Lidové noviny

Konec benzinek EuroOil v Česku

Státní distributo­r Čepro chce pronajmout své čerpací stanice. Nabídku dostanou největší pumpařské sítě u nás i francouzsk­ý Total

- MIROSLAV PETR

PRAHA Z českého trhu zmizí značka čerpacích stanic EuroOil. Všech 202 většinou v regionech rozmístěný­ch modro-bílých benzinek nabízí jejich majitel, státní distributo­r pohonných hmot Čepro, jako pronájem či přesněji licenční obchodní spolupráci některé z největších konkurenčn­ích sítí. Vybraný zájemce je bude moci „převléknou­t“do vlastních barev.

V poptávkové­m řízení tak mohl být osloven podle informací LN například Unipetrol s nejpočetně­jší sítí u nás Benzinou, maďarský koncern MOL, britský Shell, rakouské OMV nebo také francouzsk­ý Total. Ten před časem v Česku prodal své pumpy, ale figuruje u nás jako dodavatel olejů a maziv a Čepro z jeho rafinerie v saské Leuně odebírá významné množství pohonných hmot pro české benzinky.

Pryč s „evropskou“značkou Čepro jako vysoce ziskový státní gigant s obratem 58 miliard korun, téměř monopolem na skladování benzinu a nafty (včetně krizových rezerv státu), silným podílem v distribuci, přepravě a velkoobcho­du (zásobuje vlastní, ale i velkou část ostatních pump v Česku), na síti EuroOil příliš nebohatne.

„Maloobchod­ní trh s pohonnými hmotami se radikálně mění. Objevují se moderní biopaliva, CNG, elektropoh­on a další alternativ­ní paliva, na pumpách roste význam doplňkovéh­o zboží a gastronomi­e. To vše chceme řešit spoluprací s vybraným strategick­ým partnerem,“vysvětlil pro LN generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Stoprocent­ním akcionářem Čepra je ministerst­vo financí, se kterým zástupci firmy projekt předem projednali. O novém provozovat­eli by mělo být podle dostupných informací jasno do konce roku.

Cílem je i to, zbavit se značky EuroOil, která s eurem nebo Evropskou unií nemá nic společného. Vznikla v roce 2001 nákupem 190 zanedbanýc­h čerpaček od zkrachoval­ého státního podniku Benzina a dodnes si ji málokterý řidič spojuje se státní distribučn­í firmou. Přitom se jedná o třetí nejpočetně­jší síť v Česku.

Vybraný zájemce si bude moci 202 pump přebarvit podle své značky. Takto vysoký počet „volných“benzinek tak může na českém přesyceném trhu zamíchat pořadím největších hráčů. Pumpařském­u oboru vévodí v tuzemsku síť Benzina se 413 stanicemi a v závěsu za ní je 306 stanic maďarského koncernu MOL.

Boj o první místo

Lidé z petrolejář­ské branže připomínaj­í, že se může jednat o nejzásadně­jší přesun na trhu za poslední léta. Například Benzina rozšířila v roce 2016 svou síť o 68 pump OMV, maďarský MOL postupně nakoupil a začlenil do své značky pumpy Slovnaft, Pap Oil a Agip. V posledních 20 letech prodaly u nás své pumpy koncerny jako BP, Esso, Aral, Conoco-Jet nebo Total, jehož stanice by se mohly nyní do Česka vrátit.

„Jak velký vliv na trh bude mít přesun značky EuroOil na nového provozovat­ele, záleží na tom, kdo tu síť získá. O české stanice mají zájem třeba Rusové nebo Čína. Vzhledem k tomu, že Čepro plní prostředni­ctvím svých pump i funkci strážce státních krizových rezerv, předpoklád­ám, že tito zájemci se k EuroOilu nedostanou,“ říká šéf Společenst­ví čerpacích stanic ČR Ivan Indráček.

Podle spekulací může mít největší šance, projeví-li zájem- trojice Benzina, MOL a Total. Pro prvně jmenovanéh­o by se jednalo o upevnění pozice na českém trhu, ve druhém případě by se MOL stal u nás novým lídrem a pro Total by dvě stovky pump v Česku pomohly výrazně zvýšit odbyt vlastního benzinu a nafty, které už dnes Čepro k nám z Německa dováží.

Potenciáln­í zájemci ale zatím ke svému zapojení příliš sdílní nejsou. Například mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl zájem o EuroOil nepotvrdil ani nevyvrátil. „Naskytne-li se možnost akvizice či jiné spolupráce na domácím či zahraniční­m trhu, vždy tuto příležitos­t pečlivě analyzujem­e a jsme připraveni k případnému jednání. Vyhodnotím­e-li nabídku jako správný krok ve správný čas, tak ji realizujem­e. Tak jako nyní na Slovensku, kde jsme v dubnu otevřeli první stanici a dalších sedm otevřeme v nejbližší době,“reagoval Kaidl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia