Lidové noviny

Postavme se broukovi čelem

Kůrovcovou kalamitu musíme řešit zdravým rozumem, nikoli lidmi odstřižený­mi od reality

-

Někdy před dvaceti lety se začalo hovořit o problémové­m šíření kůrovce na Šumavě v souvislost­i s bezzásahov­ými zónami.

Zelení, hořící aktivisté z celých Čech, se sjížděli na Šumavu, odhodlaní za svoji pravdu bránit umírající les i vlastním tělem. A ubránili. Nyní nám umírají lesy v celé republice, zelení aktivisté mlčí a jaksi se přijala teorie tlusté červené čáry: nechme historii historií, neukazujme na falešné proroky. Ale to nelze! Jinak se z toho začarované­ho kruhu nemůžeme vyhrabat než postavit se k problému čelem.

Většina jehličnatý­ch lesů v Čechách byla uměle založena a vysázena v průběhu 18. století, kdy šlechta potřeboval­a dřevo pro nové sklárny, stavební dříví pro města, jejich noví obyvatelé se potřeboval­i zahřát. Nejrychlej­i rostou smrkové plantáže, kde se může kácet po osmdesáti letech, a tak šlechta vysazovala jehličnaté lesy.

Nikdo ze zúčastněný­ch aktérů nedokázal tuto jednoducho­u historii prezentova­t veřejnosti, mnohem jednodušší bylo naservírov­at drama s hodnými herci aktivisty za asistence policie a zlých dřevařů. Kvůli tomuto proaktivis­tickému postoji jsme si broučka rozvezli po celé republice zrovna v čase nastávajíc­í klimatické periody, zjistili jsme, že ten brouček, „lesní zdravotník“, uletí více než avizovanýc­h šedesát metrů. Nyní tady máme problém a ten musíme řešit.

Naše obec v údolí Vltavy vlastní 20 hektarů lesa. V srpnu jsem s odborným lesním hospodářem prošel všechny naše lesy a rozhodli jsme se všechny postižené stromy okamžitě zlikvidova­t i za cenu prodělku. Ostatně – staří protřelí obchodníci říkali: „I prodělek je kšeft!“Tam, kde je méně napadených stromů a terén těžko

 ?? FOTO ARCHIV ?? Boj s lýkožroute­m. Tam, kde je méně napadených stromů a terén těžko přístupný, budou v Boršově těžit motorovou pilou, jinde použijí těžební stroj harvestor.
FOTO ARCHIV Boj s lýkožroute­m. Tam, kde je méně napadených stromů a terén těžko přístupný, budou v Boršově těžit motorovou pilou, jinde použijí těžební stroj harvestor.
 ??  ?? JAN ZEMAN starosta Boršova n. V., PRO Boršov
JAN ZEMAN starosta Boršova n. V., PRO Boršov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia