Lidové noviny

Wow, my jsme v šatně Chicaga

Pískat bude taky Čech Suchánek

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Ještě ráno se probouzeli, aniž by tušili, že je před nimi životní zážitek. Zhruba dvacet mladých hokejistů kolem 13 let z týmu Hvězdy Praha si včera zatrénoval­o v pražské O2 areně s hráči Chicaga Blackhawks.

Užaslé kluky zaskočilo už to, že místo tradičního tréninku jeli v rámci projektu Adidas NHL Experience do libeňské haly, kde se převlékli do výstroje a dresů Chicaga. A ještě větším překvapení­m pro ně bylo, když si přímo na ledě zastříleli a poté i zahráli proti chicagským Davidům Kämpfovi a Kubalíkovi, kteří jim po tréninkové­m střetnutí rozdali vstupenky na páteční vyprodaný zápas.

„Najednou nám řekli, že pojedeme do O2 areny, vůbec jsme nevěděli, o co jde. Byli jsme strašně překvapení už jen z toho, že jsme dojeli sem. A pak jsme byli strašně šťastní, když jsme se oblékli do dresů Chicaga a zatrénoval­i si tady s jejich hráči. Když jsme přišli do šatny, řekli jsme wow!, prostě neskutečný zážitek,“radoval se po tréninku 14letý útočník Adam Richter.

„Byla to určitě nejlepší hala, co jsme kdy měli. K tomu ty dresy a vstupenky na zápas. Nemůžu říct, že budu někomu fandit, ale těším se, že uvidíme hezký hokej,“doplnil ho jeho stejně starý kolega David Bartoň.

Největším šokem pro ně bylo, když se k nim připojili oba čeští Zítřejší utkání NHL mezi Chicagem a Philadelph­ií v Praze bude soudcovat také český arbitr

Libor Suchánek. Jeho kolegou na čárách bude Brian Murphy. Dvojici hlavních rozhodčích vytvoří Dan O’Halloran a Jean Hebert. Třicetilet­ý Suchánek dostal v NHL poprvé příležitos­t v polovině

hráči Chicaga. „Trenér nám řekl, že si s námi zatrénujou. To nikdo nečekal. Byli jsme nervozní, nevěděli jsme, jak jim máme říkat, ale nakonec to bylo super a zahráli jsme si s nimi i zápas. Je to pro nás velká motivace na listopadu 2017 jakožto teprve třetí evropský rozhodčí a jako první Evropan dostal smlouvu na plný úvazek. Celkem má na kontě už 111 utkání slavné soutěže. Na ledě se tak bude potkávat s hokejovými krajany Jakubem Voráčkem a Davidy Kubalíkem a Kämpfem. čtk

sobě makat, určitě bych se rád probojoval do NHL,“přiznal Richter.

Netradiční byl trénink i pro oba zástupce Chicaga. „Kdyby se mně stalo tohle v jejich věku, určitě bych byl nadšený. Ze začátku byli nervózní, nevěděli, jestli mi mají říct Ahoj nebo Dobrý den, ale nakonec si to s námi užili a bylo vidět, jak moc si váží toho, že jsme jim rozdali vstupenky na zápas,“popisoval Kämpf.

Pro něj ani pro Kubalíka však očekávání nekončí. Už možnost zahrát si před českými fanoušky je pro ně jedinečná. Dnes je čeká veřejně přístupný trénink, na nějž má být plno. „Zahrát si doma je něco mimořádnéh­o. V rámci NHL už to nejspíš nezažijeme. Už teď vidíme, jaký je o páteční zápas zájem. Už na otevřený trénink má být skoro vyprodáno, takže se určitě těšíme. Nikdy jsem to nezažil,“poznamenal Kubalík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia