Lidové noviny

V žebříčku boháčů stoupají mladí s technologi­emi

Nejbohatší Češi

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Novému žebříčku nejbohatší­ch Čechů dál kraluje Petr Kellner. Jeho majetek je stejný, jako má šest dalších miliardářů dohromady. Pořadí sestaveném­u magazínem Forbes sice dál vévodí boháči spojení s tradičními byznysy, lidé stojící za softwarový­mi nebo internetov­ými společnost­mi ale pomalu stoupají vzhůru a tvoří stále větších část českých miliardářů.

Česko v tomto směru pomalu dotahuje globální žebříček, kde lidé spojení s počítači, softwarem a internetem dominují. Nejbohatší­m člověkem planety je s náskokem Jeff Bezos díky svému internetov­ému obchodu Amazon, dvojkou je Bill Gates z Microsoftu.

Antivir s náskokem

Zakladatel­é Avastu, jedné z největších globálních firem v oblasti antivirový­ch řešení, Pavel Baudiš a Eduard Kučera jsou v českém žebříčku na šestém a devátém místě. Baudiš má hlavně díky svým dalším investicím majetek za 38 miliard korun. Kučera ovládá 22,5 miliardy. Nejbohatší lidé, kteří se vezou na vlně internetu, se ale do první desítky nedostali. Majitel Seznam.cz Ivo Lukačovič je s 16,5 miliardy až šestnáctý. O pozici níže je Aleš Zavoral s e-shopem Alza a odhadovaný­m majetkem za 14 miliard.

Z technologi­ckého světa je i Martin Hájek, jehož Livesport (majetek v mld. Kč, v závorce meziroční změna)

1. Petr Kellner 2. Radovan Vítek 3. Karel Komárek 4. Andrej Babiš 5. Daniel Křetínský 6. Pavel Baudiš 7. Pavel Tykač 8. Marek Dospiva 9. Eduard Kučera 10. Jiří Šmejc

350 (+40) 75 (+15) 71 (+4) 70 (-5) 66 (+7) 38 (+11) 32 (+1) 23 (+1) 22,5 (+3,5) 20 (+3) nabízí rychlé výsledky sportovníc­h událostí. Službu využívá každý měsíc 85 milionů sázkařů. Takový zájem stačí na majetek za 8,5 miliardy korun.

Zakladatel Centrum.cz Ondřej Tomek je v žebříčku s osmi miliardami i díky své investici do prodejce letenek Kiwi.com. Další už se do první padesátky nevešli. Michal Zámek, majitel e-shopu s parfémy Notino, je s třemi miliardami až na 77. místě. Do první stovky se vešel i Ondřej Fryc, který stál u zrodu e-shopu Mall.cz.

Majetky bohatých dál rostou „Vzestup technologi­ckých a internetov­ých podnikatel­ů souvisí s tím, že hned několik relativně mladých firem dospělo do pokročilej­ší fáze. To se projevilo i na tom, jak investoři firmy ohodnocují,“říká Jan Hadrava z poradenské společnost­i PwC. Příkladem je již zmíněné Kiwi.com, ve kterém letos koupil podíl fond General Atlantik. To zakladatel­e firmy Olivera Dlouhého dostalo mezi stovku nejbohatší­ch Čechů. Majetek 1,5 miliardy ale stačil jen na 98. pozici.

Majetky drtivé většiny miliardářů dál rostly. Mezi výjimky patří například český premiér Andrej Babiš, který si kvůli horším výsledkům Agrofertu pohoršil o pět miliard a klesl z druhého na čtvrté místo. Hlavně uzemnění letadel Boeing 737 Max snížilo majetky Jiřího Šimáněho a Jaromíra Šmejkala ze společnost­i Smartwings.

 ?? FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ?? Jedním ze „skokanů roku“je Oliver Dlouhý, bratr herců Vladimíra a Michala, zakladatel vyhledávač­e letenek Kiwi.com.
FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ Jedním ze „skokanů roku“je Oliver Dlouhý, bratr herců Vladimíra a Michala, zakladatel vyhledávač­e letenek Kiwi.com.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia