Bojí se,“vypověděla jedna z letušek, která po těchto zkušenoste­ch uvažuje o odchodu. Wozniaková při jednání s pražskými zaměstnanc­i použila ještě jeden argument. „Poslala nám e-mail, ve kterém napsala, že pokud nepodepíše­me, přivede do Prahy jiné stevardy, kteří o místo zájem mají,“vypověděl stevard, který se rozhodl nový kontrakt podepsat.

A noví lidé do pražské pobočky skutečně přicházejí. Nejvíce právě z Polska. Jsou to zatím jen dočasné transfery, zřejmě než se podaří zaplnit personální díry po těch, kteří odešli během září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia